Obiceiurile care îți distrug sănătatea fără să îți dai seama, iar efectele le observi târziu

În timp ce majoritatea oamenilor știu că fumatul și consumul în exces de alimente procesate sunt dăunătoare pentru sănătate, există multe alte obiceiuri care îți pot sabota încetul cu încetul starea de bine. Unele dintre aceste obiceiuri pot fi ușor trecute cu vedere, mai ales dacă fac parte din rutina ta. Este posibil să nu remarci imediat niciun efect dăunător, dar în timp ele îți pot afecta serios relațiile, sănătatea fizică și bunăstarea mintală, scrie sinteza.org.

Iată câteva exemple!

Rememorezi evenimentelor stresante
Să te gândești la un eveniment stresant din trecutul tău, indiferent dacă a fost acum cinci ani sau acum cinci minute, nu este cel mai indicat lucuru pentru bunăstarea ta psihologică, potrivit doc.ro.

Un studiu1 din 2017, publicat în Behavior Research and Therapy, a constatat că ruminația, adică să te concentrezi compulsiv asupra suferinței, în loc să găsești de soluții, duce la creșterea simptomelor depresive.

Cu cât oamenii s-au gândit mai mult la un eveniment stresant, cu atât au avut un risc mai mare să dezvolte simptome depresive. Cercetătorii au descoperit, însă, că scăderea ruminației a ajutat la atenuarea unei dispoziții depresive.

Deci, fii conștient de cât timp petreci gândindu-te la evenimentele stresante din viața ta! În loc să îți reamintești mereu lucrurile pe care nu le mai poți schimba, focalizează-ți atenția și energia în direcții mai valoroase, cum ar fi planificarea unui viitor mai bun sau trăirea clipei prezente.

Îți reverși emoțiile puternice către prieteni
În mod similar, ai putea crede că a-ți suna un prieten căruia să i te plângi de ziua ta proastă, ajută la eliberarea emoțiilor negative pe care le simți. Dar, mai degrabă, cercetătorii arată că ventilarea emoțională este mai probabil să-ți amplifice emoțiile negative.

Un studiu din 2011, publicat în Journal of Clinical Child and Adolescent Psychology, a găsit o legătură între co-ruminație (comportamentul în care o relație se concentrează pe conversații orientate negativ) și depresie.
De asemenea, un alt studiu3 a constatat că discutarea problemelor cu prietenii crește nivelul hormonilor de stres la femei.

Așa că, repetarea greutăților tale în discuțiile cu prietenii poate crește, de fapt, emoțiile negative pe care le trăiești și te ține blocat într-o dispoziție proastă.

Scrolling prea indelungat pe rețelele sociale
Fie că navighezi pe Facebook sau îți place să urmărești postările de pe Instagram, petrecerea unui procent prea mare din timpul tau liber pe rețelele sociale poate fi dăunătoare sănătății tale mintale.

În mod paradoxal, studiile au descoperit că rețelele sociale, acele platforme menite să aducă oamenii împreună, duc, mai degrabă, la sentimente de izolare. Cu cât oamenii petrec mai mult timp pe site-urile de socializare, cu atât s-au perceput mai siguri.

Fie că este vorba de o fotografie din vacanță sau de o imagine a unei mașini noi, faptul că privești postările altor persoane pe rețelele de socializare te poate face să simți că viața ta nu este asemănătoare și împlinită precum cea a prietenilor tăi. În fapt, cercetările4 arată că invidia pe rețelele sociale poate crește riscul de depresie.

Constatările studiilor evidențiază importanța auto-reflecției/conștientizării de către oameni a impactului rețelelor sociale asupra bunăstării lor, identificând când poate fi de preferat utilizarea limitată sau sporită. Deși există si parti bune ale utilizarii rețelelor sociale, cum ar fi sentimentele crescute de apartenență și conexiune, acesta nu ar trebui să fie singurul obiectiv al viitoarelor intervenții de autogestionare; deoarece utilizarea sa contribuie, de asemenea, la sentimente de suferință, anxietate și nepotrivire, fata de mult mai beneficul contact față în față cu oamenii cunsocuti.

Folosești autocritica
Fie crezi despre tine că ești stupid oricând faci o greșeală, fie îți subliniezi fiecare defect pe care îl vezi când treci pe lângă o oglindă, autocritica manifestatp sub o formă dură poate să devină un obicei de viață.

A te pedepsi și a te supăra pe tine însuți este dăunător pentru sănătatea ta mintală. Un studiu5 a constatat că autocritica dură crește simptomele depresive. Pe de altă parte, autocompasiunea a fost legată de o mai mare sănătate și rezistență psihologică.

Așadar, fii mai îngăduitor cu tine însuți! Schimbarea modului în care gândești te-ar putea ajuta să te simți mai bine. Este un obicei greu de rupt, dar cu un efort conștient, poți învăța să dezvolți o atitudine mai blândă în privința propriei persoane.

