Cum își înlocuiește Rusia militarii uciși pe frontul din Ucraina

Ministerul Apărării de la Moscova folosește stimulentele financiare, presiunile și propaganda pentru a înrola cât mai mulți oameni, cu scopul de a-i arunca în luptă, scrie Washington Post.

Cum își înlocuiește Rusia militarii uciși pe frontul din UcrainaFoto: libertatea.ro

Rusia face eforturi pentru a recruta noi soldați, după ce pierderile uriașe din primele luni au redus efectivele armatei și au afectat moralul soldaților de pe frontul din Ucraina, transmite libertatea.ro.

Kremlinul a refuzat până acum să decreteze o mobilizare generală, deoarece acest pas ar putea fi nepopular și ar semnala în același timp populației că războiul nu decurge așa de bine precum susțin discursurile oficiale.

În schimb, Moscova a demarat o campanie pentru a convinge rușii să semneze voluntar contracte de înrolare, încercând în același timp să reactiveze o parte dintre rezerviști.

„Aceste eforturi reprezintă, de fapt, o formă de mobilizare mascată. Sunt eforturi fragmentate, care permit armatei ruse să funcționeze pe front, dar nu abordează deficitul fundamental de personal”, a explicat Michael Kofman, director de studii despre Rusia la CNA, un think tank din Virginia, SUA.

Există mai multe metode folosite de ruși. La doar câteva săptămâni după debutul invaziei din 24 februarie, site-urile de joburi au început să promoveze locuri de muncă pentru militari, pe diverse poziții, de la grenadieri antitanc la șoferi și lunetiști.

Lista cu astfel de joburi este republicată sau actualizată constant, la fiecare câteva zile.

Un anunț pentru înrolare din Rostov-pe-Don, la doar câteva sute de kilometri de Ucraina, sună foarte palpitant: „Testează-ți limitele abilităților tale! Nu, la naiba cu limitele, ești gata să te depășești în fiecare zi?”.

Invitația continuă: „Ai decis să-ți demonstrezi ceva. Încerci să depistezi un inamic în fiecare umbră, pentru că dacă nu există un inamic, nu există luptă, iar dacă nu există luptă, nu există victorie”.

Eforturile sunt în mod special evidente în Sankt Petersburg, unde un personaj gonflabil, care joacă rolul unui ofițer, îi invită pe curioși într-un birou unde vor putea afla mai multe detalii despre avantajele înrolării.

Anunțurile oferă un salariu de bază modest, care poate ajunge însă la 3.500-4.000 de dolari pe lună, cu ajutorul primelor. Fiecare zi de luptă, spre exemplu, aduce în jur de 55 de dolari.

Aceste sume depășesc cu mult salariul mediu de aproximativ 600 de dolari din Rusia. Pentru oamenii care au astfel de salarii mici și credite de plătit, suma oferită de armată poate fi atrăgătoare.

Recrutarea de primăvară

Rusia derulează, de asemenea, și campania de recrutare obligatorie de primăvară, care va aduna în jur de 130.000 de soldați între 18 și 27 de ani, până la mijlocul lunii iulie.

Potrivit legii, acești recruți nu pot fi trimiși pe front decât după ce urmează patru luni de instrucție. Iar Kremlinul a promis în mod repetat că ei nu vor ajunge deloc în Ucraina.

Dar au existat cel puțin două situații confirmate în care sute de astfel de soldați lipsiți de experiență au ajuns pe front.

Oficialii însărcinați cu recrutarea au început, de asemenea, să apeleze telefonic bărbații eligibili pentru o posibilă înrolare.

Nikita Yuferev, un parlamentar local din Sankt Petersburg, a primit un astfel de apel în luna mai.

„Cea care m-a sunat mi-a explicat că sarcina ei este doar să mă informeze”, a spus Yuferev pentru Washington Post.

Yuferev a fost informat că are posibilitatea de a se înrola, dar că dacă vrea să afle mai multe detalii, trebuie să se deplaseze personal la biroul de recrutare.

„Înainte de asta trebui să te gândești cu atenție. Nu încerc să te conving. Este o decizie foarte importantă”, i-a mai spus femeia la telefon.

Dmitri, un bărbat din regiunea Moscovei, care a preferat să nu dezvăluie numele de familie, a primit un telefon asemănător.

La receptor, un bărbat entuziast l-a întrebat dacă este interesat de un contract pe termen scurt, cu „un salariu competitiv” și, de asemenea, l-a invitat la biroul de recrutare.

Oficialii însărcinați cu recrutarea au început, de asemenea, să apeleze telefonic bărbații eligibili pentru o posibilă înrolare.

Nikita Yuferev, un parlamentar local din Sankt Petersburg, a primit un astfel de apel în luna mai.

„Cea care m-a sunat mi-a explicat că sarcina ei este doar să mă informeze”, a spus Yuferev pentru Washington Post.

