Preţul uleiului a revenit la cel de acum o lună. Cât costă acum o sticlă de ulei?

Preţul uleiului a revenit la cel de acum o lună, după ce Comisia Situaţii Excepţionale l-a inclus în lista produselor social importante. Astfel, o sticlă de ulei costă acum între 34 şi 37 de lei. Anunţul a fost făcut de premierul Natalia Gavriliţa, în cadrul şedinţei Guvernului. La începutul lunii mai, o bună parte dintre producători au scumpit uleiul cu 30 la sută, invocând majorarea preţului materiei prime şi a resurselor energetice.

De ce în Moldova au explodat prețurile la uleiul de floarea soarelui? Care  sunt explicațiile funcționarilor și ale producătorilor - NewsMaker

Acum o lună, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a sesizat Consiliul Concurenţei privind o eventuală înţelegere de cartel ce ţine de scumpirea uleiului. Astfel, Comisia Situaţii Excepţionale a decis să introducă uleiul în lista produselor social importante, iar până în 24 iunie, producătorii pot introduce în preţ doar un adaos comercial limitat.

„Cred că nu doar asta şi-a spus cuvântul. Cred că noi, ca şi Guvern, am dat un semnal clar că nu vom accepta specula nefondată şi că suntem hotărâţi să acţionăm când se introduce limita bunului simţ în stabilirea preţurilor. Unii oameni de afaceri care fac bani în Republica Moldova trebuie să înţeleagă că e convenabil să lucrezi cinstit pe termen lung, să pui un preţ corect”, a spus prim-ministrul.

Premierul Natalia Gavriliţa s-a arătat deranjată de faptul că presa a mediatizat intens subiectul privind scumpirea uleiului, dar nu a scris ştiri atunci când acesta a revenit la preţul iniţial.

„Atunci când a fost lansat zvonul că uleiul urmează să se scumpească până la 56 de lei, am văzut sute de titluri în presă, poze, reportaje din anumite magazine. Acum că avem deja în vânzare ulei la preţ nou de 34 de lei, nu prea văd interes la această temă. Dimpotrivă, se găsesc magazinele individuale care au poate un preţ mai înalt şi se speculează pe această temă”, a menționat Gavriliţa.

Lista produselor sociale importante a fost extinsă ultima dată în martie. Atunci, în document au fost incluse carnea de porc şi de pasăre, peştii congelaţi, zahărul din sfeclă, pastele, ouăle, cartofii, ceapa, morcovul, sfecla roşie şi varza albă. În cazul acestor produse, la formarea preţului se aplică un adaos comercial limitat.

sursa: www.publika.md

CEC solicită dizolvarea a patru partide și limitarea activității a altor două pentru jumătate de an

Comisia a constatat că 54 de partide politice au depus în termen raportul. Alte 11 partide politice au fost atenționate să respecte termenul și modalitatea de prezentare a raportului privind gestiunea financiară, în privința factorilor de decizie fiind pornite procese contravenționale, scrie jurnaltv.md.

Opt partide politice nu au depus raportul prin intermediul sistemului „Control financiar” sau au depus raportul pe hârtie, modalitate contrară prevederilor legale și au fost obligate de Comisie să prezinte raportul prin sistem până la 20 februarie 2025:

1) Partidul Socialist din Moldova;

2) Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii;

3) PARTIDUL POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ;

4) Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”;

5) Partidul Conservator;

6) Partidul Regiunilor din Moldova;

7) Partidul Politic „ŞANSĂ”;

8) Partidul Politic ”Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”.

Cu referire la Partidul Regiunilor din Moldova, PARTIDUL POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ, Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii, Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” și Partidul Conservator, Comisia a sesizat anterior Ministerul Justiției pentru a întreprinde acțiuni în condițiile Legii nr. 294/2007, în vederea limitării activității acestora, solicitare acceptată inclusiv prin hotărâri judecătorești.

Drept motiv pentru limitarea activității a servit faptul neprezentării rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2024, precum și pentru anul 2023.

În cazul Partidului Socialist din Moldova și Partidului Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, CEC a constatat neprezentarea de către aceste partide a rapoartelor privind gestiunea financiară pentru 2024.

În acest context, Comisia sesizează Ministerul Justiției pentru a limita activitatea acestor două partide politice pentru o perioadă de șase luni: Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei.

Referitor la Partidul Politic „ŞANSĂ”, care la fel a depus contrar prevederilor legale raportul privind gestiunea financiară pentru semestrul doi al anului 2024 . Comisia a solicitat Ministerului Justiției să se adreseze în instanța de judecată în vederea adoptării hotărârii de dizolvare a acestuia.

Cel puțin zece persoane au murit și alte opt au fost rănite după ce s-a prăbușit o clădire

Zece persoane au murit şi alte opt au fost rănite luni în prăbuşirea unui imobil în capitala Egiptului, au anunţat media de stat egiptene, transmite AFP, potrivit Agerpres. Ambulanţe au fost trimise la faţa locului, în cartierul popular Kerdasa, unde echipe ale apărării civile căutau dispăruţi sub dărâmături, potrivit publicaţiei Al-Akhbar Al-Youm, scrie digi24.ro.

Martori au declarat pentru această publicaţie că „explozia unei butelii de gaz” a provocat prăbuşirea, iar anchete ale poliţiei sunt în curs.

Reglementările în materie de construcţie sunt aplicate în mod inegal în metropola tentaculară Cairo, cu o populaţie de peste 26 de milioane de locuitori. În acest oraş au avut loc în ultimii ani mai multe prăbuşiri de imobile soldate cu morţi, atât din cauza stării precare a unora dintre clădiri, cât şi din cauza nerespectării reglementărilor în materie de construcţie.

Republica Moldova pierde 22 milioane de dolari după anularea unui fond electoral de Musk

Republica Moldova pierde un sprijin financiar în valoare de 22 de milioane de dolari după ce Departamentul de eficiență guvernamentală (DOGE) al SUA, condus de Elon Musk, a anunțat anularea unui fond de 486 de milioane de dolari destinat „Consorțiului pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în care figurează și Moldova. Decizia a fost comunicată printr-o postare pe X, scrie radiomoldova.md.

Fondurile erau destinate susținerii unui „proces politic incluziv și participativ” în Republica Moldova.

Recent, miliardarul Elon Musk, numit de noul președinte american Donald Trump la conducerea unei Comisii a eficacității guvernamentale (DOGE), a anunțat la Casa Albă, că fără tăieri bugetare, Statele Unite ale Americii riscă să ajungă la „faliment”. Acesta declara, citat de presa internațională, că există un deficit de două mii de miliarde de dolari.

Criticii avertizează că acțiunile lui Musk și ale DOGE pot duce la „o criză constituțională”, depășind autoritatea tradițională a angajaților guvernamentali și ridicând semne de întrebare cu privire la conflicte de interese, firmele lui Musk fiind ele însele contractori ai statului. De asemenea, există îngrijorări că eforturile de reducere a cheltuielilor ar putea afecta negativ programe esențiale și ar putea duce la abuzuri de putere.

Pedeapsă aspră pentru un vlogger, acuzat că a umilit un cerșetor, oferindu-i prăjituri umplute cu pastă de dinți
Articolul anterior
Atac cu rachete rusești în Munţii Carpaţi, nu departe de graniţa cu Slovacia
Articolul următor