India se confruntă cu un nou val de Coronavirus

Ministerul Sănătăţii din India a raportat joi 3.712 cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore, cel mai ridicat bilanţ în aproape o lună, cauzat de un număr record de cazuri înregistrate în capitala financiară, Mumbai, potrivit Reuters.

Coronavirus: India raportează cele mai multe infectări în aproape o lună

Oraşul a raportat 739 de cazuri miercuri seară, mai mult decât dublul numărului înregistrat în urmă cu doar două zile, 318, transmite Agerpres.ro.

”Graficul evoluţiei în Mumbai arată un val silenţios de variante omicron cu simptomatologie uşoară. Protejaţi-i pe cei vulnerabili, monitorizaţi cu atenţie spitalizările”, a precizat miercuri seară pe Twitter Shashank Joshi, membru al grupului guvernamental de intervenţie în caz de COVID-19.

Numărul spitalizărilor în Mumbai era scăzut, iar 96% dintre cazurile raportate miercuri erau asimptomatice, a precizat aceeaşi entitate publică în raportul său zilnic referitor la COVID-19.

”Nu există o creştere a numărului de spitalizări. Oamenii se autoizolează la domiciliu şi se recuperează la domiciliu. Nu trebuie să ne facem griji”, le-a precizat miercuri reporterilor ministrul Sănătăţii, Rajesh Tope.

Mumbai a fost unul dintre primele oraşe afectate de cel de-al doilea val al pandemiei, devastator, din 2021, dar a primit şi laude pentru gestionarea eficientă a crizei.

India a înregistrat peste 43 de milioane de cazuri şi 524.641 de decese de la începutul pandemiei. 

Cetățenii care doresc să se vaccineze împotriva gripei se pot adresa medicilor de familie

Cetățenii care doresc să se vaccineze împotriva gripei se pot adresa medicilor de familie. 200 de mii de doze de vaccin antigripal au fost procurate în acest an de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Centrele medicilor de familie din Chișinău și din raioanele din nordul țării au recepționat deja dozele. Compoziția vaccinului respectă recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, a precizat medicul epidemiolog de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică Nicolae Furtună, scrie moldova1.md.

Noi anul acesta l-am adus (n.r. vaccinul) la timp. În anii trecuți, oamenii ne telefonau și ne întrebau când vine vaccinul. Trebuie să recunoaștem că avem o categorie de oameni care așteaptă acest produs în fiecare an, pentru că au probleme de sănătate, comorbidități, au un statut imun compromis, niște boli cronice și ei deja s-au educat și au văzut că, dacă s-au vaccinat, sezonul gripal îl trec cu brio”, a spus Nicolae Furtună.

Potrivit medicului epidemiolog, principiile de vaccinare, în linii mari, nu se schimbă.

Mai apare câte o categorie nouă pentru vaccinare sau în funcție de produs. Noi am avut produse care nu erau indicate copiilor de la 6 luni, am avut produse care nu erau indicate femeilor însărcinate. Produsul pe care-l utilizăm anul curent și l-am utilizat anul trecut sunt produse recomandate copiilor de la 6 luni, inclusiv femeilor gravide”, a spus medicul epidemiolog.

Precizăm că vaccinul oferă protecție împotriva gripei sezoniere cauzate de virusurile A(H1N1), A(H3N2) și de tip B.

Principalele boli care afectează copiii din Republica Moldova, de la naștere până la adolescență

Copiii se pot îmbolnăvi încă din burtica mamei și rămân vulnerabili la diverse afecțiuni pe parcursul copilăriei. Anul trecut, în Republica Moldova s-au născut 24 de mii de copii, iar dintre aceștia aproximativ 7,4 mii (30,2%) s-au născut bolnavi ori s-au îmbolnăvit la naștere de diverse afecțiuni, scrie sanatateinfo.md.

