Procurorul general și un alt procuror, învinuiți că protejează un traficant de droguri

O femeie, mamă a trei copii minori, cere Consiliului Superior al Procurorilor desemnarea unui procuror care să examineze faptele săvârșite de către actualul procuror general interimar, Dumitru Robu, și procurorul Petru Iarmaliuc, pentru abuz de serviciu și imixtiune în activitatea înfăptuirii justiției, și anume pentru protecția acordată unui moldovean condamnat în Spania pentru fals în acte, trafic de droguri și furturi din bancomate, acuzat și judecat în Moldova pentru delapidarea averii și escrocherie, scrie telegraph.md.

Potrivit sesizării din 21 aprilie 2022, înregistrată că CSP cu numărul 1513, la sfârșitul anului 2020, Procuratura Chișinău a trimis în instanța de judecată dosarul privind învinuirea și judecarea cetățeanului Victor ****, anterior purta un alt nume de familie, pentru comiterea infracțiunii de delapidare în proporții deosebit de mari, exprimară prin însușirea ilegală, a patrimoniului SRL ”*****”, precum și pentru sustragerea prin escrocherie a sumei de 190 mii lei din grantul oferit de Banca Mondială în cadrul proiectului UIPAC.

În această cauză, învinuitul a prezentat o scrisoare semnată de către procurorul Petru Iarmaliuc, potrivit căreia actualul procuror general interimar, Dumitru Robu ar fi intentat careva proceduri procesuale împotriva persoanelor care au instrumentat dosarul penal împotriva lui Victor ***.

”În perioada 2020-2022, examinarea cauzei penale în instanța de judecată este blocată de către inculpatul V ****, comunicând în discuții private (există interceptări audio), despre acțiunile întreprinse de el pentru blocarea dosarului penal și protecția de care se bucură din partea persoanelor cu înalte funcții de răspundere.

Tot el a comunicat despre relațiile strânse cu P. Iarmaliuc și că în schimbul unor declarații pe care le va face pe un dosar penal de rezonanță, va fi ajutat să-și rezolve problemele cu dosarul penal în care este inculpat.

Declarațiile sale au fost confirmate inclusiv prin acțiunile lui Victor **** la ședința de judecată din februarie 2022, când a prezentat scrisoarea procurorului P. Iarmaliuc, din 14.02.2022, prin care ultimul l-a informat despre pornirea de către Procurorul general interimar, la 19.01.22, în baza plângerii lui Victor ****, a urmăririi penale conform art.327 P, în privința persoanelor cu demnitate publică din cadrul Procuraturii, Victor **** menționând, că această cauză penală se referă la persoanele care, precum că, i-au fabricat dosarul penal aflat pe rol în instanța de judecată.

În acest mod, Procurorul general interimar, Dumitru Robu și procurorul P. Iarmaliuc, intenționat, în scopul de al favoriza pe Victor ****, au abuzat de atribuțiile sale funcționare, primul – prin pornirea arbitrară a unei cauze penale, care vizează un dosar penal aflat încă pe rolul instanțelor de judecată, în proces de examinare, iar al doilea – prin acordarea calității de parte vătămată lui Victor **** și prin punerea la dispoziție inculpatului Victor ****, a informației respective, pentru prezentarea ei în instanța de judecată”, motivează autoarea sesizării.

”De asemenea, prin indicate, Robu și Iarmaliuc, au exercitat vădit o influență/presiune necorespunzătoarea, ilegală atât asupra judecătorului care examinează doarul penal în privința lui Victor ****, cât și asupra procurorului care prezintă acuzarea de stat, care nu mai poate acționa obiectiv și imparțial cunoscând că Procurorul general interimar, a decis pornirea urmăririi penale în privința colegilor său și s-a expus astfel cu referire la dosarul penal aflat pe rol în instanța de judecată, iar inculpatul Victor **** beneficiază de protecția Procuraturii Generale și a Procuraturii Anticorupție, în persoana procurorului P. Iarmaliuc”, mai susține femeia, menționând că în acest fel Robu și Iarmaliuc au efectuat amestecul în judecarea cauzei penale de către instanța de judecată, în scopul împiedicării examinarea multilaterală, deplină și obiectivă a cauzei penale de învinuire a cetățeanului Victor ****, acțiuni prevăzute la art.307 Cod penal.

”Declar că sunt la limita răbdării și voi uza toate posibilitățile legale pentru a scoate în vileag toate ilegalitățile, voi apela la toate instanțele naționale și internaționale, la mass-media și ONG-uri și sper că Consiliul va aborda cu seriozitate și responsabilitate faptele expuse și nu vor bloca/respinge examinarea sesizării, ori, dacă Robu și Iarmaliuc sunt corecți, atunci nu au de ce se teme de o verificare”, a conchis autoarea sesizării.

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Incendiu devastator la Moscova. Arde un business centru
Articolul anterior
Un fost prim-ministru al lui Putin a părăsit Rusia: „Sunt în Europa, dar nu dezvălui unde”
Articolul următor