Eliza Maria Iliescu e fiica Adrianei Iliescu, cea considerată cea mai bătrână mamă din România. Tânăra a absolvit liceul, urmează să susțină examenul de bacalaureat și, într-un interviu pentru Impact, ea a dezvăluit că vrea să urmeze cursurile a două facultăți din România.
Are 17 ani și știe deja ce carieră își dorește să urmeze. Eliza Iliescu nu se laudă cu rezultatele ei, dar a absolvit liceul cu o medie generală aproape de 10. „Nu-mi place să mă laud cu asta! Așa că nu vă voi spune exact media mea generală. Să zicem că e de peste 9.50!”, a spus tânăra, care nu s-a considerat niciodată vedetă, deși de multe ori ea și mama ei au ocupat primele pagini ale ziarelor.
„Nu m-am considerat niciodată, așa cum spuneți dumneavoastră, o mică-vedetă. Dimpotrivă am fost și sunt un om normal. Colegii și profesorii mei așa cred că m-au privit. Și eu la fel pe ei, ca pe niște oameni normali. Uneori însă am aflat că există și excepții. Nu-mi face nicio plăcere să vorbesc despre asta și vreau ca lumea să mă considere un om normal, așa cum îi văd și eu pe cei din jurul meu”, a mai spus Eliza Iliescu pentru Impact.
În prezent, fiica Adrianei Iliescu studiază pentru examenul de bacalaureat și nu are emoții. „M-am pregătit bine pentru acest examen, așa că-l aștept încrezătoare în forțele mele. Nu am prea mari emoții!”, spune tânăra, care se gândește deja la facultate.
Vrea să se înscrie la două, în România.
„Nu am luat niciun moment în calcul varianta de a studia în străinătate. Așa că m-am oprit asupra a două variante. Este vorba despre Facultatea de Litere, dar și de cea de Filosofie. Am decis să urmez modelul mamei și cum ea a fost profesoară, asta vreau să fac și eu! Realizez că nu va fi simplu, mai ales că voi încerca să le urmez în paralel, dar îmi doresc să încerc să fac asta! Și să calc pe urmele mamei”, a mai declarat ea.
Adriana Iliescu a împlinit de curând 84 de ani. Fosta profesoară de română a devenit mamă la 66 de ani, fiind considerată cea mai bătrână mamă din România. Adriana Iliescu are o pensie moderată și din aceasta încearcă să o susțină financiar pe fiica ei, Eliza, care în curând va fi studentă.
Piețele bursiere din întreaga lume înregistrează pierderi uriașe după impunerea tarifelor de către Trump
Piețele financiare globale continuă să experimenteze o scădere abruptă după ce Donald Trump a anunțat impunerea unor taxe generale pe importurile din SUA, pentru produse din mai mult de 180 de țări și teritorii, în intervalul de la 10% până la mai mult de 50%, scrie euronews.
Piețele de acțiuni din întreaga lume au continuat să scadă vineri, după ce China a reacționat la creșterea semnificativă a tarifelor impuse de președintele SUA Donald Trump, într-un context de escaladare a războiului comercial. Răspunsul Chinei la tarifele americane a dus la o accelerare imediată a pierderilor pe bursele din întreaga lume.
Ministerul Comerțului din Beijing a declarat că va răspunde la tarifele de 34% impuse de SUA asupra importurilor din China cu propriile sale tarife de 34% pentru toate produsele americane, începând cu 10 aprilie. Statele Unite și China sunt cele mai mari economii ale lumii.
Escaladarea conflictului comercial dintre SUA și China a accelerat scăderea indicelui german DAX vineri după-amiază. Scăzând cu mai mult de 1.000 de puncte, adică aproximativ 5%, până la minimul zilei de 20.590 de puncte, principalul indice german a crescut pierderile săptămânale la 8%, potrivit agenției de știri germane dpa.
Tim Ochsner, expert în piețele de capital la Steubing AG, consideră că aceasta reflectă „volatilitatea ridicată” din prezent.
