Premieră mondială: Implant de ureche imprimată 3D cu celule umane

O echipă medicală americană a realizat, în premieră mondială, un implant de ureche imprimată 3D, pe baza celulelor proprii ale pacientei operate. Procedură ar putea ajuta persoanele afectate la naştere de o malformaţie rară, potrivit AFP și Agerpres.

Operaţia a fost realizată în cadrul unui studiu clinic destinat evaluării siguranţei şi eficacităţii unui astfel de implant pentru persoanele diagnosticate cu microtie – afecţiune rară care face urechea externă să nu se dezvolte corect.

AuriNovo, numele implantului, a fost dezvoltat de compania 3DBio Therapeutics, iar operaţia a fost realizată de Arturo Bonilla, fondatorul unui institut specializat în tratarea acestei malformaţii, aflat în oraşul San Antonio din statul american Texas.

Procedura a fost realizată creând o amprentă 3D a celeilalte urechi, pe deplin dezvoltată a pacientei, apoi colectând celule din cartilajul urechii sale. Acestea au fost plasate apoi într-o cultură de laborator pentru a se obţine o cantitate suficientă, fiind ulterior amestecate cu un hidrogel de colagen. Acesta este amestecul utilizat pentru imprimarea 3D a implantului.

Implantul a fost înconjurat de o structură de susţinere, imprimată şi biodegradabilă, care este absorbită de corpul pacientului odată cu trecerea timpului.

Medicii se aşteaptă ca urechea astfel grefată să dezvolte în timp aspectul şi funcţiile unei urechi naturale, inclusiv elasticitatea sa.

Studiul clinic va include un număr total de 11 pacienţi şi se va desfăşura în statele americane California şi Texas.

Medicul Arturo Bonilla speră că acest implant va putea într-o bună zi să înlocuiască tratamentele existente, care implică realizarea unei proteze în urma prelevării de cartilagiu sau folosirea unei substanţe denumite polietilen poros.

Prima soluţie este o procedură îndelungată, iar implantul care foloseşte polietilen poros este mai puţin flexibil în comparaţie cu cel testat la clinica din San Antonio, a precizat chirurgul american.

Microtia afectează anual aproximativ 1.500 de bebeluşi în Statele Unite, potrivit companiei 3DBio Therapeutics. Dacă nu au alte probleme de sănătate, aceşti copii pot să aibă o viaţă cât se poate de normală. Însă unii dintre ei sunt afectaţi de felul în care oamenii din jur privesc acest tip de malformaţie.

Printre factorii care pot să crească riscul de microtie se află diabetul mamelor şi alimentaţia maternă săracă în glucide şi în acid folic.

Pe viitor, compania americană speră să dezvolte implanturi şi pentru forme mai severe de microtie.

Implanturile imprimate 3D ar putea fi de asemenea utilizate în cazul altor afecţiuni care implică prezenţa unui cartilaj, precum defecte sau răni la nivelul nasului, reconstrucţii mamare şi ale meniscului.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Un fost prim-ministru al lui Putin a părăsit Rusia: „Sunt în Europa, dar nu dezvălui unde”
Articolul anterior
Tragedie în toiul nopții pe un drum din Ungheni. Un bărbat pe bicicletă a fost lovit mortal de o mașină
Articolul următor