Primul raport independent despre crimele de război comise în Ucraina: „Acest război este un genocid prin natura sa. Nu avem timp de pierdut”

Acțiunile Rusiei în Ucraina oferă suficiente dovezi pentru a concluziona că Moscova incită la genocid și comite atrocități menite să distrugă poporul ucrainean, potrivit primului raport independent despre acuzațiile de genocid la adresa trupelor ruse, relatează CNN, potrivit știriletvr.ro.

post-img

Raportul juridic, semnat de peste 30 de juriști și experți în genocid, acuză statul rus de încălcarea mai multor articole din Convenția Națiunilor Unite privind genocidul. Aceștia avertizează că există un risc grav și iminent de genocid în Ucraina, susținând acuzațiile cu o listă lungă de dovezi, inclusiv exemple de ucidere în masă a civililor, deportări forțate și retorica anti-ucraineană dezumanizantă folosită de oficiali ruși de rang înalt.

Raportul a fost elaborat de Institutul „New Lines” pentru Strategie și Politică, un think tank din SUA, și Centrul Raoul Wallenberg pentru Drepturile Omului, care are sediul în Canada, și urmează să fie lansat vineri, autorii trimițând copii către parlamente,  guverne și organizații din întreaga lume.

„Am reunit experți juridici de top din întreaga lume, care au examinat apoi toate dovezile și au ajuns la concluzia că Federația Rusă poartă responsabilitatea pentru încălcările Convenției de Genocid în Ucraina”, a declarat Azeem Ibrahim de la Institutul „New Lines” pentru CNN.

Ibrahim a vizitat Ucraina în martie pentru a aduna dovezi.

„Aceasta este o examinare foarte amănunțită și detaliată a dovezilor”, a spus el. „Ceea ce am văzut până acum este că acest război e un genocid prin natura sa, în ceea ce privește limbajul folosit și modul în care este executat. Este foarte, foarte clar”.

Conform Convenției ONU privind genocidul, semnatarii acesteia au obligația legală de a preveni genocidul – iar raportul îndeamnă comunitatea internațională să acționeze.

„Nu avem timp de pierdut, credem că există un risc foarte serios de genocid”, a subliniat Ibrahim. „Fiecare țară semnatară a Convenției, adică 151 de țări, inclusiv Federația Rusă, fiecare țară trebuie să facă tot posibilul pentru a pune capăt acestui lucru, altfel vor încălca Convenția.”

Srebrenica 1995

Autorii raportului fac o comparație directă cu masacrul de la Srebrenica din 1995: „Detaliile uciderii în masă a peste 7.000 de băieți și bărbați musulmani bosniaci la Srebrenica au apărut în fața comunității internaționale doar când era prea târziu pentru a preveni genocidul, care a avut loc în câteva zile. În 2022 avem capacitatea de a urmări cu exactitate atrocitățile similare pe măsură ce se desfășoară și de a răspunde în consecință.”

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a acuzat joi Rusia de comiterea unui genocid în regiunea Donbas, din estul Ucrainei.

„Actuala ofensivă a ocupanţilor în Donbas ar putea face regiunea nelocuită”, a spus preşedintele Zelenski în discursul său zilnic televizat, în care a acuzat forţele ruse că încearcă să „ardă din temelii” mai multe oraşe din această regiune.

„Ei vor să transforme Popasna, Bakhmut, Lîman, Lisichansk și Severodonetsk în cenușă precum Volnovakha, ca Mariupol. În orașele mai apropiate de granița cu Rusia, cum ar fi Donețk și Lugansk, forțele ruse „adună pe oricine pot pentru a ocupa locul celor uciși și răniți în contingentul de ocupație”, a spus Zelensky.

„Toate acestea, inclusiv deportarea poporului nostru și uciderea în masă a civililor, reprezintă o politică evidentă de genocid dusă de Rusia”.

Eșec pentru Elon Musk: Primul implant Neuralink s-a desprins parțial de creierul pacientului

Prima încercare a Neuralink de a-și implanta cipul în craniul unei ființe umane a întâmpinat un eșec neașteptat, după ce dispozitivul a început să se desprindă de creierul pacientului, a dezvăluit miercuri compania.

Eșecul lui Musk: Primul implant Neuralink s-a desprins parțial de creierFoto: Getty

Pacientul, Noland Arbaugh, a fost supus unei intervenții chirurgicale în februarie pentru a i se atașa un cip Neuralink la creier, însă funcționalitatea dispozitivului a început să scadă în decurs de o lună de la implantare, transmite stirileprotv.ro.

Unele dintre firele dispozitivului, care conectează computerul în miniatură la creier, începuseră să se retragă. Neuralink nu a dezvăluit motivul pentru care dispozitivul s-a desprins parțial, dar a declarat într-o postare pe blog că inginerii săi au rafinat implantul și au restabilit funcționalitatea.

Capacitățile diminuate nu păreau să îl pună în pericol pe Arbaugh, iar acesta putea în continuare să folosească implantul, spre exemplu, pentru a juca o partidă de șah pe un computer care îi folosea gândurile, potrivit Wall Street Journal, care a fost primul care a dat vestea despre problema cu cipul.

Posibilitatea de a îndepărta implantul a fost luată în considerare după ce a ieșit la iveală desprinderea, a relatat Journal.

Implantul lui Arbaugh a început să întâmpine probleme la sfârșitul lunii februarie, potrivit postării de pe blogul Neuralink, când un număr nedivulgat de fire ale cipului „s-au retras din creier, ceea ce a dus la o scădere netă a numărului de electrozi eficienți”. Acest lucru a scăzut numărul de biți pe secundă al dispozitivului, care este în esență un indicator al modului în care implantul își poate îndeplini sarcinile.

