„Inima mea este ruptă de durere: copii în cărucioare sub dărâmături își dorm somnul de veci”. Mărturiile unei moașe din Mariupol

Înainte de război, Tatyana Sokolova a lucrat timp de mulți ani ca moașă la maternitatea nr. 2 din Mariupol. Ea nu și-a abandonat pacienții nici după 24 februarie, când trupele ruse au invadat Ucraina și au început să bombardeze orașele ucrainene. Timp de o lună și jumătate, moașa a continuat să ajute femeile să nască în Mariupol, sub bombardamente non-stop și lovituri aeriene. Fără curent, fără apă și încălzire, într-o clădire distrusă. În prezent, femeia este refugiată în orașul Lvov și își amintește cu durere primele săptămâni ale invaziei rușilor.

În subsolul maternității s-au născut 27 de bebeluși. În toate aceste luni, Tatyana a făcut fotografii cu ceea ce se întâmpla în Mariupol și în maternitate, pentru ca lumea să cunoască adevărul despre războiul din Ucraina.

Când o parte a orașului a intrat sub controlul armatei ruse, aceștia au început să forțeze medicii de la maternitate să plece în Rusia.

Tatyana a reușit să treacă de filtrare și să plece spre teritoriul controlat de Kiev. Din păcate, în timpul „filtrării” moașa a fost nevoită să steargă toate fotografiile din telefon făcute în timpul războiului.

,,Războiul a intrat în viața mea când eram la serviciu. La ora 5:30 dimineața s-au auzit împușcături puternice în maternitate. Nu era clar ce se întâmplă. Sticla de la geamuri a căzut. Pe fundalul împușcăturilor, la subsolul maternității au fost amenajate în grabă o sală de maternitate, o sală de operație și o sală prenatală. Fără lumină. Nu exista nimic cu care să fie sterilizeze instrumentele. Le-am ars doar cu alcool aprins. Era foarte frig. Sarcina principală era să ținem nou-născuții la cald.

Bebelușii au suferit enorm

,,Femeile au născut, laptele lor apărea în a doua sau a treia zi, iar bebelușii au nevoie să fie hrăniți cu ceva în tot acest timp. Nu exista mâncare artificială pentru copii. Acele femei care aveau deja lapte îi hrăneau pe nou-născuții altora. Nașterea acestor 27 de copii la subsol este superioritatea vieții asupra morții. Ne-au salvat, ne-au dat speranță, ne-au ajutat să trăim.

După una dintre loviturile aeriene, militarii ne-au adus două femei grave pe targă.

O femeie avea țesut lezat pe picioare. Brațe, picioare rănite de așchii și o rană pe abdomen. Femeia își pierdea cunoștința, tensiunea arterială scădea. Atunci, pentru prima dată la subsol am făcut o operație cezariană. Copilul s-a născut mort.

Când era cusută rana, motorina se terminase. Am cusut cu lanterne de la telefon. Vica avea 37 de ani. Prima sarcină, foarte dorită. A fost tratată pentru infertilitate. A stat sub evidență medicilor 9 luni de sarcină. A doua zi, m-am apropiat de Vika.

– Vika, ai născut un băiat, are 3700 de grame. El este mort.

– Știu, am înțeles asta după naștere.

– Ai vrea să-l vezi? Vorbea destul de calmă. Se simțea că, în această situație, femeia își pierduse capacitatea de a plânge, a ,,înghețat” pur și simplu. Era foarte speriată.

– Tatiana Ivanovna, m-am gândit la asta. Cred că dacă mă uit la acest copil, o să înnebunesc. Și dacă nu mă uit la el, voi regreta toată viața.

– Vika, tu decizi cum ar trebui să fie, ce ar trebui să facem.

Am adus acel bebeluș, s-a uitat la el. L-a luat de mânuță și a spus: „Da, seamănă cu soțul meu”. L-a ținut în mâini probabil cinci minute.

Vika s-a ținut, s-a ținut tot timpul. Mai târziu, când a venit presa rusă, care se plimba cu mitraliere, femeia a fost intervievată și atunci a izbucnit, într-o isterie cumplită. Am adus-o foarte greu în starea de calmitate.

Sunt aici, în Lvov, dar amintirile mă însoțesc mereu. Te plimbi prin frumosul și însoritul Lvov, vezi acești copii, mamele lor. Le țin de mâni, îi duc în cărucioare. Te uiți la ei, iar inima ți se rupe de durere și deznădejde, realizând că acolo, la Mariupol, mulți copii au rămas în aceleași cărucioare, sub dărâmături. Acolo, ei își duc somnul de veci”, povestește moașa Tatyana, îngrozită și copleșită de lacrimi. Video:

Angelina Jolie, dezvăluiri emoționante: ”Puteți să-mi luați totul. Nimic altceva nu contează”

Rolul favorit din viața Angelinei Jolie este cel de mamă. În noul ei film, „Maria”, câștigătoarea de Oscar o interpretează pe Maria Callas, una dintre cele mai apreciate soliste de operă din secolul XX. Întrebată ce ar putea compara cu dragostea pentru operă a Mariei Callas, Angelina a răspuns fără să stea pe gânduri: „maternitatea”, scrie peroz.ro.

