Locuitorii municipiului Chișinău sunt rugați să utilizeze rațional resursele de apă

Primăria municipiului Chișinău face apel către cetățenii urbei, de a utiliza rațional resursele de apă, în contextul lipsei de precipitaţii şi a temperaturilor ridicate din ultima perioadă, care au dus la creşterea consumului.

Astfel, în vederea asigurării continuităţii serviciilor publice de alimentare cu apă/canalizare în condiţii optime, operatorul municipal, S.A. „Apă – Canal Chişinău” face apel către utilizatorii de pe întreaga arie de operare a societăţii, respectiv, cei alimentaţi din sursele de apă Nistru şi alte surse, să folosească apa numai pentru consum menajer şi nu pentru udarea culturilor agricole, a gazonului, umplerea bazinelor şi a diverselor recipiente folosite în alte scopuri decât cele prevăzute în contract, deoarece din motive tehnice furnizorul nu poate asigura un debit mai mare decât cel proiectat, fapt ce diminuează, în mod constant, eforturile operatorului de a asigura furnizarea apei în regim normal. 

Angajaţii operatorului municipal de profil sunt permanent la datorie, pentru a asigura furnizarea apei potabile 24/24 ore, inspectează cu regularitate instalaţiile și rețelele din gestiune, pentru a preveni avariile, intervenind operativ la remedierea situațiilor problematice, însă contează și atitudinea rațională a cetățenilor în utilizarea apei.

Amintim că resursele de apă sunt limitate, astfel că trebuie să avem grijă cu toții de fiecare picătură care curge la robinetele noastre, pentru a beneficia în continuare, la orice oră din zi sau din noapte, de un serviciu sigur și de calitate. Apa nu este un produs comercial, ci un bun comun și o resursă limitată, care trebuie protejată și utilizată într-un mod raţional şi just, atât din punctul de vedere al calității, cât și al cantității.

SA „Apă-Canal Chișinău” reiterează obligațiunile contractuale ale clienților serviciului public de alimentare cu apă și canalizare, indiferent de forma de proprietate, de a asigura folosirea eficientă și rațională a apei preluate din rețeaua publică de alimentare or, problemele legate de consumurile mari pot fi soluţionate mai ușor având înțelegere și sprijin din partea consumatorilor.

Guvernul dublează taxele de traversare a barajului Costești – Stînca

Guvernul majorează taxele pentru mijloacele de transport care traversează barajul Nodului Hidrotehnic Costești – Stînca de pe rîul Prut, scrie noi.md.

O decizie în acest sens ar urma să fie aprobată la ședința cabinetului de miniștri de miercuri, 27 noiembrie. Documentul a fost elaborat și propus de Agenția Proprietăți Publice. Astfel, dacă în prezent taxele variază între 20 și 200 de lei, în funcție de tonajul autovehiculului, noile tarife vor fi între 40 și 400 de lei. Autoritățile își motivează decizia prin creșterea cheltuielilor de întreținere a barajului și lipsa resurselor financiare.

”În ultimii ani Î.S. ”Direcția Nodului Hidrotehnic Costești-Stînca” înregistrează pierderi din cauza imposibilității acumulării veniturilor proprii necesare ce ar permite acoperirea cheltuielilor anuale de întreținere și reparații curente a barajului Nodului Hidrotehnic Costești-Stînca. Acest fapt se datorează inclusiv neajustării tarifelor la plata pentru circulația pe baraj a mijloacelor de transport auto care nu au mai fost modificate încă din anul 2008”, precizează autorii proiectului. Majorarea plății pentru trecerea mijloacelor de transport pe barajul Costești-Stînca va contribui la asigurarea acumulării anuale a mijloacelor financiare necesare în mărime de circa 5,7 mln. lei.

Atenție la gheața de pe râuri și lacuri!

IGSU atenționează oamenii despre riscurile formării gheții pe râuri și lacuri în contextul răcirii vremii, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează oamenii despre riscurile ce pot apărea în contextul înregistrării temperaturilor oscilante și apariției pe unele sectoare ale râurilor și lacurilor din țară a formațiunilor de gheață.

În această perioadă, stratul de gheață de pe bazinele acvatice este foarte subțire, iar acest fapt reprezintă un pericol semnificativ de prăbușire în apă. Astfel, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea și mersul pe bazinele acvatice. Mai mult, oamenii sunt rugați să nu opteze pentru activități de schiat și patinat pe gheața lacurilor, fiindcă stratul de gheață este încă unul destul de fragil.

O atenție deosebită trebuie acordată copiilor, care se pot aventura cu jocul în apropierea bazinelor acvatice. Maturii sunt îndemnați să interzică minorilor să desfășoare activități în apropierea lacurilor și râurilor.

În caz de situații de risc oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul 112.

Agricultorii pot depune cereri pentru mai multe tipuri de subvenții până pe 19 decembrie

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) atenționează că, până pe 19 decembrie 2024, se desfășoară apelul II pentru subvenționarea în avans, subvenționarea postinvestiții și subvenționarea pe etape, transmite MOLDPRES.

Potrivit MAIA, subvențiile constituie 80% din valoarea proiectului eligibil și nu vor depăși 800 mii lei (40 mii euro). Acestea vor fi acordate pentru activitățile ce țin de prevenirea și de combaterea eroziunii solului, ameliorarea chimică a solurilor, conservarea și sporirea fertilității solurilor terenurilor agricole.

„Dosarul de solicitare a subvenției în avans urmează să fie depus de către solicitant la secția/serviciul teritorial al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, din aria în care solicitantul va efectua investiția. Criteriile de eligibilitate stabilesc că solicitant al subvențiilor poate fi persoana juridică/fizică sau unitatea administrativ teritorială de nivelul întâi, care deține teren în proprietate, posesie sau folosință, înregistrat în modul stabilit de lege, și urmează să implementeze proiectul într-o unitate administrativ – teritorială de nivelul întâi”, explică sursa citată.

Plățile vor fi efectuate în două tranșe: I Tranșă – 70% din valoarea subvenției, care va fi achitată în condiția prezentării dovezilor cofinanțării din partea Beneficiarului în proporție de cel puțin 20%, din valoarea proiectului investițional; II Tranșă – 30% din valoarea subvenției, se va efectua în baza cererii de debursare, la darea în exploatare a obiectului investiției și prezentarea actelor confirmative. 

Pachetul de documente necesar, ce urmează a fi depus, poate fi accesat pe site-ul AIPA la rubrica: Subvenții în avans – îmbunătățiri funciare 2024.

Rusia a rămas fără piese de schimb pentru avioanele străine
Articolul anterior
Țara care le cere angajaților să-și ia o zi liberă în plus pe săptămână, pentru a se ocupa de agricultură în propriile lor grădini și a preveni o penurie de alimente
Articolul următor