Rusia și-a schimbat poziția: A început să își pregătească moral populația pentru cedarea Peninsulei Crimeea

Autoritățile ruse au început să pregătească moral populația pentru cedarea Peninsulei Crimeea.

„Peninsula va deveni din nou ucraineană”, a declarat Oleksii Arestovici, consilierul președintelui Ucrainei, comentând declarația purtătorului de cuvânt al Kremlinului privind disputele teritoriale dintre cele două state, transmite libertatea.ro.

Arestovici consideră că declarația purtătorului de cuvânt al Kremlinului este o dovadă a faptului că autoritățile din Federația Rusă își pregătesc moral cetățenii pentru cedarea Crimeei. În timpul emisiunii Feygin Live consilierul președintelui Ucrainei a declarat că Moscova și-a schimbat narațiunile politice. 

Până la declarația lui Peskov despre pretențiile și disputele teritoriale, se vorbea „despre referendumul popular, care a decis reunificare seculară cu Rusia, acum însă am aflat că e o dispută teritorială”, a spus Arestovici. Consilierul lui Zelenski a adăugat că purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu vorbește din capul lui. 

„Schimbarea vocabularului politic înseamnă schimbarea poziționării politice. Ei au ales calea de a vinde viitorul acord de pace populației, în care Crimeea va fi un element de dispută teritorială”, a subliniat oficialul ucrainean. 

La 16 mai secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a decalat că Rusia are cu Ucraina o dispută teritorială, ceea ce nu este valabil pentru Finlanda și Suedia.

”Celebrăm copilăria împreună”: Guvernul vă invită, pe 1 iunie, la Grădina Botanică

Guvernul organizează, în data de 1 iunie, de la ora 10:00 până la ora 16:00, un șir de activități cu ocazia Zilei Internaționale a Ocrotirii Copilului. Acestea se vor desfășura la Grădina Botanică „Alexandru Ciubotaru” din Chișinău.

Programul va include ateliere de creație, diverse jocuri interactive, demonstrații ale sporturilor tradiționale, dresaj al câinilor și un spectacol cu cai. De asemenea, vor fi expoziții cu echipamente și autospeciale ale subdiviziunilor MAI. Totodată, va fi organizat și un concert cu participarea mai multor artiști autohtoni.

Intrarea pe teritoriul Grădinii Botanice va fi liberă pentru copii, iar primii 3000 de vizitatori vor primi în dar înghețată, pufuleți, apă, sucuri și batoane de ciocolată. 

Programul „Celebrăm copilăria împreună” este organizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Parlamentul a declarat anul trecut ziua de 1 iunie ca zi nelucrătoare pentru toți angajații.

SUA oferă Moldovei milioane de dolari pentru stocarea energiei electrice

Sistemul energetic al Republicii Moldova va fi întărit prin intermediul unui echipament de dimensiuni mari pentru stocarea energiei electrice în baterii (BESS), care va îmbunătăți fiabilitatea rețelelor electrice, va spori integrarea energiei regenerabile și va facilita comerțul cu energie electrică cu România, Ucraina și piețele europene.

SUA oferă Moldovei milioane de dolari pentru stocarea energiei electriceImagine simbol

În acest sens, Statele Unite ale Americii vor oferi 85 de milioane de dolari, investiție care face parte din pachetul de sprijin al SUA pentru sectorul energetic din Republica Moldova de 300 milioane de dolari din 2023, prin intermediul proiectului USAID Securitatea Energetică a Moldovei (MESA).

Potrivit secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, care împreună cu prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, au efectuat o vizită la stația electrică Chișinău din cadrul Întreprinderii de Stat Moldelectrica, noul sistem de dimensiuni mari pentru stocarea energiei electrice în baterii (BESS) și echipamentul suplimentar vor contribui la gestionarea eficientă a rezervelor de energie și fluctuațiilor cererii, integrarea energiei din surse regenerabile în rețelele electrice naționale și mărirea capacităților pe măsură ce necesitățile energetice ale consumatorilor evoluează.