Într-un interviu pentru Good Morning America, actrița de 49 de ani a vorbit, așa cum o face rareori, despre copiii ei. Să fie mamă e cel mai important pentru ea. „Este fericirea mea. Puteți să-mi luați totul. Nimic altceva nu contează”, a spus ea.

Jolie are șase copii, trei adoptați, Maddox (23), Pax (21) și Zahara (19), și trei biologici, Shiloh (18) și gemenii Knox și Vivienne (16), cu fostul ei soț, Brad Pitt, cu care e într-o luptă de opt ani pentru custodie și bunuri.

Angelina a lucrat cu Maddox și Pax la filmul „Maria”. Actrița spune că a fost o experiență extraordinară să-i aibă și pe ei în spatele camerelor. Recent, a colaborat și cu Vivienne pentru un show pe Broadway.

Copiii Angelinei Jolie și ai lui Brad Pitt, în atenția întregii lumi de când s-au născut

Deși arată implicare în aceeași lume artistică în care activează părinții lor, niciunul dintre cei șase nu ar vrea să fie staruri în fața camerelor de filmat. „Sunt destul de privați”, a spus Jolie, menționând că Shiloh e campioană la acest capitol: „e extrem de privată”. „Nu s-au născut cu intimitate, așa că sper să pot avea parte de asta pe măsură ce cresc”, a mai menționat Jolie, care oferă rar detalii despre viața ei de familie.

Copiii au început, însă, să prindă gustul showbizz-ului. Shiloh e pasionată de dans, Vivienne, Maddox și Pax, de lumea producției de film și teatru. De asemenea, ceilalți doi copii, Zahara și Knox, au apărut de câteva ori pe covorul roșu alături de mama lor. Cel mai recent a fost rândul lui Knox. Îmbrăcat la patru ace și părând a fi în largul lui, a fost partenerul celebrei lui mame la Governors Awards.

Scandal în Italia din cauza bradului de Crăciun care va fi instalat în capitală

Un brad de 200 de ani dintr-un oraş italian de pe malul Lacului Garda a fost tăiat pentru a fi dus la Roma şi a deveni tradiţionalul brad de Crăciun din Piaţa Sfântul Petru, în pofida unui îndelungat şi înflăcărat protest local, informează agenţia italiană ANSA, scrie Agerpres.

Bradul, situat în Val di Ledro, a fost tăiat în ciuda unei serii de proteste la lumina lumânărilor organizate de localnici pentru ”salvarea dragului nostru Gigant Verde”.

”Regretăm foarte tare tăierea bradului de 31 de metri”, a spus Lorenzo Vescovi, unul dintre primii localnici care a protestat împotriva doborârii bradului.

”Ceea ce va ajunge la Roma va fi o fiinţă vie muribundă. Lupta noastră nu se opreşte, vrem să împiedicăm tăierea arborilor în această vale şi pretutindeni pentru un obicei crud şi anacronic”, a mai spus el.

Vaticanul a spus că ”alegerea de a tăia arborele a fost una ecologică”. ”Copacul a fost tăiat pentru a prioritiza dezvoltarea corectă a pădurii”, a mai spus Vaticanul

Municipalitatea scoate la licitație mai multe încăperi și spații din Chișinău

Primăria municipiului Chișinău scoate la licitație diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, informează unica.md cu referire la un comunicat al Primăriei.

Pe data de 27 noiembrie 2024, ora 10:00, în Sala de ședințe a Preturii sectorului Centru, str. Bulgară, 43, va avea loc licitația pentru obținerea dreptului de locațiune a încăperilor cu altă destinație decât cea locativă, proprietatea Municipiului Chișinău.

Organizator: Direcția Generală Economie, Comerț și Turism

Descriere eveniment: La concurs sunt expuse diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, cu suprafețe cuprinse între 4,7 m² și 355 m², fără drept de privatizare, cu amplasare la etaj, la subsol, la parter, etaj tehnic, soclu, garaje etc.

Cuantumul inițial al chiriei anuale pentru încăperile expuse la licitație variază de la 500 lei până la 250 000 lei, iar termenul de locațiune este de 5-7 ani.

La concurs pot participa persoane fizice și juridice din Republica Moldova, dar și investitori străini.

Persoanele interesate urmează să prezinte, nu mai târziu de 24 de ore până la desfășurarea licitației, organizatorului – Agenția „Capitalimobil” SRL, următoarele acte:

  • cererea în forma stabilită;
  • extras din Registrul de Stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali (pentru persoanele juridice);
  • procura (în cazul participării prin reprezentant);
  • copia actului de identitate;
  • documentul bancar ce confirmă achitarea acontului în mărime de 10 la sută din prețul inițial și a taxei de participare.

The Economist: Invadând Ucraina, Putin a condamnat întreaga lume la foamete
Articolul anterior
VIDEO! Tom Cruise a încălcat protocolul regal, dar gestul lui faţă de Kate a cucerit pe toată lumea
Articolul următor