A demisionat un important diplomat rus de la Geneva: „Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea. Este intolerabil ceea ce face acum guvernul meu”

Un diplomat rus cu vechime la Oficiul ONU de la Geneva și-a anunțat luni demisia înainte de a trimite o scrisoare tăioasă colegilor străini, în care denunță „războiul agresiv declanșat” de președintele Vladimir Putin în Ucraina.

Boris Bondarev: "I was never so ashamed of my country" - VerseDaily

Boris Bondarev, în vârstă de 41 de ani, și-a confirmat demisia într-o scrisoare remisă luni dimineață la misiunea diplomatică rusă, informează The Associated Press.

„Timp de douăzeci de ani din carieră mea diplomatică am văzut diferite turnuri ale politicii noastre externe, dar niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea ca la 24 februarie anul acesta”, a scris el, făcând aluzie la dată invaziei Rusiei.

Contactat telefonic, Bondarev – un consilier diplomatic care s-a concentrat pe rolul Rusiei în cadrul Conferinței pentru dezarmare de la Geneva, după ce a fost detașat în locuri precum Cambodgia și Mongolia – a confirmat că și-a prezentat demisia într-o scrisoare adresată ambasadorului Gennady Gatilov.

Demisia reprezintă o recunoaștere publică rară – dacă nu fără precedent – a nemulțumirii față de război în rândul corpului diplomatic rus, într-un moment în care guvernul lui Putin a încercat să reprime disensiunile legate de invazie și a căutat să înăbușe relatările contradictorii din linia guvernamentală cu privire la modul în care „operațiunea militară specială” – așa cum este cunoscută oficial în Rusia – se desfășoară.

„Este intolerabil ceea ce face acum guvernul meu”, a declarat Bondarev pentru AP. „În calitate de funcționar public, trebuie să port o parte de responsabilitate pentru asta și nu vreau să fac asta.”

Bondarev a declarat că nu a primit încă nicio reacție din partea oficialilor ruși, dar a adăugat: „Sunt îngrijorat de posibilă reacție din partea Moscovei? Trebuie să fiu îngrijorat de ea”.

Întrebat dacă unii colegi au simțit același lucru, el a adăugat: „Nu toți diplomații ruși sunt belicosi. Ei sunt rezonabili, dar trebuie să își țină gura”.

El a sugerat că Moscova ar putea transformă cazul sau într-un exemplu.

„Dacă cazul meu este urmărit penal, atunci, dacă alți oameni vor dori să urmeze, nu ar face-o”, a sugerat el.

În declarația sa în limba engleză, pe care a spus că a trimis-o prin e-mail la aproximativ 40 de diplomați și alte persoane, Bondarev a declarat că cei care au conceput războiul „vor un singur lucru – să rămână la putere pentru totdeauna, să trăiască în palate pompoase și de prost gust, să navigheze pe iahturi comparabile ca tonaj și cost cu întreaga marina rusă, bucurându-se de putere nelimitată și imunitate totală”.

El a denunțat „minciunile și neprofesionalismul” în creștere din cadrul Ministerului rus de Externe și l-a vizat în special pe ministrul de externe Serghei Lavrov, despre care a spus că în „18 ani, a trecut de la un intelectual profesionist și educat… la o persoană care transmite constant declarații contradictorii și amenință lumea (adică și Rusia) cu arme nucleare!”.

„Astăzi, Ministerul Afacerilor Externe nu se ocupă de diplomație. Este vorba despre atitutini războinice, minciuni și ura”, a subliniat diplomatul.

Bondarev a declarat pentru AP că nu intenționează să părăsească Geneva.

Hiller Neuer, directorul executiv al grupului de advocacy U.N. Watch, a spus simplu: „Boris Bondarev este un erou”.

„Bondarev ar trebui să fie invitat să vorbească la Davos în această săptămâna”, a adăugat el, „iar SUA, Marea Britanie și UE ar trebui să conducă lumea liberă în crearea unui program care să încurajeze mai mulți diplomați ruși să urmeze și să dezerteze, oferind protecție, securitate financiară și reinstalare pentru diplomați și familiile lor”.

sursa

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Soarta soldaților de la Azovstal
Articolul anterior
Ocupanții ruși au impus folosirea rublei ca monedă oficială în Herson
Articolul următor