5% dintre turiștii străini vin la Chișinău pentru diverse tratamente

Anul trecut, aproape 69 de mii de turiști străini au vizitat orașul Chișinău, față de 174 de mii în 2019, înainte să înceapă pandemia provocată de virusul COVID-19. Statisticile oficiale arată că 3/4 dintre străini vin în vacanță, aproximativ 20% – în scopuri de serviciu, iar 5% pentru tratament medical. Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare pentru creșterea atractivității capitalei ca destinație turistică este una dintre prioritățile Primăriei și se regăsește în proiectul „Strategiei de dezvoltare socio-economică și spațială durabilă a municipiului Chișinău”, scrie agrotv.md.

Documentul vine cu  mai multe soluții care,  potrivit autorilor, ar putea atrage turiști în Chișinău și dezvolta economia locală. Ei afirmă că principalele direcții care merită a fi promovate sunt turismul de recreere, cel gastronomic, turismul curativ la stațiuni balneare și turismul medical.

În context, cele mai promițătoare direcții de dezvoltare sunt stomatologia, oftalmologia și planificarea familială, datorită specialiștilor înalt calificați și a costurilor relativ mici pentru aceste servicii medicale, comparativ cu prețurile din alte țări.

În lume, serviciile stomatologice sunt considerate unele dintre cele mai scumpe, astfel, clinicile din Chișinău sunt foarte competitive pe plan internațional. De exemplu, în România, un implant dentar costă între 400 și 900 de euro, în Italia – între 1000 și 2000 de euro, în timp ce la Chișinău prețurile variază între 180 și 500 de euro.

Potrivit autorilor Strategiei, planificarea familială, de asemenea, este un domeniu promițător pentru dezvoltarea turismului local, deoarece tot mai multe familii la nivel mondial se confruntă cu probleme reproductive.

Pentru municipiu, o direcție foarte importantă în dezvoltarea turismului o constituie și turismul curativ la stațiunile balneare. Principalele zone de recreere sunt comuna Condrița și orașul Vadul lui Vodă, cunoscute datorită numeroaselor sanatorii. Comuna Condrița este situată în vecinătatea rezervației naturale Codru, ceea ce face aerul de acolo potrivit pentru odihnă sanatorială. Cu toate acestea, cele 7 centre de odihnă care funcționau în localitate în perioada sovietică, acum nu mai activează. Redeschiderea acestora ar putea reanima turismul local.

În prezent, orașul Vadul lui Vodă, situat pe malul râului Nistru și înconjurat de păduri, este principala destinație printre stațiunile balneare atât pentru locuitorii din Moldova, cât și pentru cei din statele vecine. Aici funcționează aproximativ 70 de hoteluri, centre de odihnă și sanatorii, care pot găzdui, în total, până la 8.000 de adulți și 2.000 de copii.

Potrivit experților, Chișinăul are perspective de dezvoltare și a turismului gastronomic și de recreere, grație festivalurilor locale, a bucătăriei moldovenești și a vinăriilor din regiune, cum sunt galeriile subterane de la Cricova.

Primăria Municipiului Chișinău împreună cu Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova au semnat în data de 27 februarie 2020, un Acord de Colaborare în vederea dezvoltării proiectelor din domeniul turismului receptor și domestic și promovării imaginii municipiului Chișinău ca destinație turistică atractivă pentru potențialii turiști. Prin urmare, Direcția Generală Economie, Comerț și Turism din cadrul Primăriei Chișinău, în comun cu ANTRIM, și-a propus să elaboreze, în premieră, Strategia Municipală de Dezvoltare a Turismului, Chișinău – Capitală Turistică 2022-2026.

Dacă va fi dezvoltată și gestionată bine, „economia călătorilor” va contribui la bunăstarea rezidenților săi și a proprietarilor de afaceri ce-și desfășoară activitatea în municipiu prin crearea de locuri de muncă și câștiguri financiare, dar și prin investiții adiacente în facilități și infrastructură, cum ar fi cele de agrement, de organizare a evenimentelor și de dezvoltare urbană.

Strategia Municipală de Dezvoltare a Turismului, Chișinău – Capitală Turistică 2022-2026 se află în ultima etapă de elaborare, ce vizează definitivarea planului de acțiuni. Scopul documentului este de eficientiza administrarea industriei turismului și a stimula parteneriatele; de a consolida și dezvolta patrimoniul turistic al municipiului; de a promova Chișinăul și a crește vizibilitatea sa pe plan mondial; de a crea un mediu favorabil investitorilor pentru a permite dezvoltarea durabilă a afacerilor și creșterea economică.

„Strategia de dezvoltare socio-economică și spațială durabilă a municipiului” prevede proiectele de modernizare a capitalei și a suburbiilor, care ar putea fi implementate până în 2030. Proiectul a fost elaborat de un grup de experți străini. Înainte ca să fie prezentat în CMC, documentul urmează a fi completat cu propunerile survenite în prima rundă de discuții cu experți și cea de-a doua rundă – cu societatea civilă.