Tot dintre cei 24 de mii de copii, fiecare al optulea bebeluș s-a născut prematur ori au avut greutatea mai mică de 2500 de grame, atată datele maternităților din Republica Moldova. Acești copii fac parte din grupul cu risc sporit de complicații și au nevoie de monitorizare continuă.Afecțiunile dezvoltate în timpul sarcinii sunt printre principalele cauze ale îmbolnăvirii nou-născuților. Acestea sunt în creștere de la 9,7 mii de cazuri noi în anul 2019 la 11,2 mii de cazuri noi – în 2023. Printre cele mai des întâlnite sunt greutatea mică la naștere, infecții specifice perioadei perinatale, infecțiile respiratorii sau boala hemolitică.

Citiți continuarea AICI!

Focar de gripă aviară la Nisporeni! ANSA vine cu recomandări pentru populație

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță despre depistarea gripa aviare la cadavre de păsări domestice, în localitatea Heleșteni, raionul Nisporeni, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu un șir de recomandări atât pentru fermieri, cât și pentru întreaga populație.

Astfel, pentru prevenirea apariției influenței aviare, crescătorii și deținătorii de păsări (gospodării ale populației) sunt obligați să întreprindă o serie de măsuri de biosecuritate :

  • păsările vor fi menținute în interiorul curților, fără a fi lăsate libere în afara acestora;
  • interzicerea adăpării păsărilor domestice din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;
  • limitarea perimetrului din interiorul curții la care au acces păsările să fie menținute în adăposturi închise sau cel puțin în spații îngrădite;
  • se interzice accesul păsărilor domestice, în special a rațelor și a gâștelor, la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală;
  • hrănirea păsărilor se va face în spații închise/acoperite, la care nu au acces păsările sălbatice;
  • hrana folosită va fi depozitată în spații închise evitându-se accesul păsărilor sălbatice, inclusiv al “speciilor punte” ( vrăbii, ciori, porumbei, coțofene, etc.);
  • interzicerea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice. Mișcările se vor limita la o singură persoană;
  • prevenirea contactului cu mamiferele, inclusiv animale de companie;
  • separarea curții păsărilor de adăposturile pentru porci, deoarece transmiterea virusului gripal de la păsări la om se face printr-o gazdă intermediară, care se presupune că este porcul;
  • distribuirea păsărilor resturilor furajere de la porci și invers este interzisă;

Atenție! Toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la păsările din orice specie sau mamifere, din curtea proprie, vor fi anunțate fără întârziere medicului veterinar din circumscripțiile sanitar- veterinare teritoriale sau administrației publice locale. !

Cetățenii sunt rugați să fie atenți la păsările din ferme/gospodării, pentru a observa la timp semnele clinice ale bolii, care se pot manifesta în felul următor:

  • păsările bolnave nu mai consumă hrană, nu mai beau apă;
  • respirație dificilă, tuse, febră;
  • eliminări seromucoase din cioc;
  • inflamația crestei și a bărbițelor;
  • pete de sânge pe pielea picioarelor;
  • diaree (găinaț lichid);
  • paralizii ale picioarelor și aripilor, răsucirea gâtului;
  • scăderea ouatului și schimbarea formei oului (coajă moale, deformată, pigmentație neuniformă).

Totodată atenție la păsările sacrificate. Pot fi observate următoarele modificări:

  • hemoragii cu acumulări de lichid gelatinos sub piele în regiunile capului, gâtului;
  • căile respiratorii (plămânii, mucoasa laringelui, mucoasa traheei) și intestinele sunt inflamate cu hemoragii sub formă de pete;
  • pe pancreas, rinichi și inimă pot fi observate hemoragii (pete de sânge).

Dacă boala a fost confirmată, este necesar să se întreprindă anumite măsuri:

  • păsările din exploatație se sacrifică, iar cadavrele acestora și ouăle  se distrug;
  • furajele, așternutul, gunoiul de grajd se distrug;
  • spațiile considerate infectate se supun unei curățări și dezinfecții riguroase.

Patru zilei de sărbătoare, ceremonii, parade militare și concerte în Marea Britanie cu ocazia Jubileului de Platină a reginei
Articolul anterior
Doi bărbați, printre care un polițist din Chișinău, trimiși pe banca acuzaților pentru răpirea și hărțuirea sexuală a două minore
Articolul următor