Yuferev a fost informat că are posibilitatea de a se înrola, dar că dacă vrea să afle mai multe detalii, trebuie să se deplaseze personal la biroul de recrutare.

„Înainte de asta trebui să te gândești cu atenție. Nu încerc să te conving. Este o decizie foarte importantă”, i-a mai spus femeia la telefon.

Dmitri, un bărbat din regiunea Moscovei, care a preferat să nu dezvăluie numele de familie, a primit un telefon asemănător.

La receptor, un bărbat entuziast l-a întrebat dacă este interesat de un contract pe termen scurt, cu „un salariu competitiv” și, de asemenea, l-a invitat la biroul de recrutare.

Atât Nikita, cât și Dmitri au refuzat invitația, de teamă că odată ajunși la biroul de recrutare, nu se vor mai întoarce acasă.

Organizațiile pentru drepturile omului au relatat că ofițerii însărcinați cu înrolarea au început, de asemenea, să îi sune pe rezerviști.

Scopul declarat este acela de a menține legătura sau de a actualiza informațiile personale, dar în cele din urmă, rezerviștii primesc invitația de a se înrola din nou.

„Deocamdată, din câte observ, Ministerul Apărării folosește oportunitatea de a-i suna pe rezerviști pentru a le oferi un contract și pentru a-i trimite la război”, a explicat Serghei Krivenko, director al organizației „Cetățenii. Armata. Legea”.

Campania de înrolare demarată de Moscova nu este neapărat foarte populară. Au existat mai multe cazuri în care birourile de recrutare din unele regiuni au fost incendiate.

Nevoia de bani și patriotismul

Vadim Șatrov a semnat un astfel de contract la mijlocul lunii mai și a fost înrolat în Brigada 138 de pușcași motorizați din regiunea Belgorod.

„Două zile au trecut între momentul în care am venit la biroul de recrutare doar pentru a vedea care e treaba și momentul în care am fost înrolat”, a scris Vadim într-un jurnal pe care îl ține pe Telegram.

Șatrov a povestit că motivele financiare, dar și opțiunile sale patriotice sunt cele care l-au împins să se înroleze.

Washington Post scrie că decizia sa de a pleca pe front pare să fie alimentată parțial și de propaganda Moscovei, care spune că NATO și naziștii ucraineni sunt o amenințare existențială pentru Rusia.

„După cum văd eu lucrurile – nu voi lupta împotriva ucrainenilor obișnuiți, ci împotriva NATO, a naziștilor și a teroriștilor!”, a spus Șatrov, la mijlocul lunii mai. Cu cât s-a apropiat mai mult de linia frontului, cu atât mai dezamăgit a fost.

Colegii care s-au întors din Ucraina i-au povestit întâmplări îngrozitoare din timpul luptelor și au deplâns planificarea proastă care i-a făcut pe soldații ruși să mănânce iarbă din cauza lipsei de provizii.

„Nu am vești patriotice”, a scris Șatrov.

„În sala de mese, am întâlnit voluntari la fel ca mine. Au fost acolo timp de cinci zile, iar 80% dintre ei nu s-au mai întors. Din cei patru oameni din Iaroslavl, doar un singur tip s-a întors. A spus că comandanții lui i-au abandonat acolo”, a mai scris el.

Serviciile secrete britanice estimează că pierderile rusești în primele trei luni ale războiului au fost de până la 20.000 de militari uciși, în timp ce oficialii ucraineni au declarat că cifra se apropie de 30.000.

Kofman a declarat că „o estimare rezonabilă, bazată pe informații limitate”, duce numărul militarilor ruși uciși undeva între 7.000 și 15.000, cifra cea mai probabilă fiind aproape de 10.000

 În ultimul bilanț oficial al morților, difuzat în martie, Moscova a declarat că a pierdut doar 1.351 de soldați.

Un deputat rus din comisia de apărare a parlamentului, Andrei Kartapolov, a declarat că numărul nu a mai fost actualizat de atunci deoarece Rusia „practic a încetat să mai piardă oameni”.

Acest comentariu este în contradicție cu necrologurile aproape zilnice care apar pe rețelele de socializare.

Mulți voluntari vor să se întoarcă de pe front

În jurnalul său, Șatrov a descris echipamente militare vechi distribuite luptătorilor: „puști Kalașnikov ruginite din anii 1980”.

El a spus că soldații s-au plâns de lipsa timpului de odihnă și de bătăliile prost planificate, în care unitățile rusești depășite numeric au suferit pierderi, sub focul de artilerie ucrainean. 

Relatarea sa a fost confirmată de alte rapoarte ce vorbesc despre epuizarea crescândă în rândul unităților rusești.

„Am avut câteva sute de cereri din partea unor oameni care doreau să-și întrerupă prematur contractul”, a declarat Krivenko.

„Unii spun că motivul este lipsa oricărei comunicări (cu cei dragi), alții dau vina pe comandamentul care i-a abandonat sau se plâng de condițiile proaste”, a spus acesta.