Neuralink, companie deținută de Elon Musk și evaluată anul trecut la aproximativ 5 miliarde de dolari, a lăudat pe larg succesul primului său implant, poziționându-se ca lider mondial în tehnologia cipurilor cerebrale. Deși dispozitivul se află încă în stadii incipiente, dezvăluirea companiei aduce mai multă atenție asupra naturii netestate și complicate a procedurii experimentale.

Implanturile Neuralink funcționează prin încorporarea în craniu a unui mic recipient care găzduiește un cip de procesare și o baterie, împreună cu 64 de fire fine care se conectează cu țesutul cerebral și interacționează cu semnalele neuronale pe care acesta le trimite. Arbaugh, care este tetraplegic, poate controla cu ajutorul implantului său dispozitive informatice precum o tastatură sau un cursor de mouse.

Arbaugh a lăudat implantul în timpul unei demonstrații din luna martie și a spus că acesta „i-a schimbat deja viața”, precizând totodată că nu a fost perfect și că „s-au confruntat cu unele probleme”.

Înainte ca Neuralink să efectueze primul său implant la om, a experimentat pe scară largă timp de ani de zile pe animale, inclusiv oi, porci și maimuțe. Autoritățile de reglementare au lansat mai multe investigații cu privire la practicile companiei în aceste laboratoare de testare pe animale, la începutul acestui an afirmând că au descoperit probleme de control al calității și de păstrare a înregistrărilor la un centru de cercetare din California.

Secția de Anestezie și Terapie Intensivă din Bălți, renovată integral

La Spitalul Clinic Bălți a fost a renovată complet secția de Anestezie și Terapie Intensivă, iar potrivit conducerii instituției medicale, medicii vor putea să-și desfășoare activitatea în condiții mai sigure.

Potrivit unui reportaj marca Tvn.md, secția de Anestezie și Terapie Intensivă este una din cele mai mari secții care au fost renovate în R. Moldova și numără circa 20 de locuri pentru pacienți.

„Această secție este mai importantă de fapt pentru locuitorii municipiului Bălți și pentru populația din nordul țării, dar bineînțeles că este foarte importantă pentru colectivul acestui spital unde ei vor putea să-și desfășoare activitatea în condiții mai sigure”, a spus Gheorghe Brînza, directorul Spitalului Clinic Bălți.

Angajații spun că secția de ATI avea nevoie urgent de o renovare capitală, menționând că înainte, dotarea cu aparataje nu era la nivelul cuvenit.

„La începutul COVID-ului să spunem așa că noi aveam patru-cinci aparate pentru respirație mecanică în municipiul Bălți, astăzi la fiecare pat, dacă vorbim despre secția dată, 20 de paturi, 20 de aparate pentru respirație mecanică”, a spus Axentie Vețu, șeful Departamentului ATI la SC Bălți.

Acum secția este dotată după standarde europene, iar proiectul total de renovare a secției de ATI a costat 29 de milioane de lei.

„Timpurile sau pe timpul meu de activitate asigurările spitalului au fost diferite. La diferite perioade istorice, dar administrația spitalului tot timpul a găsit resurse și utilaj pentru a înzestra întâi și întâi terapia intensivă și urgența. Ceea ce s-a făcut acum, ultima reparație este una nu că frumoasă, este o reparație contemporană, este o reparație cu înzestrare, cu utilaj medical de stil european, performant, de ultima performanță și asta este o mândrie pentru noi”, a spus Andrei Uncu, medic anestezist.

Un autobuz cu 20 de pasageri a căzut într-un râu din Sankt Petersburg

La Sankt Petersburg, un autobuz cu 20 de pasageri la bord a căzut de pe Podul Poțeluev în râul Moika, a informat serviciul de presă al sediului regional al Ministerului Afacerilor Interne din Rusia.

Un autobuz cu 20 de pasageri a căzut într-un râu din Sankt Petersburg

„Astăzi, 10 mai, în jurul orei 13:00, poliția a fost sesizată precum că un autobuz cu pasageri a căzut de pe un pod în râul Moika. La bord se aflau aproximativ 20 de persoane”, se arată în comunicat, transmite ria.ru. 

Potrivit Comisiei de anchetă, în urma accidentului au existat morți și răniți. 

Sursa RIA Novosti din serviciile de urgență a precizat că în autobuz se aflau în total 15 pasageri, preliminar, patru au murit și încă patru persoane sunt în stare de deces clinic.

S-a stabilit că șoferul autobuzului ar fi pierdut controlul asupra volanului, vehiculul a virat și, drept urmare, a căzut în apă. Acesta a fost reținut ulterior și condus la inspectoratul de poliție. Pe caz au fost pornite două dosare penale. 

În prezent, salvatorii scot oamenii din râu. În lucrările de salvare sunt implicate 69 de persoane și 18 echipaje. 

După cum a clarificat guvernatorul orașului Alexander Beglov, victimelor li se oferă asistență promptă. La fața locului lucrează salvatorii, serviciile de ambulanță, precum și angajați ai administrației orașului și ai comitetului de sănătate.

Peskov speră că dosarul deschis pe numele lui Dodon, alias ,,Kremlinovici”, nu are un subtext politic
Articolul anterior
Maia Sandu a aflat despre reținerea lui Igor Dodon când a ajuns la Boston, SUA: ,,Explicațiile pe care le-a dat procuratura până la moment nu sunt suficiente pentru mine și pentru cetățeni”
Articolul următor