Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut, miercuri, Parlamentului European să susțină cererea de aderare a țării la Uniunea Europeană.
Este pentru prima dată când un președinte al Republicii Moldova se adresează în fața plenului PE.
Republica Moldova a depus oficial cerere de aderare la UE pe 3 martie iar Parlamentul European a solicitat, printr-o rezoluție, acordarea statutului de țară candidată la aderarea în blocul comunitar.
Ea a spus că războiul Rusiei împotriva Ucrainei întoarce regiunea „cu 100 de ani în urmă”.
„Rusia a dezlănțuit o tragedie fără margini. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost făcut astfel încât Ucraina să se transforme într-o anexă geopolitică a unui vecin cât mai puternic. Statele baltice, românii, cehii, germanii, polonezii își amintesc cu toții ce înseamnă asta”, a adăugat Maia Sandu în discursul ținut miercuri în fața Parlamentului European.
„Ca mulți din țara mea am auzit din biroul meu bombele care cădeau la Odesa. Toate acestea au fost întâmpinate de cetățenii noștri cu compasiune și am început să primim imediat primii refugiați”, a spus Sandu. Ea a menționat numărul mare de oameni care au fost nevoiți să părăsească Ucraina. În special femei și copii.
Sute de mii de ucraineni au tranzitat Republica Moldova iar 90.000 de ucraineni „sunt găzduiți de cetățenii mei cu suflet mare și jumătate sunt copii, ceea ce înseamnă 10% din copiii care sunt în țara mea”, a spus președintele Republicii Moldova, care a adăugat că țara sa face tot ce este posibil pentru a ajuta refugiații.
„Suntem copleșiți dar vom face tot ce putem pentru a-i ajuta. Sunt vecinii noștri, partenerii noștri, prietenii noștri. Sprijinim integritatea Ucrainei și condamnăm invazia. Crimeea e Ucraina, Donbas e Ucraina și Kiev înseamnă Ucraina, sunt și vor fi întotdeauna, acest război nu are nicio justificare”, a adăugat Maia Sandu, conform romania.europalibera.org.