„Inima mea este ruptă de durere: copii în cărucioare sub dărâmături își dorm somnul de veci”. Mărturiile unei moașe din Mariupol

Înainte de război, Tatyana Sokolova a lucrat timp de mulți ani ca moașă la maternitatea nr. 2 din Mariupol. Ea nu și-a abandonat pacienții nici după 24 februarie, când trupele ruse au invadat Ucraina și au început să bombardeze orașele ucrainene. Timp de o lună și jumătate, moașa a continuat să ajute femeile să nască în Mariupol, sub bombardamente non-stop și lovituri aeriene. Fără curent, fără apă și încălzire, într-o clădire distrusă. În prezent, femeia este refugiată în orașul Lvov și își amintește cu durere primele săptămâni ale invaziei rușilor.

În subsolul maternității s-au născut 27 de bebeluși. În toate aceste luni, Tatyana a făcut fotografii cu ceea ce se întâmpla în Mariupol și în maternitate, pentru ca lumea să cunoască adevărul despre războiul din Ucraina.

Când o parte a orașului a intrat sub controlul armatei ruse, aceștia au început să forțeze medicii de la maternitate să plece în Rusia.

Tatyana a reușit să treacă de filtrare și să plece spre teritoriul controlat de Kiev. Din păcate, în timpul „filtrării” moașa a fost nevoită să steargă toate fotografiile din telefon făcute în timpul războiului.

,,Războiul a intrat în viața mea când eram la serviciu. La ora 5:30 dimineața s-au auzit împușcături puternice în maternitate. Nu era clar ce se întâmplă. Sticla de la geamuri a căzut. Pe fundalul împușcăturilor, la subsolul maternității au fost amenajate în grabă o sală de maternitate, o sală de operație și o sală prenatală. Fără lumină. Nu exista nimic cu care să fie sterilizeze instrumentele. Le-am ars doar cu alcool aprins. Era foarte frig. Sarcina principală era să ținem nou-născuții la cald.

Bebelușii au suferit enorm

,,Femeile au născut, laptele lor apărea în a doua sau a treia zi, iar bebelușii au nevoie să fie hrăniți cu ceva în tot acest timp. Nu exista mâncare artificială pentru copii. Acele femei care aveau deja lapte îi hrăneau pe nou-născuții altora. Nașterea acestor 27 de copii la subsol este superioritatea vieții asupra morții. Ne-au salvat, ne-au dat speranță, ne-au ajutat să trăim.

După una dintre loviturile aeriene, militarii ne-au adus două femei grave pe targă.

O femeie avea țesut lezat pe picioare. Brațe, picioare rănite de așchii și o rană pe abdomen. Femeia își pierdea cunoștința, tensiunea arterială scădea. Atunci, pentru prima dată la subsol am făcut o operație cezariană. Copilul s-a născut mort.

Când era cusută rana, motorina se terminase. Am cusut cu lanterne de la telefon. Vica avea 37 de ani. Prima sarcină, foarte dorită. A fost tratată pentru infertilitate. A stat sub evidență medicilor 9 luni de sarcină. A doua zi, m-am apropiat de Vika.

– Vika, ai născut un băiat, are 3700 de grame. El este mort.

– Știu, am înțeles asta după naștere.

– Ai vrea să-l vezi? Vorbea destul de calmă. Se simțea că, în această situație, femeia își pierduse capacitatea de a plânge, a ,,înghețat” pur și simplu. Era foarte speriată.

– Tatiana Ivanovna, m-am gândit la asta. Cred că dacă mă uit la acest copil, o să înnebunesc. Și dacă nu mă uit la el, voi regreta toată viața.

– Vika, tu decizi cum ar trebui să fie, ce ar trebui să facem.

Am adus acel bebeluș, s-a uitat la el. L-a luat de mânuță și a spus: „Da, seamănă cu soțul meu”. L-a ținut în mâini probabil cinci minute.

