„Rusia și-a terminat rachetele moderne. A trecut la rachete sovietice X-22”, susțin militarii ucraineni

Rusia a negat luni că nu ar mai dispune de suficiente rachete ghidate de înalta precizie, așa cum a afirmat anterior Ministerul britanic al Apărării într-unul din buletinele sale despre evoluția conflictului din Ucraina, relatează EFE și Interfax, citate de Agerpres.

Media ucraineană Defense Express semnalează însă luni utilizarea de către aviația rusă a rachetelor X-22 de fabricație sovietică, pentru prima oară de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

„Dacă ar fi să dăm crezare la tot ceea ce spune cealaltă parte, Rusia trebuia să rămână fără rachete încă din luna martie. Dar această nu s-a întâmplat. Complexul militar-industrial furnizează armatei noastre întreagă gama necesară de rachete în volumele necesare”, a declarat într-un interviu pentru Interfax vicepremierul rus Iuri Borisov, responsabil cu industria de apărare în guvernul rus.

El a asigurat că „există suficiente rachete și muniții moderne ghidate de înalta precizie pentru a îndeplini toate misiunile puse în față forțelor armate ruse”.

Ministerul britanic al Apărării a semnalat luni în buletinul sau zilnic informativ despre ultimele evoluții ale ofensivei ruse în Ucraina că „de la începutul invaziei, Rusia s-a lăudat public cu capacitatea să de a efectua lovituri chirurgicale și de a limita daunele colaterale”.

„Ei (rușii) au spus că orașele ucrainene vor fi ferite de bombardamente”, indică ministerul britanic, subliniind că, întrucât conflictul se prelungește, „în pofida așteptărilor de dinainte ale Rusiei, stocurile sale de muniție ghidate de înalta precizie au fost probabil puternic diminuate”.

În opinia autorităților militare britanice, această a obligat Rusia să folosească arme vechi, mai puțin precise și mai ușor de interceptat.

În același timp, Rusia a demonstrat „deficiențe în ceea ce privește capacitatea să de a efectua lovituri de înalta precizie la scară largă”, concluzionează experții ministerului.

Cu toate acestea, vicepremierul Iuri Boris susține că sistemele rusești ghidate de înalta precizie s-au dovedit a fi eficiente în cursul așa-numitei „operațiuni militare speciale din Ucraina”, conform Interfax.

„Toate tipurile de arme rusești ghidate de înalta precizie și-au confirmat caracteristicile de lupta, care au permis lovituri precise asupra infrastructurii militare din toată Ucraina și au redus astfel la minimum victimele civile”, a asigurat responsabilul rus.

Rusia utilizează o gama largă de sisteme pentru a atacă ținte în Ucraina, printre care rachete ghidate aer-sol, rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune lansate pe cale aeriană și maritimă, rachete hipersonice Kinjal, lansate aerian, și rachete tactice Iskander-M, a indicat Borisov.

„Aceste tipuri de arme sunt intens dezvoltate, cu accent pe utilizarea lor rapidă, cu precizie înalta, pe distanțe lungi, împreună cu proiectarea de noi sisteme hipersonice”, a adăugat el.

În plus, sistemele de rachete de coasta Bastion sunt acum capabile să lovească ținte terestre, a spus vicepremierul rus. „Modernizarea acestui sistem a făcut posibilă lansarea de rachete Onix (supersonice) asupra unor ținte importante inamice de la sol. Eficacitatea distrugerii garantate a diferitelor tipuri de ținte a fost confirmată în cursul operațiunii militare speciale”, a afirmat oficialul rus în interviul pentru Interfax.

Dar, după cum a relatat luni publicația ucraineană specializată Defense Express, citând surse militare de la Kiev, trupele ruse au lansat în noaptea de duminică spre luni atacuri cu rachete de fabricație sovietică X-22, care au fost lansate de bombardiere strategice Tu-22M3.

Potrivit unor surse, forțele aeriene ruse au efectuat lovituri asupra unor ținte din regiunea Donețk cu rachete de croazieră lansate pe cale aeriană X-22, pentru prima oară de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

În jur de șase rachete X-22 au fost lansate asupra unor localități situate în apropiere de linia frontului din regiunea Donețk.

Conform analiștilor de la Defense Express, dacă aviația rusă a început să folosească rachete sovietice, atunci această ar putea să însemne că stocurile de Kalibr și Iskander au fost puternic diminuate.

X-22 sunt rachete de croazieră sovietice care au fost fabricate în anii 1960-1970. Din cauza uzurii fizice, acestea ar putea prezența diferite pericole. Înainte de începerea războiului în Ucraina, după cum scriu jurnaliștii ucraineni, rachetele de acest tip se aflau la păstrare în depozite, dar formal erau în serviciu, potrivit publicației Focus.

Călătorii mai rapide la PTF Giurgiulești-Galați

Pentru a eficientiza procedurile de control în punctul de trecere rutier Giurgiulești – Galați și a reduce semnificativ timpii de așteptare, Guvernul a aprobat Acordul încheiat între Republica Moldova și România pe 20 noiembrie 2024.

Acordul prevede instituirea celui de-al doilea punct de trecere rutier cu control coordonat al graniței, în continuarea modelului implementat la punctul Leușeni – Albița, activ din februarie 2023, transmite Știri.md.

