Ex-procurorul municipiului Chișinău, Ion Diacov, a scăpat de două dosare penale

Procuratura Generală l-a scos de sub urmărire penală pe fostul şef al Procuraturii municipiului Chişinău, Ion Diacov, şi a clasat două procese penale pornite pentru o pretinsă escrocherie şi abuz în serviciu, soldat cu urmări grave, scrie știri.md cu referire la anticoruptie.md.

Procurorii au explicat ordonanţa prin faptul că în acţiunile şui Diacov lipsesc elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de articolul 190 din Codul Penal. Procesul penal a fost pornit în luna februarie a anului curent, în baza unei plângeri a Mariei Morozan, văduva cunoscutului om de afaceri Constantin Morozan. Femeia a declarat că fostul şef al Procuraturii Chişinău, Ion Diacov, i-a deposeda

t familia de 600.000 de lei în urma unui accident provocat de businessman.

Familia Morozan a contestat la procurorul ierhic superior ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale pe numele lui Diacov. Plângerea a fost respinsă printr-o ordonanţă semnată de procurorul general interimar, Dumitru Robu, care a motivat că este vorba de raporturi juridice civile.

Familia Morozan este nemulţumită şi se pregăteşte să atace în instanţă ordonanţa procurorilor.

În cel de al doilea caz fostului şef de la Procuratura Chişinău i se incrimina că a semnat ordonanța de pornire a unui dosar penal pe numele unui medic renumit, care a fost şantajat şi torturat psihologic de către foştii subalterni ai lui Diacov.

Procurorul pe caz şi-a motivat decizia de a-l scoate pe Diacov de sub urmărire penală pe motiv că acţiunile sale nu întrunesc componentele infracţiunii imputate.

Ion Diacov a pledat nevinovat în ambele cazuri.

Ion Diacov a plecat din fruntea Procuraturii Chişinău în decembrie 2015, funcţia sa fiind preluată de Igor Popa. Tot atunci, Diacov a părăsit sistemul şi a plecat la pensie.

Fostul procuror este activ pe reţelele de socializare. În 2019, el a fost candidatul Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi, la funcţia de primar al municipiului Chişinău.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Vladimir Putin, comentariu ironic despre renumărarea voturilor în România

Preşedintele rus Vladimir Putin a comentat în mod ironic, luni, decizia de a efectua o renumărare voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România după victoria surprinzătoare a candidatului pro-rus Călin Georgescu, relatează EFE, potrivit Agerpres citată de observatornews.ro.

„Un candidat nu a fost pe placul autorităţilor şi au decis să repete numărarea voturilor”, a afirmat Putin în timpul unei întâlniri cu tineri oameni de ştiinţă, transmisă la televiziune.

EFE precizează că Biroul Electoral Central din România a decis săptămâna trecută renumărarea celor 9,4 milioane de voturi exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale, prin ordin al Curţii Constituţionale.

Călin Georgescu a câştigat cu aproape 23% primul tur al scrutinului prezidenţial, în faţa candidatei pro-europene Elena Lasconi, care s-a clasat pe locul al doilea, cu doar 2.740 de voturi mai mult decât premierul social-democrat, Marcel Ciolacu, care s-a clasat pe locul al treilea, reaminteşte agenţia spaniolă de presă.

Curtea Constituţională din România a validat luni seara primul tur al alegerrilor prezidențiale din Român ia, respingând solicitarea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin, turul doi urmând să aibă loc pe 8 decembrie.

Cetățenii vor afla valoarea compensației la sfârșitul acestei săptămâni

Autoritățile spun că fac tot posibilul ca cetățenii să aibă o claritate în privința valorii compensației la energie, până la finele acestei săptămâni. Plățile monetare vor varia între 300 și 800 de lei și vor fi calculate individualizat. Gospodăriile cu venituri mici vor avea compensații mai mari, celelalte vor primi plăți mai mici sau în general s-ar putea să nu se califice pentru compensații, bunăoară, în cazul celor ale căror venituri depășesc 30 de mii de lei pe lună, a precizat secretara de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova. Cei care se vor califica pentru compensații nu vor primi mai puțin de 300 de lei, a subliniat ea, relatează Radio Moldova.

„Nimeni nu va fi exclus doar fiindcă nu există buget, dacă are necesitatea și corespunde criteriilor care urmează să fie aprobate în detalii săptămâna aceasta în ședință de Guvern. Nu se pune problema că oamenii nu vor primi compensații fiindcă nu există buget. El a fost gândit, a fost planificat. Noi am făcut simulări, inclusiv pe numărul de cazuri de anul trecut, care este unul similar. Nu există surprize, noi știm la ce să ne așteptăm și tot ce se întâmplă e în limita așteptărilor pe care le-am avut”, a notat Corina Ajder.În decembrie, când intră în vigoare tariful majorat la gazele naturale, valoarea compensațiilor va fi ajustată, a precizat Corina Ajder. Ajustări se vor face și dacă, eventual, se va majora tariful la energia termică.„Vom face modificările necesare în cadrul legal pentru a asigura că oamenii nu achită mai multe pentru aceste facturi, doar pentru că s-a majorat tariful. Vom compensa mai mult pentru a ne asigura că nici o gospodărie nu achită un tarif mai mare decât cel achitat în sezonul precedent”, a adăugat secretara de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.Amintim că peste 700 de mii de gospodării s-au înregistrat pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md. În acest an, plățile nu vor fi direct în factură, ci vor fi transferate pe card sau la poștă. Compensațiile pentru luna noiembrie vor fi achitate la mijlocul lunii decembrie.

ONU avertizează că malnutriția în rândul copiilor va ajunge la un nivel „catastrofal”
Articolul anterior
Veste proastă pentru părinți. Activitatea unor grădinițe din Capitală va fi parțial sistată pe timp de vară
Articolul următor