Vika s-a ținut, s-a ținut tot timpul. Mai târziu, când a venit presa rusă, care se plimba cu mitraliere, femeia a fost intervievată și atunci a izbucnit, într-o isterie cumplită. Am adus-o foarte greu în starea de calmitate.

Sunt aici, în Lvov, dar amintirile mă însoțesc mereu. Te plimbi prin frumosul și însoritul Lvov, vezi acești copii, mamele lor. Le țin de mâni, îi duc în cărucioare. Te uiți la ei, iar inima ți se rupe de durere și deznădejde, realizând că acolo, la Mariupol, mulți copii au rămas în aceleași cărucioare, sub dărâmături. Acolo, ei își duc somnul de veci”, povestește moașa Tatyana, îngrozită și copleșită de lacrimi. Video:

Ungaria îl avertizează pe Vladimir Putin că ar putea să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei

Ungaria ar putea să se alăture sancțiunilor decise de Occident împotriva Rusiei dacă liderul de la Kremlin Vladimir Putin nu va da curs unei încheieri pașnice a războiului din Ucraina, a declarat ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, potrivit ziarului britanic The Thelegraph.

Într-o intervenție la Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI), un centru de reflecție cu sediul la Londra, șeful diplomației ungare a dat de înțeles că premierul Viktor Orban își va ghida poziția față de războiul ruso-ucrainean în funcție de deciziile președintelui american Donald Trump.

Potrivit lui Szijjarto, Guvernul Orban ar putea decide să se alăture sancțiunilor împotriva regimului de la Moscova dacă liderul republican de la Casa Albă va decide în cele din urmă să-și pună în aplicare amenințarea de a lovi întregul sector petrolier rusesc.

Donald Trump a amenințat că va impune sancțiuni împotriva întregului sector petrolier rusesc dacă Vladimir Putin va obstrucționa negocierile de pace.

„Decizia noastră din viitor va fi determinată de circumstanțele din viitor”, a spus Peter Szijjarto.

Întrebat dacă Ungaria ar sprijini sancțiunile aplicate de UE împotriva Rusiei ca parte a unei strategii de negociere a lui Trump, Szijjarto a răspuns că speră la pace între Rusia și Ucraina și la dispariția necesității de a înăspri sancțiunile. „Dacă acest scenariu pozitiv nu se materializează, atunci va trebui să discutăm”, a declarat el, în condițiile în care în trecut a calificat sancțiunile UE ca fiind „ridicole”.Citeşte întreaga ştire: Ungaria îl avertizează pe Vladimir Putin că ar putea să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei

Emmanuel Macron spune că Franța ar putea recunoaște statul palestinian în iunie, la o conferință a ONU

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că la o conferință ONU din iunie, găzduită de Franța și Arabia Saudită, mai multe țări ar putea finaliza o mișcare comună către recunoașterea unui stat palestinian, potrivit Le Figaro.

Franța intenționează să recunoască un stat palestinian în câteva luni și ar putea face această mișcare la o o conferință ONU la New York, în iunie, privind soluționarea conflictului dintre Israel și palestinieni, a declarat președintele Macron miercuri, 9 aprilie, scrie digi24.ro

„Trebuie să ne îndreptăm către recunoaștere și o vom face în lunile următoare”, a afirmat Macron, care a vizitat în această săptămână Egiptul, pentru televiziunea France 5.

„Scopul nostru este să prezidem această conferință cu Arabia Saudită în iunie, unde am putea finaliza această mișcare de recunoaștere reciprocă (a unui stat palestinian) de către mai multe părți”, a adăugat el.

Ce țări recunosc Palestina

În februarie 2024, şeful statului francez declara că „recunoaşterea unui stat palestinian nu este tabu pentru Franţa” şi aprecia că „datorăm acest lucru palestinienilor, ale căror aspiraţii au bătut prea mult timp pasul pe loc”, potrivit News.ro.

„Datorăm acest lucru israelienilor, care au trăit cel mai mare masacru antisemit din secolul nostru. O datorăm unei regiuni care aspiră să scape de promotorii haosului şi celor care seamănă revanşa”, declara atunci preşedintrle francez.