Stai treaz până tarziu
S-ar putea să crezi că dacă îți amâni ora de culcare cu încă 30 de minute, poți să faci încă câteva sarcini înainte să mergi la somn. Și poate crezi că te vei odihni din plin, dacă ziua următoare dormi puțin mai mult.

Studiile6 arată, însă, că momentul în care dormi ar putea fi aproape la fel de important ca și cât de mult dormi. Dacă stai treaz până târziu și dormi mai târziu dimineața următoare, ai șanse mai mari să iei decizii mai puțin bune pentru tine pe parcursul zilei.

Risipești bani
Deși o achiziție pe moment te pot face să te simți mai bine, scăderea bugetului poate avea efecte dăunătoare pe termen lung, atât în privința contului tău, cât și a sănătății tale.

Un studiu7 publicat în Clinical Psychology Review a găsit o corelație între bolile mintale și problemele financiare. Cercetătorii au concluzionat că probabilitatea de a avea o problemă de sănătate mintală este de trei ori mai mare în rândul persoanelor care au datorii. În plus, a existat chiar o legătură mai mare între sinucidere și datorii.

Contribuie datoriile la apariția bolilor mintale? Sau invers? Ceea ce este cert este că datoriile pot duce la niveluri ridicate de stres, ceea ce este dăunător pentru sănătatea ta.

Așa că, drămuiește-ți mai bine veniturile și stabilește o limită în privința cheltuielilor. Acest fapt ar putea avea un impact pozitiv asupra satisfacției tale generale în viață!

Petreci mult timp în fața televizorului
Lenevitul pe canapea este rău pentru corpul tău. Cercetările arată, în plus, că uitatul prea mult la TV este, de asemenea, dăunător pentru creierul tău.

Un studiu din 2016 a constatat că vizionatul îndelungat la TV și activitatea fizică scăzută la vârsta adultă au fost asociate cu o funcție executivă și o viteză de procesare mai slabe la mijlocul vârstei.

Cercetătorii au descoperit că oamenii care au avut în medie mai mult de trei ore zilnic de stat la televizor, timp de 25 de ani au avut rezultate slabe la testele cognitive, în comparație cu persoanele care s-au uitat mai puțin la TV.

Cheia sănătății creierului poate fi înlocuirea timpului petrecut în fața televizorului cu activitatea fizică. Așa că, în loc să te întinzi pe canapea după o zi grea la birou, ieși la o plimbare sau mergi la sală. Va fi cea mai bună alegere atât pentru corp, cât și pentru creier!

Mănânci când nu îți este foame
Există multe motive pentru care ai putea să iei o gustare sau să servești o porție de mâncare în plus atunci când nu îți este tocmai foame. Mâncatul pe bază de stres, mâncatul pe timp de noapte sau mâncatul exagerat la diverse evenimente sunt doar câteva motive pentru care s-ar putea să mănânci mai mult decât ai nevoie de fapt.

Consumul de calorii suplimentare te poate face să devii supraponderal. Și excesul de greutate crește riscul unor multiple probleme de sănătate, cum ar fi: diabet de tip 2, tensiune arterială crescută, boli de inimă și accidente vasculare cerebrale, osteoartrită, apnee de somn, anumite tipuri de cancer, boli de rinichi.

Încearcă să mergi la plimbare, să te implici într-o activitate sau să meditezi ca o modalitate de a face față sentimentelor neplăcute.

Reducerea aportului caloric te poate ajuta să trăiești o viață mai lungă și mai sănătoasă!

Stai mult timp pe scaun
Dacă lucrezi la birou, există șanse mari să petreci mult timp pe scaun.

Comportamentele sedentare sunt asociate cu un risc crescut de probleme de sănătate fizică, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

Dacă stai prea mult timp pe scaunul de birou poate fi, de asemenea, dăunător pentru sănătatea ta mintală. Studiile arată că oamenii care stau prea mult sunt expuși unui risc mai mare de a dezvolta depresie.

Încearcă în fiecare zi să faci mișcare pentru a contracara efectele timpului petrecut pe scaun. De asemenea, când ești la birou ai putea să faci mișcare câteva minute la fiecare jumătate de oră pentru a-ți menține corpul și mintea într-o formă mai bună.

Ignori sănătatea pielii
Este foarte important să aplicați SPF zilnic, deoarece purtarea de protecție solară chiar și în zilele înnorate îți poate reduce riscul de a dezvolta cancer de piele (inclusiv melanom) cu 40% până la 50%.

De asemenea, evită bronzatul la salon. În 2014, Food and Drug Administration a etichetat dispozitivele de bronzare cu ultraviolete ca având un risc moderat până la ridicat de a dezvolta cancer cu celule scuamoase, cancer bazocelular și melanom.

sursa: www.sinteza.org

Primii cinci cei mai talentați români luptă pentru marele premiu în finala ,,Românii au talent”. Cine sunt ei!