”Câtă durere ai lăsat în urma ta, Andreea…” Val de mesaje îndurerate pe rețele după anunțul despre decesul Andreei Cuciuc, fiica lui Igor Cuciuc

Plânge tot Internetul. Val de mesaje îndurerate pe toate rețelele sociale după anunțul despre decesul Andreei Cuciuc, fiica lui Igor Cuciuc, informează unica.md.

Artiști, oameni de rând, tineri, dar și părinți vin cu cuvinte de condoleanțe în susținerea familiei interpretului Igor Cuciuc, dar și regrete imense pentru această pierdere greu de descris prin cuvinte.

Primul care a venit cu un mesaj a fost interpretul Oleg Spânu, care i-a fost coleg Andreei la Centrul de Excelență în Educație Artistică ”Ștefan Neaga”, acolo unde studia tânăra.

Oleg Spînu: ”Drum lin spre cer, Andreea. Să știi că noi, colegii tăi, te vom iubi mereu.”

Lumea muzicală de la noi, dar și cei din tânăra breaslă au venit cu mesaje îndurerate pe rețele:

Nicolae Botgros: ”Nu pot sa cred și n-o să cred ca Andreea Cuciuc a părăsit lumea cu dor… O veste tare tulburătoare. Lacrimi și durere în sufletele noastre, a părinților, Diana și Igoras, a celor care a iubit-o și o va iubi mereu… Ea va rămâne în sufletele noastre, ca o sfântă icoană creștinească… Condoleanțe părinților și tuturor celor care au îndrăgit-o.”

Cornelia Ștefăneț: ”Refuz să cred… Câtă durere ai lăsat în urma ta, Andreea… Condoleanțe familiei, nu găsesc efectiv cuvinte.”

Camelia Ursu: ”Mare durere… Prea mare! Mi se sfâșie sufletul.”

Ariana Boldurescu: ”Nu am cuvinte de când am aflat… Suflet bun, prea bun… Zbor lin spre stele. O să ne fie dor.”

Natalia Midoni-Rodideal: ”De ce, Doamne, atâta nedreptate? Viață, de ce ești așa de dură?”

Veste tragică! Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc, s-a stins din viață în această seară

O veste tragică a zguduit lumea muzicală. Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc s-a stins din viață în această seară. Despre asta au anunțat mai mulți colegi de-ai tinerei care i-au fost alături în ultimele clipe.

Seara trecută, Andreea ar fi petrecut alături de colegii ei la Balul Bobocilor într-un local din sectorul Botanica al Capitalei. Într-un moment, tânăra s-ar fi simțit rău, iar colegii au chemat ambulanța.

Medicii ar fi încercat să o resusciteze, dar era deja prea târziu, aceștia au fost nevoiți să constate decesul.

Andreea era singurul copil în familia Cuciuc.

Unica.md aduce sincere condoleanțe familiei.

Campania națională de împădurire, lansată oficial: Mobilizare națională – 16 noiembrie

Săptămâna trecută ministrul mediului, Sergiu Lazarencu, alături de Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”, au dat start campaniei de împădurire din toamna acestui an în localitatea Mălăiești, raionul Orhei. În cadrul acestei inițiative ambițioase, peste 7.300 de hectare de teren vor fi împădurite pe parcursul anului 2024, scrie unghiul.com.

Campania face parte din Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor și are scopul de a îmbunătăți biodiversitatea și de a contribui la combaterea schimbărilor climatice.

Detalii despre campanie
În primăvară, au fost plantați 3.300 de hectare de pădure, iar pentru această toamnă este planificată împădurirea a încă 4.000 de hectare. Din totalul suprafeței, în raionul Ungheni vor fi reîmpădurite peste 80 de hectare, implicând primăriile Măcărești, Morenii Noi, Pîrlița, Sculeni și Boghenii Noi.

Mobilizare națională
Începând cu data de 16 noiembrie, întregul Guvern se va alătura eforturilor de împădurire la Mălăiești, unde vor planta 40 de hectare de pădure. De asemenea, cetățenii din toată țara sunt încurajați să participe la acțiuni similare, fiind disponibile 440 de locații de plantare în cadrul a 160 de primării.

Declarațiile ministrului mediului
„Vom planta peste 26 de milioane de puieți în această toamnă, inclusiv specii precum stejar, frasin, salcâm și arțar, toate crescute în pepinierele „Moldsilva”. Fiecare copac plantat este un simbol al responsabilității noastre față de natură și de viitorul Moldovei”, a declarat Sergiu Lazarencu. El a evidențiat, de asemenea, cooperarea eficientă cu autoritățile locale, care au pus la dispoziție 24.000 de hectare de teren pentru împădurire de la începutul programului.

Această inițiativă are potențialul de a transforma peisajul țării și de a promova un mediu mai sănătos și mai verde pentru generațiile viitoare.

CEDO a înregistrat o cerere oficială din partea Ucrainei împotriva Rusiei
Articolul anterior
Holera a făcut o primă victimă în Irak. Îngrijorările cresc după ce 17 persoane s-au îmbolnăvit în ultimele 24 de ore
Articolul următor