În total, 143 dintre cele 193 de ţări membre ale ONU recunosc Palestina.

În mai 2024, Spania, Irlanda şi Norvegia au oficializat acest demers, crescând la zece numărul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) care recunosc Palestina.

Mai înainte, Bulgaria, Ciprul, Malta, Polonia, România, Suedia şi Ungaria au recunoscut Palestina.

Și alte ţări europene au recunoscut statul palestinian, majoritatea din Europa de Est – ca Ucraina şi Balarusul – sau din Balcani – ca Albania, Serbia şi Muntenegrul.

Ministrul francez de Externe de la acea vreme Stéphane Séjourné declara atunci că nu se îndeplineau condiţiile ca o recunoaştere a Palestinei „să aibă un impact real” asupra procesului unei soluţii cu doauă state, cu Israelul.

Ultima oră. Donald Trump crește tarifele pentru China la 125%

Președintele american Donald Trump a anunțat, într-un mesaj pe rețeaua socială Truth Social, că va crește tarifele vamale pentru China la 125 la sută și, în același timp, va amâna cu 90 de zile aplicarea lor în cazul statelor care nu au luat măsuri de retorsiune, potrivit CNN.

„Pe baza lipsei de respect pe care China a arătat-o față de piețele mondiale, prin prezenta ridic tariful impus Chinei de către Statele Unite ale Americii la 125%, cu efect imediat.

La un moment dat, sperăm în viitorul apropiat, China își va da seama că zilele în care jefuia SUA și alte țări nu mai sunt sustenabile sau acceptabile.

În schimb, și pe baza faptului că mai mult de 75 de țări au chemat reprezentanți ai Statelor Unite, inclusiv ai Departamentelor Comerțului, Trezoreriei și USTR, pentru a negocia o soluție la subiectele discutate referitoare la comerț, bariere comerciale, tarife, manipularea monedei, și tarifele nemonetare și că aceste țări, la sugestia mea fermă, nu s-au răzbunat în niciun fel, sub nicio formă, împotriva Statelor Unite, am autorizat o PAUZĂ de 90 de zile și un tarif reciproc substanțial redus în această perioadă, de 10%, de asemenea cu efect imediat. Vă mulțumesc pentru atenția acordată acestei probleme!”, a scris Trump pe Truth Social.

Creșteri pe piețele globale după anunțul lui Donald Trump

Piețele globale au crescut după ce Donald Trump a anunțat o pauză de 90 de zile privind tarifele, cu excepția Chinei. S&P 500 a crescut cu 5,6%, în timp ce Nasdaq a urcat cu peste 8%.

Declarația lui Trump din Truth Social sugerează că a renunțat la tarifele pentru majoritatea țărilor timp de 90 de zile, aplicând în schimb un tarif de 10%. El a anunțat, de asemenea, că a majorat la 125% rata de impozitare a importurilor chinezești. Nu este clar dacă alte țări, în afară de China, se vor confrunta cu tarife mai mari de 10%.

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a vorbit cu reporterii în afara Casei Albe după ce Donald Trump a anunțat că a autorizat o pauză de 90 de zile a tarifelor pentru majoritatea țărilor și o creștere la 125% în cazul Chinei .

Bessent a spus că țările care nu au ripostat împotriva anunțului tarifar al SUA, săptămâna trecută, vor fi „răsplătite”. „Nu te răzbuna și vei fi răsplătit”, a spus el. Oficialul a menționat că taxele pentru mărfurile chinezești au fost majorate „din cauza insistenței lor privind escaladarea”.

Mexic și Canada sunt incluse în tarifele de bază de 10%, a precizat el, scrie digi24.ro

The Economist: Invadând Ucraina, Putin a condamnat întreaga lume la foamete
Articolul anterior
VIDEO! Tom Cruise a încălcat protocolul regal, dar gestul lui faţă de Kate a cucerit pe toată lumea
Articolul următor
Close menu