Au dat tot ce au avut mai bun și au oferit un spectacol uimitor, păstrând în minte un gând clar: să fie votați și să se califice în marea finală.

La finalul serii, cei patru jurați au făcut primele două propuneri pentru premiul de originalitate: VAN și Karlos Tănăsucă. Acestora li se vor mai adăuga alte două nume la finalul semifinalei de săptămâna viitoare, conform protv.ro.  

Iar telespectatorii au decis primii cinci calificați în marea finală, de pe 31 mai: Calisthenics România, Eduard Anghelescu, Emanuel Barica, Karlos Tănăsucă și VAN.

Calisthenics România

Prima semifinală le-a adus telespectatorilor un show extraordinar și multă emoție. Concurenții au prezentat numere complexe, iar evoluția lor din etapa preselecțiilor până acum a fost apreciată de Andi, Andra, Dragoș și Mihai Bobonete, care au aplaudat determinarea de a face spectacol. A fost o seară plină de dinamism, în care cascadoriile și reprezentațiile de muzică, dans, calcul mental, desen, roast, calisthenics și contorsionism s-au completat perfect.

Vinerea viitoare, show-ul continuă cu cea de-a doua semifinală live! Alți 12 concurenți vor lupta pentru ultimele locuri în finală.

Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina a pierdut o parte semnificativă din producţia de energie, după atacurile ruseşti

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski afirmă că, după atacurile ruseşti, sectorul energetic ucrainean a pierdut o parte semnificativă din producţie, subliniind că este nevoie de timp pentru a-l restabili.

Zelenski: După atacuri sectorul energetic pierde o parte din producţie

El a precizat că a avut o discuţie pe acest subiect cu prim-ministrul, ministrul Energiei şi reărezentanţii companiilor energetice, transmite news.ro.

„Am avut o conversaţie foarte detaliată şi lungă despre protecţia şi refacerea sectorului nostru energetic şi despre situaţia din industria energetică în general. Prim-ministrul Shmyhal, ministrul Energiei, armata şi reprezentanţii companiilor energetice. Acum, după atacurile ruseşti, sectorul nostru energetic a pierdut o parte semnificativă din producţie. Este nevoie de timp pentru a-l restabili”, a declarat Zelenski.

În opinia sa, sunt necesare eforturi mari pentru dezvoltarea în continuare a sectorului energetic — noul sector energetic, care va putea funcţiona ”în pofida ameninţărilor terorii ruseşti”.

„În plus, ne pregătim deja pentru următorul sezon de încălzire, care include, în special, reparaţii programate şi pregătirea generării energiei nucleare. Prin urmare, este nevoie din nou de un consum foarte raţional şi atent de energie electrică. Atât la nivel guvernamental, cât şi la nivelul autorităţilor regionale şi locale, precum şi la nivelul companiilor energetice, trebuie să ne asigurăm că publicul este pe deplin informat cu privire la modul în care se produce întreruperea curentului acum, atunci când există o sarcină maximă şi de ce avem nevoie ca fiecare să fie conştient de consumul prorpiu”, a afirmat Volodimir Zelenski,

Muzeografi din toată țara au fost premiați în ajunul Zilei Internaționale a Muzeelor

Muzeografi, manageri de muzee, dar și programele inovative dezvoltate pentru a susține experiențele educative și de patrimoniu cultural au fost premiate la Gala Premiilor dedicată muzeografilor.

Muzeografi din toată țara au fost premiați în ajunul Zilei MuzeelorFoto: Ministerul Culturii/ Facebook

Evenimentul a fost organizat în ajun de Ziua Internațională a Muzeelor, marcată anul acesta în data de 18 mai și a avut loc la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.

La decernarea premiilor au participat oficiali guvernamentali, parteneri de dezvoltare, profesioniști din domeniu, iubitori de artă, dar și vizitatorii muzeului.

Distincțiile au fost oferite pentru impactul semnificativ și rezultatele remarcabile, care au promovat dialogului intercultural și au facilitat un acces mai larg la patrimoniul țării. De asemenea, au fost recunoscute eforturile pentru îmbogățirea experiențelor culturale din cadrul muzeelor, prin implementarea tehnologiilor de ultimă generație.

Sergiu Prodan, ministrul Culturii: „Ziua Internațională a Muzeelor ne oferă șansa de a celebra și complexitatea și diversitatea experienței umane, reflectată în patrimoniul vast păstrat cu grijă de muzeele lumii. E și ziua când recunoaștem modul în care tradiția și inovația se împletesc armonios în spațiile expoziționale. Căci în secolul 21 muzeul este nu doar un depozit al trecutului, ci și un laborator pentru viitor, unde ideile vechi inspiră noi descoperiri, iar tehnologia aduce la viață poveștile străvechi.