„Și, în general, spun că războiul este brutal și că nu le este clar ce caută acolo și împotriva cui luptă”, a adăugat el.

Cu toate acestea, Șatrov pare să fie încă angajat în această cauză.

Într-una dintre cele mai recente postări pe care le-a împărtășit din tabăra de lângă granița ucraineană, el a lăudat curajul soldaților ruși, în timp ce a deplâns modul în care „băieții mor” din cauza unor decizii „stupide” ale comandanților.

Tânără moldoveancă de 24 de ani a fost ucisă de un tren în Spania

O cetățeancă a R.Moldova a murit, după ce a fost lovită de un tren. Tragedia ar fi avut loc la data de 6 ianuarie curent, în jurul orei 18:00, în orașul Alicante Spania, scrie pulsmedia.md.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că victima este o moldoveancă de 24 de ani. Cauza accidentului este, deocamdată, necunoscută, însă se presupune că tragedia s-a produs din cauza neatenției victimei.

Presa spaniolă scrie  că pe această porțiune de cale ferată au fost înregistrate mai multe accidente cu deces. Printre victime se numără pescari, turiști și simpli pietoni.

Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, bărbatul care a omorât-o cu cruzime pe Ana-Maria, tânăra din Orhei care era gravidă în luna a șasea

Judecătoria Orhei l-a condamnat, joi după-amiază, pe Gheorghe Cotorobai la detenție pe viață pentru omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani însărcinată în șase luni, în aprilie 2024. Sentința a fost pronunțată acum câteva minute, scrie tvrmoldova.md.

Bărbatul pledează nevinovat. El a spus că nu a cunoscut-o pe Ana-Maria și că în mașina sa era o altă persoană.

„Nici pe dânsa, nici pe prietenul ei, nici pe mama ei. Nu am avut de-a face cu dânsa. Nu o știu, nu am știut despre existența ei. În cadrul procesului penal s-au făcut multe falsificări. S-a vorbit despre încălțămintea nr. 44, eu port nr. 46. Semnătura de pe colet, ce s-a ridicat de la mine din gospodărie, nu este a mea”, a spus el. 

Omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, însărcinată în şase luni, a îngrozit o ţară întreagă. 

Potrivit procurorilor, pe 12 aprilie 2024, tânăra a urcat într-o maşină de ocazie la volanul căreia se afla Gheorghe Cotorobai. După ce a urcat în autoturism, fata a dispărut fără urmă. Ea fost căutată timp de o săptămână de sute de poliţişti, vânători şi voluntari.

După opt zile de căutări, tânăra a fost găsită fără suflare într-o pădure din raionul Teleneşti, în apropierea casei învinuitului Gheorghe Cotorobai. 

Bărbatul este un fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor. El a fost eliberat din funcţie după ce o comisie medicală a decis că nu este apt pentru lucru. 

Doi părinți din Ocnița au vrut să-și lase copiii fără banii de la colindat pentru a achita facturile. Fiind beat tatăl și-a rănit fiul cu un cuțit

Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost rănit cu un cuțit de către tatăl său care ar fi vrut să-l lase fără banii adunați din colindat. Cazula avut loc în după-amiaza zilei de ieri, 8 ianuarie, în jurul orei 15:25, în orașul Ocnița, scrie pulsmedia.md.

Astfel, doi părinți ar fi insistat ca copiii acestora, un băiat de 16 ani și o fată de 13 ani, să le dea banii adunați din colindat, pentru a contribui la achitarea facturillor pentru serviciile comunale.

Băiatul ar fi refuzat să le dea banii, iar tatăl acestuia, un individ în vârstă de 47 de ani l-a amenințat și l-a dat afară din casă. Adolescentul ar fi luate telefonul și a vrut să sesizeze poliția despre acest caz, însă tatăl său înarmat cu un cuțit s-a năpustit asupra acestuia și l-a rănit cu cuțitul la mână în timp ce încerca să-l deposedeze de telefon.

La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe, care a stabilit că minorul are o plagă nepenetrantă la mână și i s-a acordat ajutorul medical.

Medicii au alertat poliția despre acest caz. Ambii părinți au fost testați cu apartaul Drager, iar rezultatele au arătat că cei doi părinți erau în stare de ebrietate, unul avea concentrație de 1,18 mg/l, iar altul 1,27 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Totodată, păe numele bărbatului a fost aplicat un ordin de restricție, iar cei doi copii au fost luați din familie și duși la rude.

Accident grav în sudul țării. Un minor care conducea o motocicletă a decedat, iar pasagera sa, o tânără de 17 ani, se află în stare gravă
Articolul anterior
Un eveniment în premieră a fost organizat de Primăria Chișinău. Edilul Ion Ceban a făcut o baie de mulțime la Gala Absolvenților 2022
Articolul următor