Rusia ameninţă NATO cu măsuri „militaro-tehnice” în cazul unei aderări a Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică

Rusia va fi ”obligată să ia măsuri reciproce militaro-tehnice printre altele, pentru a pune capăt ameninţării la adresa securităţii sale naţionale”, în cazul unei aderări a Finlandei la NATO, a ameninţat joi Ministerul rus de Externe, relatează AFP, citat de news.ro.

Russia is interested in good relations with Europe, Medvedev says - Russian  Politics & Diplomacy - TASS

Diplomaţia rusă acuză NATO de faptul că încearcă să creeze „un nou flanc al ameninţării militare împotriva ţării noastre”.

”Helsinki trebuie să aibă conştiinţa responsabilităţii şi consecinţelor unei asemenea decizii”, subliniază Moscova.

Reacţia Rusiei faţă de o eventuală aderare a Finlandei la NATO va depinde ”de consecinţele practice ale acestui proces, de înaintarea structurilor militare către frontierele noastre”, avertizează, la rândul său, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Toate aceste vor constitui elementele unei analize specifice şi elaborării măsurilor necesare în vederea echilibrării situaţiei”, precizează el.

Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a subliniat vineri pentru BBC că invazia rusă a Ucrainei a constituit „un punct de cotitură” în decizia ţării sale de schimbare a politicii  de securitate după ani de nealiniere.

Pekka Haavisto, care anterior a militat pentru relaţii şi o cooperare mai strânsse cu Rusia, spune acum că susţine alăturarea cât mai rapidă a ţării sale la NATO. Este o chestiune de protecţie, în condiţiile în care Finlanda şi Rusia împart o graniţă de 1300 km, a admis el pentru BBC. El şi-a exprimat preferinţa ca Suedia şi Finlanda să devină membre NATO în acelaşi timp, având în vedere cooperarea strânsă în materie de securitate între cele două ţări. Asta ar face opinia publică din Suedia mai favorabilă aderării la NATO cu cel puţin 10%, a punctat el.

Suedia intenţionează să depună săptămâna viitoare cererea sa de aderare la NATO, relatează publicaţia suedeză Expressen citată de Rueters.

Preşedintele şi premierul Finlandei au anunţat joi, într-o conferinţă comună de presă, că ţara va cere aderarea la NATO.

„Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, au spus Sauli Niinisto şi Sanna Marin, potrivit BBC.

O aderare a Finlandei la NATO nu ar fi îndreptată „împotriva nimănui”, a declarat miercuri preşedintele Sauli Niinisto, în contextul în care Moscova a avertizat Finlanda cu privire la ‘consecinţele’ în cazul unei candidaturi, informează AFP.

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a avut o primă reacţie după anunţul făcut de Finlanda că va solicita aderarea la NATO.

Oficialul rus a postat un mesaj pe Telegram în care a vorbit, din nou, despre riscul unui război nuclear. 

 „În contextul războiului proxy declanşat de ţările occidentale cu Rusia, vreau să articulez încă o dată foarte clar lucruri care sunt deja atât de evidente pentru toţi oamenii rezonabili. Pomparea Ucrainei cu arme, pregătirea trupelor sale de către ţările NATO pentru a folosi echipamentele occidentale, trimiterea de mercenari şi desfăşurarea de exerciţii de către ţările Alianţei din apropierea graniţelor noastre cresc probabilitatea unui conflict direct şi deschis între NATO şi Rusia”, scrie Medvedev.

Incendiu într-un bloc de locuit cu 9 nivele din cartierul Telecentru

În după amiaza zile de 31 mai 2024, pompierii din capitală au fost solicitați să intervină la lichidarea unui incendiu care a izbucnit într-un bloc locativ cu 9 nivele de pe strada Gheorghe Asachi 64/1.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 15:01. Potrivit primelor informații a fost observat fum de la etajul 8. La fața locului pentru stingerea arderii au fost îndreptate 5 echipe de intervenție, inclusiv o autoscară. Ajunși, pompierii au stabilit că flăcările au cuprins o debara de la etajul 8 a blocului de locuit.

Totodată, în timpul intervenției au fost evacuate două persoane din două apartamente de la etajul 9, pentru evitarea intoxicării acestora cu fum și produsele de ardere.