Acțiunile europene au înregistrat unele dintre cele mai mari pierderi într-o singură zi: indicii au scăzut cu aproximativ 5%. Prețul petrolului brut a căzut la cel mai scăzut nivel din 2021.Principalul indice bursier spaniol, IBEX35 (IBerian-indEX), a scăzut vineri cu aproximativ 5%. La mijlocul ședinței, indicele IBEX35 a ajuns la 12.500 de puncte.Indicele selectiv spaniol a fost singurul care a reușit să reziste cel mai bine consecințelor tarifelor anunțate miercuri seara, înregistrând o scădere de 1,2%, destul de mică în comparație cu omologii europeni, care au scăzut, în medie, cu 3%.
Franța a fost, de asemenea, afectată: cel mai mare indice al pieței sale, CAC 40, a scăzut cu aproximativ 4,3%, ceea ce a reprezentat cea mai mare scădere săptămânală a acțiunilor europene din ultimii ani.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut tuturor companiilor franceze să suspende investițiile planificate în Statele Unite.
Ministrul interimar al Economiei din Germania, Robert Habeck, a susținut aceeași poziție, adăugând că Trump „va ceda sub presiune” dacă Europa se va uni pentru un răspuns.
Ministrul francez al Finanțelor, Eric Lombard, însă, a avertizat împotriva măsurilor de răspuns la tarifele Washingtonului, spunând că acestea vor afecta și consumatorii europeni.
Comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič, a declarat că a purtat o discuție de două ore cu ministrul comerțului din SUA, Howard Lutnick, și cu reprezentantul comercial al SUA, Jameson Greer.
„Am subliniat clar: tarifele impuse de SUA sunt dăunătoare, sunt nejustificate”, a scris Šefčovič pe platforma X.
„Uniunea Europeană este angajată în negocieri constructive, dar este de asemenea pregătită să își apere interesele.”
Politica tarifară agresivă a lui Trump, agravată de măsurile de răspuns ale Chinei, a avut un impact semnificativ asupra piețelor americane. Indicele S&P 500 a scăzut cu 322,44 puncte, ajungând la 5.074,08 puncte – o scădere de aproximativ 6%, încheind săptămâna la cel mai scăzut nivel de la martie 2020, când pandemia de coronavirus a zguduit economia globală.
Până acum, pe piețele financiare, puțini au câștigat de pe urma războiului comercial. Vineri, au scăzut acțiunile a 486 din cele 500 de companii din indicele S&P 500.
Prețul petrolului brut a scăzut la cel mai scăzut nivel din 2021. Prețurile altor componente economice fundamentale, precum cuprul, au scăzut și ele, din cauza temerilor că războiul comercial va slăbi economia globală.
Trump dă semnale contradictorii în legătură cu acest subiect. Vineri, el a spus că Vietnamul „vrea să reducă tarifele la zero, dacă reușesc să ajungă la un acord cu SUA”.
De asemenea, el a criticat măsurile de răspuns ale Chinei, afirmând pe platforma sa socială Truth că „China a greșit, au intrat în panică – acesta este singurul lucru pe care nu își permit să-l facă!”
Trump a spus că americanii ar putea simți „un anumit disconfort” din cauza tarifelor, dar a adăugat că obiectivele pe termen lung, inclusiv întoarcerea mai multor locuri de muncă în sectorul manufacturier din SUA, merită acest sacrificiu.Joia trecută, imediat după ce piețele bursiere au început să scadă după anunțul său privind tarifele globale, Trump a comparat situația cu o intervenție chirurgicală, în care pacientul este economia SUA, sugerând că situația se va înrăutăți înainte de a se îmbunătăți.
Olesea Stamate, despre depunerea mandatului de deputat: Nu știu dacă o voi face
Deputata Olesea Stamate, exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate după scandalul cu eliberarea din penitenciar a unor interlopi deosebit de periculoși, a declarat că nu a renunțat încă la mandatul de parlamentar, deși acest lucru i-a fost solicitat de liderul formațiunii, Igor Grosu. Aceasta afirmă că va continua să lupte pentru dreptate, chiar dacă nu este clar deocamdată în ce calitate.