„Statele Unite sunt angajate la respectarea suveranității Republicii Moldova și a succesului său ca o țară prosperă, democratică, înrădăcinată în Europa și în Vest. O mare parte din activitatea noastră cu Moldova este de a o ajuta să-și edifice o securitate energetică. În multe țări, o diferență practică ce a fost realizată a fost prin intermediul USAID. Cu acest proiect vrem să ajutăm Moldova să-și edifice infrastructura. Aceste acumulatoare de scară mare care pot să stocheze energia pot face o diferență mare în stabilizarea rețelelor, în sporirea întrebuințării surselor regenerabile și integrarea pe piețele europene, în final. Ceea ce facem astăzi va avansa acest progres, va fi un catalizator, pentru că va atrage investiții și din sectorul privat, și din alte state”, a declarat Antony Blinken.

Astfel, instalarea sistemului BESS va plasa Moldova într-o poziție favorabilă pentru conexiuni suplimentare cu piețele energetice regionale și europene. Prin implementarea acestor soluții testate și inovatoare, cu obiectivul de a moderniza sistemul energetic moldovenesc, Statele Unite și Guvernul Republicii Moldova vor continua să promoveze tranziția spre un peisaj energetic în Moldova și în regiune mai rezilient, mai eficient și mai sustenabil.

„SUA ajută Republica Moldova să depășească probleme pe diferite dimensiuni, în special pe dimensiunea energetică. Lansăm un nou proiect aici, cu o investiție de 85 de milioane de dolari, din ajutorul de 300 de milioane de dolari promis de SUA în anul precedent. Această investiție va asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, atunci când vor exista probleme de rețea, atunci când vor exista incidente, fie din cauza sistemelor interne, fie din cauza bombardamentelor care astăzi continuă să se întâmple asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Ajutorul SUA nu se limitează doar la sectorul energetic. Statele Unite sunt implicate în eforturile Moldovei de a construi o țară puternică, din punct de vedere economic, o țară cu instituții reziliente”, a spus premierul Dorin Recean.

În 2023, SUA au anunțat că oferă 300 de milioane de dolari în sprijinul securității energetice a Republicii Moldova. Această finanțare va sprijini instituțiile sectorului energetic al Republicii Moldova pentru fortificarea sistemului energetic al țării și consolidarea forțelor pentru viitor.

Prin intermediul investițiilor acordate urmează a fi procurate și instalate echipamente high-tech, pentru a consolida rețeaua energetică națională a Moldovei și a facilita comerțul sporit cu energie electrică cu țările vecine, dar și cele europene.

În ultimii doi ani, prin intermediul proiectului USAID Securitatea Energetică a R. Moldova, SUA au oferit asistență Guvernului Republicii Moldovei pentru dezvoltarea politicilor și programelor de furnizare a energiei, pentru îmbunătățirea planificărilor în cadrul sectorului energetic, sprijinul dezvoltării piețelor energetice orientate spre Uniunea Europeană și crearea un mediu propice pentru a încuraja investițiile sectorului privat în energia regenerabilă și eficiența energetică.

Ordine false de mobilizare, expediate unor locuitori din nordul Moldovei

Mai mulți locuitori din țară au primit scrisori cu ordine de chemare în armată, care ar fi fost expediate de către Centrul Militar Teritorial Bălți (CMT).

Ordine false de mobilizare, expediate unor locuitori din nordul Moldovei

Responsabilii de la Ministerul Apărării atenționează cetățenii că scrisorile sunt false.

„Vă asigurăm că aceste scrisori sunt false și nu au fost expediate de către Centrul Militar Teritorial Bălți. Modelul ordinelor de chemare nu corespunde cu criteriile și standardele oficiale”, anunță Ministerul Apărării.

Instituția solicită cetățenilor să verifice cu atenție orice corespondență primită și să contacteze persoanele responsabile din cadrul CMT Bălți, pentru a confirma autenticitatea acesteia.

Șefa Trezoreriei SUA: Confiscarea activelor Rusiei este ilegală
Articolul anterior
Majorări salariale pentru angajații instituțiilor de învățământ care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică
Articolul următor