Mulțumim și pe această cale partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul acordat în modernizarea muzeelor din Moldova și în sporirea vizibilității lor prin integrarea tehnologiilor și a inovațiilor. Vom continua să facem muzeele mai accesibile și mai captivante pentru publicul larg, oferind vizitatorilor experiențe culturale complexe.”

Ministrul Culturii împreună Jeff Brian, șeful Misiunii USAID în Moldova,  Matthew Jordan, șef de Programe, Ambasada Marii Britanii, Pernilla Nordvall, secretar secund al Ambasadei Suediei la Chișinău – au înmânat distincții celor care au adus aportul semnificativ în acest domeniu esențial al culturii și patrimoniului.

  • Pentru contribuție și suportul tehnic în digitalizarea și evidența patrimoniului muzeal – Adriana Hadjiraev, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei;
  • Pentru contribuție în dezvoltarea, promovarea, păstrarea și valorificarea patrimoniului muzeal –  Lina Bogatu, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei;
  • Pentru contribuție la gestionarea și documentarea patrimoniului muzeal – Nicolae Curoșu, Muzeul Național al Literaturii Române;
  • Pentru contribuție în dezvoltarea, promovarea, păstrarea și valorificarea patrimoniului muzeal –  Veaceslav Ciutac, Muzeul Național al Literaturii Române;
  • Pentru contribuție în cercetarea, valorificarea și promovarea patrimoniului în domeniul antropologic și arheologic – Vitalie Burlacu, Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”;
  • Pentru contribuție și suportul tehnic în digitalizarea și evidența patrimoniului muzeal –  Angela Simalcsik, Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”;
  • Pentru  contribuție la păstrarea, valorificarea și promovarea patrimoniului muzeal – Livia Ermurachi, Muzeul Național de Istorie a Moldovei;
  • Pentru contribuție la păstrarea, valorificarea și promovarea patrimoniului muzeal – Ludmila Cojocari, Muzeul Național de Istorie a Moldovei;
  • Pentru devotament în activitatea muzeistică – Natalia Șalaghirova, Muzeul Național de Artă al Moldovei;
  • Pentru  contribuție  în  organizarea proiectelor expoziționale – Valentina Baleanu, Muzeul Național de Artă al Moldovei;
  • Pentru contribuție în reabilitarea Cimitirului Evreiesc – Iuliu Palihovici, Muzeul de Istorie a Evreilor din Republica Moldova;
  • Distincția Ministerului Culturii pentru acțiuni de promovare și includere a patrimoniului muzeal în circuitul turistic național și internațional – Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Căușeni, care este în custodia Muzeului Național de Artă al Moldovei.
  • Trofeul Ministerului Culturii în domeniul muzeografiei – Muzeului de Istorie și Etnografie „Dumitru Scvorțov Russu” din Călărași. Natalia Veleșca, directoarea muzeului a primit distincția în numele întregii echipe.
  • Pentru inovare în promovarea  patrimoniului, premiu a fost oferit reprezentanților Muzeului Național de Istorie Naturala și Etnografie, iar de distincția Pentru interactivitate în prezentarea conținutului muzeal s-a învrednicit Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost premiat la categoria Prezentarea artei prin intermediul realității virtuale și augmentate, iar Muzeul Național al Literaturii Române a fost apreciat Pentru lansarea rețelei de reședințe creative. 

Premiul Pentru proiecții imersive și implicarea tinerilor artiști a ajuns la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, iar Muzeul Vatra Dumenului a primit distincția – Pentru integrarea creativității în experiența vizitatorilor. 

În cadrul evenimentului, au fost apreciate cu distincții Pentru activarea comunităților rurale și muzeele regionale din cadrul Proiectului Rama Albastră. Este vorba despre muzeele din Mereni, Sofia, Călărași, Taraclia, Horești și Trușeni.

În cadrul evenimentului au fost prezentate animații imersive pe instalația „Pomului Vieții” și prin Realitatea augementată au fost animate picturile murale Nunta și Hora moldovenească din cadrul Muzeului de Etnografie.

„Muzeele Viitorului”, proiectul grație căruia a fost posibilă încurajarea utilizării noilor tehnologii la muzee, este susținut de Ministerul Culturii, Proiectul Tehnologiile Viitorului, finantat de USAID, Suedia si Marea Britanie, Proiectul USAID de Competititvitate si Rezilienta Rurală și Centrul Artcor.

Criza demografică se adâncește tot mai mult în Republica Moldova. Statistici oficiale sumbre în privința populației
Articolul anterior
Explozii puternice la Dnipropetrovsk. Rușii au atacat cu rachete un depozit de petrol. Sunt victime
Articolul următor