Angajații IGSU au reușit localizarea arderii la ora 15:19 și lichidarea completă a incendiului la ora 15:28. Potrivit IGSU, focul a distrus bunuri materiale din interiorul încăperii cu suprfața de 3m2.

Circumstanțele și cauza producerii arderii urmează a fi stabilite. În ultimele 24 de ore angajații IGSU au intervenit în 27 situații de risc.

Șeful din Poliție care a refuzat mita de 20.000 de dolari a fost avansat în grad înainte de termen

Sergiu Rusu, șeful de Poliție care a refuzat mita de 20.000 de dolari de la un cetățean ucrainean, a fost avansat în grad înainte de termen. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

„Cu deosebită mândrie, am semnat astăzi Ordinul prin care am conferit următorul grad special înainte de termen, cel de comisar-șef, domnului Sergiu Rusu, Șef al Inspectoratului de Poliție Botanica.

Mențiunea este o apreciere a gestului său de integritate și onestitate. Astfel de acțiuni reflectă valorile fundamentale ale angajaților Ministerului Afacerilor Interne, care trebuie cultivate și promovate în continuare”, a scris ministrul, conform Zugo.

„Corupția reprezintă un risc eminent pentru securitatea Republicii Moldova și are efecte grave. Denunțarea actelor de corupție este esențială în angajamentul nostru de a eradica acest flagel. Acțiunile domnului Rusu sunt de apreciat și reprezintă un model corect și demn de urmat pentru toți.

Mulțumesc domnului Sergiu Rusu pentru serviciul său devotat și pentru exemplul de transparență care l-a oferit. Felicitări pentru conferirea următorului grad special și pentru dedicarea de care ați dat dovadă în apărarea valorilor noastre comune! Această promovare este pe deplin meritată și simbolizează respectul și recunoștința noastră pentru angajamentul dumneavoastră neclintit în fața provocărilor”, a mai scris Adrian Efros.

Contactul cu singura sondă trimisă pe planeta Venus s-a pierdut

S-a pierdut legătura cu sonda trimisă pe Venus. Agenția Spațială Japoneză a anunțat recent că a pierdut legătura cu sonda sa spațială Akatsuki, singura misiune dedicată explorării planetei Venus, scrie space.com.

Lansată în 2010, sonda spațială a întâmpinat inițial dificultăți și nu a reușit să intre pe orbită din cauza unor defecțiuni la motor, transmite dcnews.ro.

Totuși, după cinci ani, a apărut o nouă oportunitate, iar echipa de misiune a reușit să plaseze cu succes sonda pe orbită. S-a întâmplat, mai exact, în 2015. De atunci, Akatsuki, cunoscută și sub denumirea de Venus Climate Orbiter, a desfășurat cercetări științifice asupra planetei Venus, realizând câteva descoperiri remarcabile.

Se încearcă restabilirea conexiunii

Din păcate, contactul cu nava spațială Akatsuki a fost pierdut la sfârșitul lunii aprilie, iar echipa de la sol depune eforturi intense pentru a restabili comunicarea. Pentru a putea transmite date către Pământ, nava trebuie să mențină o orientare stabilă, esențială pentru comunicare. Deși planurile viitoare pentru Akatsuki sunt încă în proces de elaborare, misiunea și-a atins deja obiectivele principale. Pierderea comunicării cu sonda subliniază atât dificultățile explorării spațiale, cât și capacitatea echipei JAXA de a gestiona problemele.

Chiar dacă Akatsuki ar putea fi pierdută definitiv, studierea planetei Venus rămâne esențială din cauza efectului de seră și a potențialilor biomarkeri din atmosferă. Deși viitorul lui Akatsuki este incert, alte agenții spațiale, precum NASA și ESA, alături de misiuni private, planifică explorări viitoare ale lui Venus. Interesul pentru investigarea planetei noastre vecine rămâne ridicat, garantând că Venus va continua să fie un subiect important pentru cercetările științifice.

ULTIMA ORĂ! Moldova a transmis a doua parte a chestionarului de aderare la UE
Articolul anterior
Rușii amenință că vor tăia furnizarea de gaze către Finlanda, dacă țara va adera la NATO
Articolul următor