„Astfel, toți cei care traversează frontiera prin punctul Giurgiulești-Galați vor efectua o singură oprire la intrarea în România pentru îndeplinirea formalităților necesare, ceea ce va facilita traversarea mai rapidă a frontierei. Acest lucru va aduce beneficii atât pentru planificarea călătoriilor personale ale cetățenilor, cât și pentru transportatori, datorită fluidizării schimburilor comerciale”, comunică reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată,  membrii MAI anunță că pe lângă avantajul economic, având în vedere stimularea schimburilor economice și atragerea de resurse și investiții, acest acord va adăuga un plus de securitate la frontieră, aliniindu-se totodată la standardele europene de gestionare a granițelor. 

„De menționat că în urma aprobării inițierii negocierilor prin hotărârea Cabinetului de miniștri, la 20 noiembrie 2024, a avut loc semnarea Acordului dintre România și Republica Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova).

Controlul coordonat în cele două puncte de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România a fost inițiat din nevoia ambelor țări de a avea mecanisme noi și complexe pentru asigurarea securității frontierelor și pentru a rezista provocărilor aduse de război”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Conform Planului Anual de Cooperare pentru anul 2024 șefii structurilor locale se întâlnesc zilnic sau ori de câte ori este necesar, analizând punctual aspectele care apar pe timpul serviciului. În același timp, reprezentanții MAI declară că șefii de grupă ale ambele părți organizează modul de cooperare pe linia fluidizării traficului pe sensul de intrare în România și mențin legătura direct pentru a preveni soluționa eventuale litigii pe linia controlului de frontieră.

Cât vor achita moldovenii pentru energie termică sau gaze naturale în noiembrie 2024: Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări

Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova reiterează angajamentul său: gospodăriile care primesc compensații nu vor plăti post-compensație mai mult decât în anul precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul zilei, mai mulți cetățeni au rămas nedumeriți referitor la compensația primită pentru energie pentru luna noiembrie 2024. Ministerul Muncii și Protecției Sociale ar vrea să-și reitereze angajamentul său față de gospodăriile care primesc compensații, precum că acestea nu vor achita post compensație mai mult, comparativ cu anul trecut. 

Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de gaze naturale, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 13.12 lei/m3. Mai jos este ilustrat un caz real  al unui solicitant de compensații. Acest caz, ca și majoritatea celor care beneficiază de compensații, arată că sistemul de compensații asigură și va continua să asigure angajamentul luat – prețul final pentru gaze naturale al beneficiarilor de compensații nu va fi mai mare în acest an. 

Compensația pentru luna decembrie pentru consumatorii de gaze naturale va crește, deoarece și tariful a crescut. Compensațiile pentru noiembrie vor asigura un tarif post compensație nu mai mare comparativ cu cel din anul trecut.

Mai jos prezentăm și un exemplu în care o gospodărie, care se încălzește pe energie termică, nu va achita post compensație pentru factură mai mult în acest an, comparativ cu sezonul rece precedent. Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de energie termică, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 1824 lei/ Gcal.

În cazul în care, va exista o creștere de tarif pentru energia termică în lunile următoare, vom asigura ca și compensațiile primite de gospodăriile la care sursa principală de încălzire este energia termică – să primească compensații mai mari. 

Guvernul asigură cetățenii că va amortiza orice creștere de tarife la energie, astfel încât gospodăriile să nu achite post compensație mai mult decât au achitat în sezonul rece precedent. 

Guvernul este alături de cetățeni și în acest an, și vom trece și această iarnă cu bine. Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdare și înțelegere! Depunem toate eforturile pentru a recepționa și soluționa toate solicitările voastre în timp util”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Tot astăzi, Linia Verde a programului de compensații 0 8000 5000 a fost suprasolicitată, datorită unui număr mare de apeluri din partea cetățenilor. Până la ora 15:00 au fost preluate peste 3000 de apeluri de către colegi. Îndemnăm cetățenii să mai aștepte puțin până la contactarea Liniei Verzi pentru a garanta accesibilitatea tuturor la răspunsul operatorilor. Vom reuși să răspundem tuturor la toate solicitările și neclaritățile în timp util.

Polițiștii au oferit daruri pentru copiii din nordul țării de la Moș Nicolae

Polițiștii Direcției de Patrulare NORD a INSP l-au ajutat pe Moș Nicolae și au oferit daruri pentru 20 de copii din nordul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Datorită sprijinului generos oferit de Asociația Capelan_de_Patrulă și rețeaua de magazine METRO, copiii au primit jucării, dulciuri și obiecte necesare.

”Entuziasmați și plini de bucurie, micuții s-au întors acasă cu amintiri de neuitat, iar colegii noștri și-au continuat activitatea.

Mulțumim pentru implicare polițiștilor și partenerilor. Astfel de inițiative frumoase vor continua.”, se arată în comunicatul Poliției.

„Ultimul chinez” din Odesa, apel către China: „Ce a făcut Putin pentru voi? Sunt om, noi oamenii ar trebui să fim de partea vieții”
Articolul anterior
Începând cu 16 mai, purtarea măștii de protecție nu va mai fi obligatorie în aeroporturile și avioanele care zboară în Europa
Articolul următor