Poluarea cauzată de rachetele spațiale schimbă compoziția atmosferei. Impactul este unul semnificativ

Tehnologia spațială reutilizabilă a dus la o creștere a transportului spațial și la un cost mai mic, cel dintâi fiind popularizat de zborurile spațiale comerciale ale companiilor precum SpaceX și Virgin Galactic.

Rusia lanseaza nave spatiale spre SSI | Epoch Times România

Însă, încălzirea și modificarea atmosferei date de poluarea cauzată de rachete încă sunt puțin înțelese, transmite descoperă.ro.

În Physics of Fluids, cercetătorii de la Universitatea din Nicosia, din Cipru, au evaluat impactul potențial al lansării unei rachete asupra poluării atmosferice, investigând transferul de căldură și masă și amestecarea rapidă a produselor secundare ale arderii pentru altitudini de până la 67 de kilometri în atmosferă.

„O mai bună înțelegere față de poluarea cauzată de rachete necesită modelarea și simularea dinamicii fluidelor a gazelor emise de rachete în atmosferă”, a spus coautorul Dimitris Drikakis.

Ce au descoperit cercetătorii despre poluarea cauzată de rachete?

Echipa a modelat gazele emise de rachete și urmele lăsate la mai multe altitudini de-a lungul unei traiectorii tipice a unei rachete standard de astăzi. Ei au folosit ca exemplu un prototip al unei rachete în două etape care transportă oameni și încărcături pe orbita Pământului și dincolo.

„Arătăm că poluarea cauzată de rachete nu trebuie subestimată, deoarece viitoarele lansări frecvente de rachete ar putea avea un efect cumulativ semnificativ asupra climei Pământului”, a spus coautorul Ioannis Kokkinakis.

Cercetătorii au descoperit că producția de oxizi de azot termic (NOx, component al gazelor de evacuare) poate rămâne ridicată până la altitudini cu o presiune atmosferică ambientală peste sau chiar puțin sub presiunea de ieșire a duzelor, la altitudini mai mici de 10 km, scrie Phys.org.

În același timp, masa de dioxid de carbon emisă pe măsură ce racheta urcă la 1 kilometru altitudine în mezosferă este echivalentă cu cea conținută în 26 de kilometri cubi de aer atmosferic la aceeași altitudine.

Impactul este unul semnificativ

Cercetătorii au mai descoperit și că impactul asupra atmosferei la nivel local și momentan în mezosferă poate fi semnificativ. În timp ce curenții de aer vor transporta și amesteca treptat dioxidul de carbon evacuat în atmosferă, readucându-l în cele din urmă la nivelurile naturale, scara temporală în care se întâmplă acest lucru nu este clară.

Oamenii de știință cred că există totuși un anumit număr de lansări după care nivelurile de dioxid de carbon ar putea începe să se acumuleze, crescând astfel nivelurile naturale și afectând climatul.

Rezultatele lor sugerează că, în cel mai rău caz, s-ar putea produce suficient NOx pentru a polua peste 2 kilometri cubi de aer atmosferic (nivel periculos pentru oameni, conform OMS) în timpul necesar rachetei pentru a ajunge la o altitudine de 10 kilometri.

„Sperăm că companiile de zboruri comerciale, cum ar fi SpaceX, Virgin Galactic și New Shepard, și producătorii de motoare asociați, vor lua în considerare aceste efecte în proiectele viitoare”, a spus Drikakis.

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

Numărul nașterilor în Moldova a scăzut cu 29.000 într-un singur an
Articolul anterior
Inundații catastrofale și alunecări de teren în Bangladesh și India: Morți și milioane de oameni izolați
Articolul următor