Rusia s-a răzgândit: Aderarea Ucrainei la UE e la fel de rea pentru Moscova ca aderarea la NATO

Dmitri Polianski, adjunctul ambasadorului rus la Națiunile Unite, a vorbit într-un interviu despre perspectiva aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. El a subliniat că, în acest moment, Federația Rusă consideră un astfel de gest similar aderării la NATO, notează The Moscow Times, citat de observatornews.ro.

Neutralitatea militară a Ucrainei și încetarea tuturor eforturilor legate de aderarea la NATO s-au numărat printre condițiile pe care Rusia le-ar fi impus pentru o încetare a războiului. În martie se specula că Rusia era dispusă să permită Ucrainei să se alăture comunității europene atâta vreme cât și-ar menține neutralitatea față de NATO. Cu toate acestea, declarațiile lui Dmitri Polianski marchează o schimbare a atitudinii la Kremlin.

O schimbare de atitudine la Moscova

Ambasadorul adjunct a subliniat în timpul interviului că, în acest moment, situația s-a schimbat, mai ales după afirmațiile făcute de șeful diplomației europene, Josep Borell, care a declarat că războiul din Ucraina trebuie câștigat pe câmpul de luptă și că UE ia în calcul o extindere a ajutorului acordat Kievuluiu. ”Situația s-a schimbat după declarația domnului Borrell că acest război ar trebui câștigat pe câmpul de luptă și după faptul că Uniunea Europeană este liderul livrărilor de arme”, a adăugat ambasadorul.

În plus, Dmitri Polianski a mai adăugat că Uniunea Europeană se află în fruntea eforturilor de înarmare a Ucrainei și că, din acest motiv, Federația Rusă consideră UE ca fiind asemănătoare alianței nord-atlantice. ”Poziția noastră față de Uniunea Europeană este acum mai asemănătoare cu cea față de NATO, deoarece nu vedem o diferență mare”, a declarat Dmitri Polianski în timpul interviului.

UE a dat Ucrainei ajutoare militare de peste 1,6 miliarde de dolari

Afirmațiile ambasadorului adjunct pornesc de la faptul că, de la începutul războiului, statele din Uniunea Europeană au oferit Ucrainei ajutoare militare care însumează peste 1,6 miliarde de dolari. În plus, oficialii de la Moscova au mai declarat, pe fondul evoluției lente a războiului din Ucraina că occidentalii folosesc această țară pentru a purta un război prin intermediari cu Federația Rusă.

În ceea ce privește evoluția conflictului din Ucraina, Dmitri Polianski a subliniat că nu vede, momentan, o soluție diplomatică și că ar urma un război de durată.

”NATO este un bloc foarte neprietenos pentru noi – este un inamic și NATO a recunoscut că Rusia este un inamic. Aceasta înseamnă că Finlanda și Suedia în loc de țări neutre devin dintr-odată parte a inamicului și se vor confrunta cu toate riscurile. Deci, ei ar suporta anumite riscuri de apărare, desigur, anumite costuri economice – dar depinde de ei să decidă … Ei trăiau în mod normal, ca vecini buni cu noi, de zeci de ani; dacă aleg dintr-odată să devină parte dintr-un bloc foarte neprietenos, depinde de ei”, a adăugat ambasadorul, comentând știrile despre extinderea alianței.

Un cetățean turc, reținut după ce a estorcat 7.000 de euro de la un om de afaceri din Chișinău

Ofițerii CNA și procurorii au reținut în flagrant un cetățean al Turciei în momentul primirii unei sume de 7000 de euro de la un om de afaceri din  capitală. Banii ar fi fost estorcați pentru stoparea unor pretinse investigații efectuate de poliție, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor acumulate, bănuitul i-ar fi comunicat denunțătorului, care conduce  împreună cu un alt cetățean turc o companie specializată în servicii de call-centru, că Poliția ar investiga anumite aspecte legate de activitatea acestora. Astfel, pentru a-i determina pe oamenii legii să adopte o decizie favorabilă pe marginea investigațiilor, bănuitul ar fi cerut 7000 de euro.

Pe acest caz a fost pornită o urmărire penală în temeiul art. 326 cod penal – traficul de influență. În urma acțiunilor ofițerilor CNA, a fost documentată transmiterea banilor, soldată cu reținerea în flagrant a cetățeanului turc și plasarea acestuia în izolator pentru 72 de ore.

Toate acțiunile au avut loc sub conducerea procesuală a procurorilor din cadrul Procuraturii mun. Chișinău. Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabilă a instanței de judecată.  

Vitezoman surprins cu 180 km/h în apropiere de Peresecina, într-o zonă unde s-au înregistrat 29 de accidente

În această dimineață, polițiștii de patrulare au surprins un șofer de 28 de ani care conducea un Ford cu viteza de #179_km/h, pe traseul R6 (Chișinău-Orhei), în apropierea satului Peresecina, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Șoferul a depășit limita legală cu 89 km/h, iar conform legii, acesta riscă o amendă de până la 5.000 lei și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de la 60 la 90 de zile.

Amintim că acest segment de drum este unul cu risc sporit de accidente!

De la începutul anului, în această zonă s-au înregistrat 29 de accidente rutiere, în urma cărora o persoană și-a pierdut viața, iar altele 10 au suferit traumatisme.

Frigul se lasă peste toată Republica Moldova

Vreme rece în toată țara! Temepraturile continuă să scadă și vor fi azi, 14 noiembrie, între 4 – 8 grade Celsius, în timpul zilei. Odată cu lăsarea serii, figul se va accentua, iar mercurul din termometre va ajunge în timpul nopții la -2 grade Celsius, informează unica.md.

Cerul va fi înnorat și s-ar putea să fie lapoviță.

Mâine,temperaturile vor rămâne neschimbate. Maximele vor fi de 5 – 8 grade Celsius.

Cerere extrem de mare pentru maşinile electrice în România! Bugetul pentru noua sesiune a programului Rabla s-a epuizat în mai puţin de două ore de la lansare
Articolul anterior
Noi speculații despre starea de sănătate a lui Putin. Liderul rus a apărut cu pete pe obraji
Articolul următor