Găgăuzia, afectată de secetă. Irina Vlah: Autonomia are nevoie de sprijin

În Găgăuzia, seceta din 2019-2020 a provocat daune agriculturii în sumă de 660 de milioane de lei, ceea ce reprezintă 2/3 din bugetul autonomiei.

Găgăuzia, afectată de secetă. Vlah: Autonomia are nevoie de sprijin

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a declarat în cadrul unei vizite la Centrul de cercetare Laimburg din Tirolul de Sud că autonomia are nevoie de sprijin din partea partenerilor externi pentru a acumula cunoștințe științifice moderne și pentru a se adapta mai bine la schimbările nefavorabile din mediul climatic, transmite stiri.md.

Centrul de cercetare Laimburg din Tirolul de Sud este un centru experimental de vârf specializat în crearea strategiilor durabile pentru dezvoltarea industriilor agricole și alimentare.

Specialiștii Centrului au familiarizat delegația găgăuză cu activitatea instituției și au relatat despre cele mai recente realizări științifice în domeniul cultivării câmpului și viticulturii în condiții agroclimatice dificile.

„Vedem că în ultimele decenii clima din regiunea noastră a devenit din ce în ce mai aridă, iar secetele apar cu o regularitate de 5-6 ani. Nu numai sectorul agricol al economiei naționale este amenințat, ci și securitatea alimentară a întregii țări. 

Putem ajuta fermierii să reducă riscurile construind sisteme de irigare, plantând păduri, folosind semințe și răsaduri de elită care sunt mai rezistente la lipsa de umiditate din sol și la temperaturi extreme. Din păcate, oportunitățile noastre de a efectua cercetări științifice în această direcție sunt extrem de limitate și suntem extrem de interesați de cunoștințele și experiența Dumneavoastră”, a menționat Irina Vlah.

Aprobat: Fără telefoane mobile în timpul orelor! Autoritățile introduc și un profil general de studii în liceele cu o singură clasă

Guvernul a aprobat o serie de modificări la Codul Educației: Fără telefoane mobile în timpul orelor și introducerea unui profil general de studii în liceele cu o singură clasă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

20 noiembrie 2024, Chișinău – Reglementarea utilizării telefoanelor mobile în timpul orelor, dar și introducerea unui nou profil de studiu pentru clasele liceale sunt câteva dintre modificările care urmează a fi făcute la Codul Educației. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, un proiect de lege în acest sens. 

Potrivit proiectului, elevii nu vor putea utiliza echipamente electronice de comunicație în timpul orelor, cu excepția folosirii acestora în scop educațional, în situații de urgență, cum ar fi starea de sănătate precară, dar și în cazul necesității monitorizării sănătății elevilor cu dizabilități. 

Prin această măsură, Ministerul Educației și Cercetării își propune să crească gradul de siguranță în mediul școlar, în contextul în care utilizarea excesivă a telefoanelor mobile poate provoca distragerea atenției elevilor. De asemenea, va fi redus fenomenul de hărțuire cibernetică.  

Condițiile și modul de utilizare a telefoanelor mobile, dar și a altor echipamente electronice vor fi prevăzute într-un Regulament aprobat de către Ministerul Educației și Cercetării. 

Totodată, se propune introducerea unui profil general de studiu, pe lângă cel real și umanist, pentru școlile cu o singură clasă liceală. Măsura este necesară pentru a avea o distribuție mai echilibrată a orelor între obiectele de profil, în așa fel încât, la absolvire, elevii să poată merge la facultăți cu diferite specialități.  

„Acesta este un exemplu foarte bun prin care noi ne ajustam politicile la solicitările pe care le identificăm atunci când mergem să discutăm cu oamenii în teritoriu”, a subliniat premierul Dorin Recean.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, noile măsuri au fost propuse în urma consultărilor publice.

Compensații pentru transport sau închirierea spațiului locativ, acordate procurorilor și judecătorilor

Procurorii și judecătorii din R. Moldova vor beneficia de compensarea cheltuielilor de transport tur-retur sau pentru închirierea spațiului locativ, în cazul în care activează în alte localități decât cele în care își au domiciliul, scrie ziarulnational.md.



Decizia de a extinde garanțiile sociale oferite pentru circa 190 de judecători și procurori, care activează în alte localități decât cele în care locuiesc, a fost aprobată astăzi de Guvern.

Potrivit documentului, compensația va fi acordată în cazul în care distanța dintre localitatea unde persoana își desfășoară activitatea și localitatea în care își are domiciliul este mai mare de 20 de kilometri.

Totodată, în cazul închirierii spațiului locativ, va fi compensată suma indicată în contractul de locațiune, iar mărimea lunară a compensației nu va depăși 4 500 de lei.

Potrivit ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cazul în care persoana este eligibilă pentru ambele tipuri de compensație, aceasta va putea beneficia doar de una dintre ele. Formula de calcul va fi stabilită printr-o hotărâre de Guvern, care este în proces de elaborare.

„Avem judecători și procurori onești și îi îndemnăm să fie curajoși, ca să putem face ordine și să asigurăm respectarea legii. În același timp, cei care încalcă legea trebuie să fie pedepsiți corespunzător și cât mai rapid”, a spus premierul Dorin Recean.

Autoritățile susțin că aceste garanții vor stimula candidații la funcțiile de procurori și judecători să accepte numirea în funcție în afara Chișinăului, sporind, astfel, capacitățile instituționale ale instanțelor judecătorești și ale procuraturilor și îmbunătățirea calității actului de justiție.

Imagini șocante cu o femeie care bate un copil de doar 1 anișor, apărute în spațiul public! Poliția vine cu precizări

În spațiul public au apărut imagini video în care o femeie este surprinsă cum își agresează violent copilul de doar 1 an și 2 luni, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Vă informăm că, Poliția a fost sesizată la data de 16 noiembrie de tatăl copilului. Acesta a spus polițiștilor că a depistat de mai multe ori vânătăi pe corpul fetiței sale, iar agresivitatea față de acesta a crescut considerabil din partea mamei. Din acest motiv a instalat o aplicație de monitorizare pe telefonul concubinei care înregistra audio și video ce se întâmplă în odaia copilului, dar și o cameră de înregistrare video în aceeași cameră.

Când bărbatul s-a convins că micuța este maltratată a sunat imediat Poliția.

Imediat au intervenit specialiștii Centrului de Justiție Familială al Poliției, care au întreprins toate acțiunile pentru a examina multilateral cazul și a asigura pe deplin asistența necesară. A fost solicitată și intervenția unui expert judiciar, dar și a medicului legist. Tatăl și copilul au fost cazați în siguranță în cadrul Centrului, unde, li s-a oferit tot sprijinul necesar.

Ulterior, copilul a fost plasat într-un Centru de reabilitare a copiilor de vârstă fragedă, iar în privința mamei, de către Judecătoria Chișinău- sediul Centru, a fost emisă o ordonanță de protecție prin care i s-a interzis să se apropie de copil și concubin pe un termen de 90 de zile.

În acest caz a fost pornit un proces penal pentru a stabili toate circumstanțele.

Putin duce cel mai scump război din istorie: Mai are bani Kremlinul?
Articolul anterior
Oamenii legii desfășoară percheziții într-un caz de propagare a războiului, vrajbei și dezbinării etnice în țara noastră
Articolul următor