Poluarea cauzată de rachetele spațiale schimbă compoziția atmosferei. Impactul este unul semnificativ

Tehnologia spațială reutilizabilă a dus la o creștere a transportului spațial și la un cost mai mic, cel dintâi fiind popularizat de zborurile spațiale comerciale ale companiilor precum SpaceX și Virgin Galactic.

Rusia lanseaza nave spatiale spre SSI | Epoch Times România

Însă, încălzirea și modificarea atmosferei date de poluarea cauzată de rachete încă sunt puțin înțelese, transmite descoperă.ro.

În Physics of Fluids, cercetătorii de la Universitatea din Nicosia, din Cipru, au evaluat impactul potențial al lansării unei rachete asupra poluării atmosferice, investigând transferul de căldură și masă și amestecarea rapidă a produselor secundare ale arderii pentru altitudini de până la 67 de kilometri în atmosferă.

„O mai bună înțelegere față de poluarea cauzată de rachete necesită modelarea și simularea dinamicii fluidelor a gazelor emise de rachete în atmosferă”, a spus coautorul Dimitris Drikakis.

Ce au descoperit cercetătorii despre poluarea cauzată de rachete?

Echipa a modelat gazele emise de rachete și urmele lăsate la mai multe altitudini de-a lungul unei traiectorii tipice a unei rachete standard de astăzi. Ei au folosit ca exemplu un prototip al unei rachete în două etape care transportă oameni și încărcături pe orbita Pământului și dincolo.

„Arătăm că poluarea cauzată de rachete nu trebuie subestimată, deoarece viitoarele lansări frecvente de rachete ar putea avea un efect cumulativ semnificativ asupra climei Pământului”, a spus coautorul Ioannis Kokkinakis.

Cercetătorii au descoperit că producția de oxizi de azot termic (NOx, component al gazelor de evacuare) poate rămâne ridicată până la altitudini cu o presiune atmosferică ambientală peste sau chiar puțin sub presiunea de ieșire a duzelor, la altitudini mai mici de 10 km, scrie Phys.org.

În același timp, masa de dioxid de carbon emisă pe măsură ce racheta urcă la 1 kilometru altitudine în mezosferă este echivalentă cu cea conținută în 26 de kilometri cubi de aer atmosferic la aceeași altitudine.

Impactul este unul semnificativ

Cercetătorii au mai descoperit și că impactul asupra atmosferei la nivel local și momentan în mezosferă poate fi semnificativ. În timp ce curenții de aer vor transporta și amesteca treptat dioxidul de carbon evacuat în atmosferă, readucându-l în cele din urmă la nivelurile naturale, scara temporală în care se întâmplă acest lucru nu este clară.

Oamenii de știință cred că există totuși un anumit număr de lansări după care nivelurile de dioxid de carbon ar putea începe să se acumuleze, crescând astfel nivelurile naturale și afectând climatul.

Rezultatele lor sugerează că, în cel mai rău caz, s-ar putea produce suficient NOx pentru a polua peste 2 kilometri cubi de aer atmosferic (nivel periculos pentru oameni, conform OMS) în timpul necesar rachetei pentru a ajunge la o altitudine de 10 kilometri.

„Sperăm că companiile de zboruri comerciale, cum ar fi SpaceX, Virgin Galactic și New Shepard, și producătorii de motoare asociați, vor lua în considerare aceste efecte în proiectele viitoare”, a spus Drikakis.

Primarul de Șoldănești și alți angajați ai administrației publice locale, cercetați de CNA într-un caz de corupție

Ofițerii CNA și procurorii Procuraturii mun. Bălți anunță despre cercetarea primarului or. Șoldănești în cadrul unui dosar pornit pe fapte de corupere pasivă. Bănuitul, în comun cu alți angajați ai Primăriei, ar fi perceput sistematic remunerații ilicite de la reprezentanții unor agenți economici în scopul favorizării acestora în procesele de achiziții publice organizate de primărie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor acumulate, primarul orașului Șoldănești, contabila-economist și alți membri ai Comisiei de achiziții au fost documentați de CNA în mai multe episoade în care au primit mijloace financiare de la unii beneficiari ai contractelor de achiziții publice, încheiate în cadrul unor proiecte de dezvoltare a localității. În procesul investigațiilor s-a constatat că bănuiții ar fi încasat de la părțile beneficiare câte 10 la sută din valoarea contractelor.

În aceste zile, au avut loc acțiuni de urmărire penală, autorizate de judecătorul de instrucție, la biroul, domiciliul și automobilul primarului or. Șoldănești, dar și la alte persoane vizate în cauza penală. La această etapă, toate persoane sunt cercetate în stare de libertate.

În prezent, cercetările continuă sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Gazul s-ar putea scumpi: Anunțul ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că S.A. „Moldovagaz” a depus cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în contextul obligației de serviciu public. Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională, transmite știri.md.

În prezent, specialiștii din cadrul Agenției examinează cererea depusă și verifică corectitudinea calculelor prezentate pentru a elabora și înainta Consiliului de Administrație al ANRE proiectul de hotărâri.

„În acest context, anunțăm că membrii Consiliului de Administrare al ANRE se vor întruni miercuri, 27 noiembrie 2024, la ora 10:00, pentru examinarea și aprobarea prețurilor reglementate pentru gazele naturale”, au precizat reprezentanții ANRE.

Potrivit solicitării S.A. „Moldovagaz”, tariful la gaz ar putea crește cu circa patru lei sau cu aproape 40 la sută. Așadar, acesta ar urma să fie 16,36 lei/m3 (fără TVA).

De menționat că, în prezent, tariful la gaz este de 12,15 lei/m3.

Tragedie pe o autostradă din Franța: Un moldovean, găsit mort lângă un camion, fără pantaloni pe el

Un șofer moldovean de TIR a fost găsit mort lângă un camion. Tragedia s-a produs duminică, 24 noiembrie, pe o autostradă din Franța, scrie realitatea.md.

Potrivit presei franceze, corpul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit de un alt șofer de camion. Victima de 40 de ani nu avea pantofi în picioare, iar lângă el au fost găsite mai multe sticle goale de whisky.

Sursa citată precizează că Parchetul Montbéliard a deschis pe acest caz o anchetă penală pentru omor din culpă pentru a „a avea toate mijloacele posibile de anchetă” și de a face lumină asupra împrejurărilor acestei morți suspecte.

Victima și-ar fi petrecut seara cu un alt șofer moldovean de 37 de ani, care la sosirea poliției se afla în camion. Presa franceză transmite că ambii munceau pentru aceeași companie de transport.

În cadrul audierilor, șoferul a declarat că nimic nu a auzit sau a observat ceva suspect. De asemenea, el a adăugat că nu are explicații ce i se putea întâmpla colegului său.

Autopsia a arătat că leziunile care erau pe corpul moldoveanului erau din cauza căderii și anume a cea din camion. Polițiștii francezi au stabilit că cei doi șoferi au cumpărat mai multe sticle cu băuturi alcoolice pentru a le bea împreună în cabina celui de-al doilea șofer. Ambele camioane au fost blocate pe o autostradă din Franța din cauza condițiilor meteo grele.

Numărul nașterilor în Moldova a scăzut cu 29.000 într-un singur an
Articolul anterior
Inundații catastrofale și alunecări de teren în Bangladesh și India: Morți și milioane de oameni izolați
Articolul următor