Cumnatul lui Igor Dodon luptă pentru bunurile familiei

Petru Merineanu, cumnatul şi presupusul complice al ex-preşedintelui Igor Dodon în dosarul de îmbogăţire ilicită, vrea să scape de sechestrul aplicat de judecătorii de instrucţie asupra bunurilor înregistrate pe numele său. Curtea de Apel Chişinău a dat curs, luni, examinării plângerii fratelui Galinei Dodon.

Cumnatul lui Igor Dodon, în luptă pentru bunurile familieiFoto: Facebook.com

Prima şedinţă de judecată a fost amânată pe motiv că Petru Merineanu care se află în arest preventiv nu a fost prezent la şedinţă, transmite Anticorupție.md.

„A lipsit domnul Merineanu. Dumnealui tot trebuie să se expună. Legea îi permite dumnealui să se expună referitor la Aplicarea sechestrului a fost ilegală. De aceea am solicitat acest caz. Aplicarea sechestrului este ilegală şi am solicitat aplicarea încheierii de anulare a sechestrului”, a declarat Ion Ungureanu, avocatul lui Merineanu.

Apărătorul a refuzat să spună pe ce bunuri a fost aplicat sechestrul pe motiv că este o chestie confidenţială.

Unul din imobilele pe care a fost aplicat sechestrul este pensiunea de pe malul Nistrului din satul Molovata, raionul Dubăsari, înregistrat pe o firmă fondată de Petru Merineanu. Se vehiculează că bunul ar aparţine de facto lui Igor Dodon.

Galina Dodon a declarat anterior jurnaliştilor că este vorba de o afacere în care fratele său a investit banii câştigaţi în Rusia.

Procuratura Anticorupție a anunţat la finele lunii trecute că judecătorul de instrucție a admis demersul și a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor imobile deținute personal de către ex-președintele Republicii Moldova, precum și a celor deținute prin intermediul unor persoane interpuse.

Pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau confiscare extinsă a bunurilor, precizează sursa citată, au fost puse sub sechestru următoarele bunuri imobile:

– terenul și casa individuală, amplasată în mun. Chișinău, în care locuiește fostul președinte cu familia sa;

– terenuri și construcții, situate în extravilanul satului Sadova, raionul Călărași, deținute prin intermediul unor persoane interpuse, apropiate fostului șef de stat, care au calitatea de complici la săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită;

– 4 terenuri și 6 construcții amplasate în satul Molovata, raionul Dubăsari, deținute prin intermediul unui complice al acestuia, deținut la moment în arest preventiv;

– 4 automobile, deținute prin intermediul unei persoane terțe interpuse.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Un camion încărcat cu peste 20 de tone de tutun uscat a luat foc pe un traseu din țară
Articolul anterior
În Chișinău se constată o creștere a numărului de cazuri Covid-19. O secție de pediatrie ,,este deja plină”
Articolul următor