Suspiciuni că Putin își înscenează întâlnirile cu publicul. Aceleași persoane, fotografiate în diferite roluri, la mai multe „evenimente”

Imaginile prezentate de Kremlin de la o vizită avută de Vladimir Putin într-un spital în care erau internați militari ruși răniți în Ucraina au trezit suspiciuni în mediul online, după ce unul dintre soldați a fost identificat într-o altă poză, de la o altă acțiune publică a președintelui, în „rol” de civil. Nu e prima oară când aceleași persoane sunt surprinse în imagini alături de Putin, la evenimente diferite, scrie Newsweek.

Suspiciuni că Vladimir Putin își înscenează întâlnirile cu publicul. Aceleași persoane, fotografiate în diferite roluri, la mai multe „evenimente”

Miercuri, alături de ministrul apărării Serghei Șoigu, Putin a fost la spitalul militar Mandryk din Moscova, unde imaginile îl arată în timp ce strânge mâna și vorbește cu mai mulți militari ruși pe care i-a numit „eroi” pentru că s-au confruntat cu „un pericol mortal” în Ucraina.

Adam Rang, un analist al tehnicilor de dezinformare care analizează voluntar comunicarea Kremlinului, a atras atenția că unul din bărbații care este prezentat drept soldat rănit a apărut în alte imagini în care era prezentat drept muncitor într-o uzină.

Igor Sushko, un pilot ucrainean, a preluat aceste imagini, la care a mai adăugat alte cadre cu persoane care apar în diverse roluri în timpul aparițiilor publice ale președintelui rus.

Imagine

Presa internațională, dar și unele publicații independente ruse, au scris în repetate rânduri, în ultimii ani, că fotografiile în care Vladimir Putin apare alături de persoane prezentate ca simpli cetățeni ruși ar putea fi operațiuni de PR aranjate în care actori apar, în realitate, membri ai Serviciului Federal de Protecție.

Image
Image

În august 2021, publicația independentă Novaia Gazeta a relatat că o vizită a președintelui rus la o fabrică de ciment din republica rusă Bashkostan ar putea să nu fi avut loc chiar așa cum a fost prezentată. Unii localnici au declarat atunci că trei dintre „muncitorii” care apar în uniformele de muncă sunt angajați ai administrației locale.

În august 2017, pe rețelele sociale au fost postate imagini în care persoane care apar lângă Putin la mănăstirea Yuriev din Novgorod apar alături de el și în timpul unei expediții la pescuit. Fotografiile au fost distribuite și de Adam Rang.

„În ciuda investițiilor majore în aparatul de propagandă al regimului Putin, sunt uneori surprinzător de ușor de identificat mijloace prin care aparițiile sale în presă sunt aranjate”, a declarat Rang pentru Newsweek. „E dificil să aranjezi ceva autentic când îți e frică să te întâlnești cu simpli cetățeni ruși. Ar putea trece neobservat așa ceva doar pentru publicul intern, pentru care accesul la informație este sever restricționat”.

„Aceste acțiuni ilustează realitatea unui dictator autoritar nesigur și rupt de realitate, care se simte cel mai singur la mese lungi”, a completat Rang.

Kremlinul nu a răspuns unei solicitări de comentarii făcută de Newsweek.

sursa

Val de nemulțumiri în mediul online după anunțarea compensațiilor

După ce marți, 10 decembrie, au fost anunțate compensațiile pentru cei care au solicitat ajutor din partea statului în perioada rece a anului, astăzi, mediul online abundă în postări, prin care oamenii se plâng de faptul că nu au fost evaluați corect, scrie libertv.md.

Mai mult, unii spun că deși au venituri modeste, au fost încadrați în categoria “non-vulnerabili”.

Un exemplu este o familie cu doi copii mici, care a primit 310 lei compensație, deși factura la gaz a ajuns la 1.800 de lei. O altă familie, formată din trei persoane, dintre care două cu dizabilități, a scris că a primit 300 de lei drept compensație. Într-o situație similară, o familie cu trei copii, unul având dizabilitate severă, se întreabă cum să gestioneze facturile de mii de lei dintr-un venit lunar de 11.000 de lei, în condițiile în care compensația este de doar 300 de lei.

Alexei Buzu a declarat că nemulțumirile sunt normale într-un program care implică peste 700.000 de gospodării.

„Acum, este o reacție firească. Această reacție am observat-o și în anii precedenți. Trebuie să înțelegem că atunci când avem peste 700 de mii de gospodării înregistrate, vorbim de aproximativ 1 milion 400 mii de cetățeni, chiar și 2-3% din aceștia, dacă sunt nemulțumiți, au anumite neclarități, este un număr destul de semnificativ. De aceea, reiterez, noi suntem gata să discutăm, să clarificăm fiecare cetățean care are anumite întrebări, neclarități, suspiciuni. Să ne contacteze la Lina Verde 080005000, să ne scrie pe support@compensatii.gov.md,” a menționat oficialul.

Alexei Buzu a mai specificat că pentru luna decembrie, compensațiile pentru consumatorii de gaz vor crește pentru a reflecta și majorarea de tarif.

Cine este avocatul reținut pentru mită grasă 

Avocatul reținut în dosarul de „trafic de influență în circumstanțe agravante” cu mită de zeci de mii de euro și care se află acum în izolatorul Centrului Național Anticorupție este fostul procuror Nicu Șendrea, au declarat pentru unimedia.info surse din cadrul anchetei.

Nicu Șendrea și-a luat licența de avocat în 2021.

Până atunci, acesta a fost procuror raional, apoi municipal.

Nicu Șendrea a devenit cunoscut opiniei publice după altercațiile cu activistul Pavel Grigoriuc, soldate cu spitalizarea procurorului, actual avocat și un dosar penal pe cealaltă parte a conflictului.

În 2017, presa scria că Șendrea ar fi fost protejat de un adjunct al Procurorului General, iar averea  acestuia s-ar fi îmbunătățit semnificativ în acea perioadă.

Cadavrul unui bărbat, dat dispărut, găsit într-un iaz din satul Mărinești

Cadavrul unui bărbat de 39 de ani, locuitor al satului Mărinești, a fost descoperit pe 10 decembrie în iazul din extravilanul localității. Potrivit Inspectoratului de Poliție Sângerei, victima era dată dispărută și era căutată de autorități, scrie nordnews.md.

La fața locului s-au deplasat polițiștii, care au constatat preliminar că trupul neînsuflețit nu prezenta urme de violență. Cadavrul a fost transportat la expertiza medico-legală pentru a stabili cauza exactă a decesului.

Deocamdată, nu se cunosc alte detalii despre împrejurările tragediei, iar poliția continuă investigațiile.

Ucraina pierde teren pe frontul de est. 10.000 de soldaţi luptă cu ultimele forţe în zona orașului Severodoneţk
Articolul anterior
Propaganda rusă susţine că englezii sunt ,,în pragul canibalismului” după ce sancţiunile împotriva Rusiei au creat o criză alimentară în Marea Britanie
Articolul următor