Securitatea alimentară a țării, discutată la ședința Consiliului Suprem de Securitate. Șapte recomandări pentru instituțiile de stat

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat ieri ședința Consiliului Suprem de Securitate pe subiectul securității alimentare a Republicii Moldova. La ședință au fost audiate rapoartele și analizele instituțiilor publice ce vizează asigurarea rezervelor agroalimentare și aprovizionării pieței interne, dar și eficiența sectorului agroalimentar în ansamblu, scrie tvrmoldova.md.

În acest context, discuțiile au vizat acțiuni ce trebuie întreprinse pentru:

  • Funcționarea eficientă a lanțurilor valorice și asigurarea accesului produselor autohtone în piețele si rețelele de comercializare;
  • Eliminarea efectelor poziției de monopol, obținută prin metode neconcurențiale, pe care unii agenți economici iresponsabili o au pe piață;
  • Sporirea productivității muncii în sectorul agricol.

În urma discuțiilor, CSS a formulat mai multe recomandări pentru asigurarea securității alimentare a Republicii Moldova în anii 2022-2023. În termen de trei săptămâni, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și Ministerul Economiei (ME) va finaliza strategia securității alimentare și planul de măsuri, care să prevadă aplicarea, în caz de necesitate, și a anumitor reglementări a exporturilor de materii prime și produse alimentare în perioada 2022-2023. În termen de patru săptămâni, MAIA, ME și Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor (ANSA) vor revizui procedurile de asigurare a siguranței alimentelor pentru a elimina elementele redundante în procesul de certificare a produselor alimentare și producătorilor de produse alimentare din țară și de peste hotare.

Consiliul Concurenței va supraveghea piețele relevante și va investiga și sancționa prompt cazurile de abuz de poziție dominantă. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Ministerul Finanțelor (MF) vor asigura fluiditatea traversării transporturilor cu materii prime și produse alimentare în punctele de trecere a frontierelor, inclusiv printr-o mai bună colaborare cu țările vecine. În termen de trei săptămâni, MAIA și ANSA vor revizui procedurile de asigurare a prezenței pe piață a produselor refrigerate. În termen de două săptămâni, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) și MAIA vor stabili lista produselor și materiilor prime prioritare pentru reglementarea pieței interne și a exporturilor. În termen de trei săptămâni, MAIA, MMPS, ME și MAI vor revizui nivelul de rezerve obligatorii de stat pentru produse și materii prime.

Peste 400 de persoane, documentate pentru primirea mijloacelor bănești în schimbul voturilor

Poliția anunță că, în baza informațiilor din anchete, continuă documentarea cazurilor de corupere a alegătorilor în campania electorală, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Peste 400 de persoane sunt documentate la moment pentru primirea mijloacelor bănești în schimbul voturilor, riscând amenzi administrative de până la 37 500 de lei. Precizăm faptul că, majoritatea celor vizați colaborează cu ancheta și oferă informații care pot servi drept probatoriu. Amintim că, persoanele care cooperează cu ancheta și oferă informații vor fi scutite de la plata amenzilor, conform legii. Oamenii legii se focusează în continuare pe documentarea persoanelor care au acceptat bani în schimbul voturilor, dar și celor care au influențat procesele de a corupe alegătorii.

O nouă companie aeriană va începe să opereze zboruri de pe Aeroportul Internațional Chișinău

Începînd cu 7 iulie 2025, compania aeriană low-cost Transavia va începe să opereze zboruri directe între Chișinău și Paris Orly, scrie Noi.md.

Aeroportul Internațional Chișinău informează că zborurile vor fi disponibile de două ori pe săptămînă, în zilele de luni și vineri, oferind pasagerilor o conexiune accesibilă către capitala Franței.

Această extindere a rețelei de zboruri va facilita legăturile între capitala Republicii Moldova și unul dintre cele mai importante aeroporturi din Paris, oferind o alternativă convenabilă pentru călătoriile către și din Franța. Transavia este o companie aeriană low-cost olandeză, parte a grupului Air France-KLM, cunoscută pentru zborurile sale convenabile în Europa și în regiuni învecinate. Compania se concentrează pe servicii prietenoase, atrăgînd pasageri care caută prețuri avantajoase și zboruri directe. Flota Transavia este formată preponderent din avioane Boeing 737, renumite pentru eficiența sa energetică și confortul pe distanțe scurte și medii.

Polițiști atacați cu toporul, la Anenii Noi. Au fost chemați la un caz de violență în familie

Un bărbat a fost reținut, după ce a atacat cu toporul unui echipaj de poliție. Cazul a avut loc în noaptea de duminică spre luni curent, în jurul orei 01:59, în satul Gura Bîcului, din raionul Anenii Noi, scrie pulsmedia.md.

Oamenii legii documentau un caz de agresiune în familie, când au fost atacați de către un bărbat în stare de ebrietate înarmat cu un topor. Individul, care s-a dovedit a fi în vârstă de 46 de ani, nu s-ar fi supus cerințelor legale ale polițiștilor, dar și somațiilor acestora, i-a înjurat ca la ușa cortului, dar și a încercat să-i lovească cu toporul.

Pentru a calma spiritele, oamenii legii au fost impuși de circumstanțe să folosească gazul lacrimogen din dotare, dar și să-l încătușeze pe atacator.

Acesta a fost escortat la IP Anenii Noi pentru a fi documentat, ulterior a fost reținut pentru ultragierea polițiștilor aflați în misiune de serviciu.

Totodată, dânsul a fost testat cu aparatul Drager, iar rezultatele au arătat că acesta avea o concetrație de alcool de 0,83 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Keanu Reeves și iubita sa, Alexandra Grant, au atras toate privirile cu o apariție rară pe covorul roșu
Articolul anterior
Ucraina vrea să cumpere sistemul de apărare antirachetă Iron Dome al Israelului
Articolul următor