„Încă nu am depus mandatul de parlamentar și nu știu dacă o voi face. Deci, așa cum am promis și în campania electorală și în toate comunicările mele cu cetățenii, eu voi continua să lupt pentru dreptate și pentru justiție. Din ce ipostază voi face acest lucru, vom vedea. Deci voi comunica în scurt timp”, a declarat Stamate. în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.
Demisia sa din PAS vine în contextul scandalului major iscat după ce s-a aflat că mai multe persoane condamnate pentru crime deosebit de grave au fost eliberate din penitenciar, scrie IPN.
Eliberările au avut loc în baza Legii amnistiei, adoptate în anul 2021, dar și a unor amendamente ulterioare, susținute și votate de deputații PAS, Olesea Stamated printre autorii inițiativei.
Deputata spune că proiectul respectiv a fost avizat de toate instituțiile implicate.
„Proiectul a fost elaborat în consultare cu Ministerul Justiției, cu Administrația Națională a Penitenciarelor, a primit toate avizele pozitive, expertiza anticorupție, și aviz de la Guvern. Legea a fost votată nu doar de deputații PAS, ci unanim”, a precizat Olesea Stamate.
De cealaltă parte, președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a criticat reacția PAS și consideră că Olesea Stamate nu ar trebui să fie singura responsabilizată pentru o decizie colectivă.
„Îmi este neclară poziția Olesei Stamate de a justifica de una singură toate problemele care au fost comise colectiv.
În documente am văzut semnătura mai multor deputați pe acest proiect de lege. Dacă i se cere demisia doamnei Stamate, trebuie să i se ceară demisia și vicepreședintelui Parlamentului, Doina Gherman, care a semnat acest proiect. Să se ceară și demisia actualei președinte a comisiei juridice, Veronica Roșca, a ministrei Justiției, care a dat aviz pozitiv. Ce fac consilierii președinției care se ocupă de domeniul juridic, care au promulgat această lege? Este o problemă colectivă”, a declarat Dinu Plîngău.
Vineri, și-a prezentat demisia și directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Anatolie Falcă, după ce i-a cerut-o premierul Dorin Recean. Iar Ministerul Justiției l-a desemnat pe adjunctul lui Falcă, Alexandru Adam, șef interimar ANP.
Vreme extremă în Spania: Trei morți și mai mulți răniți din cauza furtunii Nuria. Vântul a atins viteze de peste 140 de kilometri
Vremea extremă face ravagii în sudul Spaniei, unde furtuna Nuria a generat tornade violente. Trei persoane au murit, iar alte patru au fost rănite după ce o clădire s-a prăbușit în Sevilia, iar o altă tornadă a lovit regiunea Huelva.
Trei oameni au murit în Spania, după ce o tornadă a distrus o clădire în care lucrau mai mulți muncitori, în Sevilia. Rafalele de vânt au smuls acoperișul, ale cărui resturi au fost găsite și la un kilometru distanță, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.
În regiunea Huelva, o altă tornadă s-a format și patru persoane au fost grav rănite. Fuiorul de vânt și praf s-a deplasat cu putere, afectând mai multe zone din sudul Peninsulei Iberice. Întreg sudul Spaniei și Arhipelagul Insulelor Canare sunt afectate, în aceste zile, de furtuna Nuria, un fenomen meteo deosebit de sever.
Vântul a atins viteze de peste 140 de kilometri pe oră, iar mai multe porturi au fost închise temporar din motive de siguranță. Furtuna Nuria este a 14-a care lovește Peninsula Iberică în ultimele două luni.
Potrivit meteorologilor, aceasta va rămâne deasupra teritoriului spaniol cel puțin până duminică, menținând riscul de fenomene meteo extreme în mai multe regiuni.