Acțiunile Rusiei în Ucraina oferă suficiente dovezi pentru a concluziona că Moscova incită la genocid și comite atrocități menite să distrugă poporul ucrainean, potrivit primului raport independent despre acuzațiile de genocid la adresa trupelor ruse, relatează CNN, potrivit știriletvr.ro.
Raportul juridic, semnat de peste 30 de juriști și experți în genocid, acuză statul rus de încălcarea mai multor articole din Convenția Națiunilor Unite privind genocidul. Aceștia avertizează că există un risc grav și iminent de genocid în Ucraina, susținând acuzațiile cu o listă lungă de dovezi, inclusiv exemple de ucidere în masă a civililor, deportări forțate și retorica anti-ucraineană dezumanizantă folosită de oficiali ruși de rang înalt.
Raportul a fost elaborat de Institutul „New Lines” pentru Strategie și Politică, un think tank din SUA, și Centrul Raoul Wallenberg pentru Drepturile Omului, care are sediul în Canada, și urmează să fie lansat vineri, autorii trimițând copii către parlamente, guverne și organizații din întreaga lume.
„Am reunit experți juridici de top din întreaga lume, care au examinat apoi toate dovezile și au ajuns la concluzia că Federația Rusă poartă responsabilitatea pentru încălcările Convenției de Genocid în Ucraina”, a declarat Azeem Ibrahim de la Institutul „New Lines” pentru CNN.
Ibrahim a vizitat Ucraina în martie pentru a aduna dovezi.
„Aceasta este o examinare foarte amănunțită și detaliată a dovezilor”, a spus el. „Ceea ce am văzut până acum este că acest război e un genocid prin natura sa, în ceea ce privește limbajul folosit și modul în care este executat. Este foarte, foarte clar”.
Conform Convenției ONU privind genocidul, semnatarii acesteia au obligația legală de a preveni genocidul – iar raportul îndeamnă comunitatea internațională să acționeze.
„Nu avem timp de pierdut, credem că există un risc foarte serios de genocid”, a subliniat Ibrahim. „Fiecare țară semnatară a Convenției, adică 151 de țări, inclusiv Federația Rusă, fiecare țară trebuie să facă tot posibilul pentru a pune capăt acestui lucru, altfel vor încălca Convenția.”
Srebrenica 1995
Autorii raportului fac o comparație directă cu masacrul de la Srebrenica din 1995: „Detaliile uciderii în masă a peste 7.000 de băieți și bărbați musulmani bosniaci la Srebrenica au apărut în fața comunității internaționale doar când era prea târziu pentru a preveni genocidul, care a avut loc în câteva zile. În 2022 avem capacitatea de a urmări cu exactitate atrocitățile similare pe măsură ce se desfășoară și de a răspunde în consecință.”
La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a acuzat joi Rusia de comiterea unui genocid în regiunea Donbas, din estul Ucrainei.
„Actuala ofensivă a ocupanţilor în Donbas ar putea face regiunea nelocuită”, a spus preşedintele Zelenski în discursul său zilnic televizat, în care a acuzat forţele ruse că încearcă să „ardă din temelii” mai multe oraşe din această regiune.
„Ei vor să transforme Popasna, Bakhmut, Lîman, Lisichansk și Severodonetsk în cenușă precum Volnovakha, ca Mariupol. În orașele mai apropiate de granița cu Rusia, cum ar fi Donețk și Lugansk, forțele ruse „adună pe oricine pot pentru a ocupa locul celor uciși și răniți în contingentul de ocupație”, a spus Zelensky.
„Toate acestea, inclusiv deportarea poporului nostru și uciderea în masă a civililor, reprezintă o politică evidentă de genocid dusă de Rusia”.