Kremlinul încearcă să găsească peste 20 mii de soldați pe care să-i trimită să lupte în războiul lui Putin. Tinerii sunt îngroziți: „La ce ar putea să-i fie de folos 300.000 de ruble unui om mort”

Tot mai mulți tineri ruși încearcă să ocolească sau să evite încorporarea în armată, în condițiile în care Kremlinul are nevoie de tot mai mulți recruți pentru războiul sângeros pe care-l duce împotriva Ucrainei, relatează Reuters.

Războiul inteligent și tăcut al Rusiei. Ce e de făcut? | Sinteza

De-a lungul istoriei, liderii ruși s-au bazat pe conscripție pentru a „alimenta” armata rusă, una dintre cele mai mari ale lumii. Toți bărbații ruși trebuie să realizeze un stagiu militar de cel puțin un an. În fiecare an, în jur de 260.000 de bărbați sunt încorporați pentru stagiul militar obligatoriu.

Evitarea încorporării este o practică bine împământenită în Rusia, inclusiv prin metode legale – excepții bazate pe motive medicale sau pe faptul că persoana în cauză merge la facultate.

În ultima vreme, însă, bărbații tineri ruși caută ajutor tot mai des din partea avocaților și juriștilor pentru a putea scăpa de serviciul militar, în cadrul căruia ar putea fi trimiși să lupte în Ucraina și să moară pentru războiul imperialist al lui Putin.

Acest lucru se întâmplă mai ale în orașe mari precum Moscova sau Sankt Petersburg, conform unor avocați și activiști pentru drepturile omului din Rusia care se ocupă de consiliere legală pe aceste teme.

Una dintre organizațiile care oferă consiliere este condusă de Dmitri Luțenko, un cetățean rus care locuiește, acum, în Cipru. El spune că numărul de membri pe un grup de Telegram pentru ajutor și sfaturi despre cum se poate evita încorporarea în armată a crescut la peste 1.000 de la 200 înainte de conflict.

O altă organizație, „Citizen. Army. Law”, se ocupă de consiliere pentru cei care vor să participe la tipuri alternative de serviciu militar, care presupun munca într-o organizație de stat, precum un spital, în loc de serviciu militar activ.

Organizația susține că numărul celor care caută ajutor în acest sens a crescut de 10 ori – „Mulți oameni sunt speriați. Nu vor să intre într-o armată care este angajată într-un război”, spune Serghei Krivenko, șeful acestei organizații.

Și avocatul Denis Kokșarov confirmă că numărul celor care căutau consiliere pe evitarea stagiului militar crescuse cu aproximativ 50% în perioada de la începutul războiului din Ucraina. De atunci, însă, numărul lor a scăzut, iar acum a crescut numărul de tineri care vor să se ofere voluntari, spune el.

Kokșarov spune că fluctuațiile s-ar putea datora faptului că oamenii se obișnuiesc cu situația și cu războiul, iar mulți cad în capcana propagandei putinisme și se consideră mai „patrioți”.

Rușii care evită stagiul militar își asumă riscuri mari

Danila Davidov spune că a părăsit Rusia la câteva săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina pentru că s-a temut că va fi trimis să lupte într-un război pe care nu îl susține.

Tânărul de 22 de ani, creator de artă digitală, din Sankt Petersburg, spune că a început să se teamă în momentul în care a văzut că războiul se lungește.

„Nu am vrut să merg la război sau la închisoare, așa că am decis să plec”, spune Davidov, aflat acum în Kazahstan.

El se numără printre rușii care încearcă să scape de serviciul militar obligatoriu. Tinerii ruși care nu susțin războiul sângeros al lui Putin fie părăsesc țara, fie caută alternative sau excepții, fie pur și simplu ignoră ordinele de încorporare în speranța că autoritățile nu îi vor urmări, conform informațiilor care reies din interviuri acordate Reuters de șapte tineri ruși care încearcă să evite stagiul militar și de cinci avocați și juriști.

Ei își asumă riscuri mari – amenzi sau doi ani de închisoare – în condițiile în care serviciul militar este obligatoriu în Rusia între 18 și 28 de ani. Unul dintre cei intervievați a spus că refuzul său de a merge la război a dus la tensiuni cu rude care sunt de părere că serviciul militar este „o datorie a tinerilor”.

Fiodor Strelin, un tânăr de 27 de ani din Sankt Petersburg, spune că a protestat împotriva războiului la puțin timp după declanșarea acestuia și că a decis să părăsească Rusia la sfârșitul lui februarie.

Aflat acum în Georgia, la Tbilisi, Strelin spune că, inițial, a evitat încorporarea folosindu-se de o excepție medicală pentru miopie, însă că a decis să plece din țară temându-se de o mobilizare generală – „Mi-e dor de casă, însă acum simt că mi-am pierdut locul în viață”, spune el.

Alți tineri care au primit ordine de încorporare spun că le ignoră și că speră că autoritățile îi vor omite.

Kirill, în vârstă de 26 de ani, din sudul Rusiei, spune că a primit un ordin scris în aprilie și un telefon în mai, prin care i se cerea să se prezinte pentru examenul medical necesar înrolării, însă că nu s-a prezentat pentru că nu susține invazia rusească.

„Oamenii din Ucraina sunt ca niște frați pentru noi. Știu mulți oameni de acolo și nu pot să sprijin aceste acțiuni”, spune el.

Kremlinul, tot mai disperat să recruteze noi soldați pentru războiul din Ucraina

Ucraina și țările occidentale estimează că Rusia a pierdut în jur de 15.000 de oameni în război.

Kremlinul nu și-a mai actualizat datele oficiale de la sfârșitul lunii martie, când susținea că a pierdut 1.351 de soldați pe câmpul de luptă.

Există semne că Kremlinul încearcă să găsească noi soldați pe care să-i trimită să lupte în războiul lui Putin. În mai, Putin a semnat un decret care elimină restricțiile de vârstă pentru cei care vor să se înroleze în armata rusă.

Un bărbat rus de aproximativ 30 de ani, care a cerut să rămână anonim, a declarat pentru Reuters că a fost chemat, prin telefon, să se prezinte la o unitate militară cu pretextul că trebuie să clarifice niște detalii personale.

Acolo, însă, i s-a cerut să dea detalii despre activitatea sa trecută în armată și i s-au oferit 300.000 de ruble (5.000 de dolari) pe lună pentru a lupta în Ucraina. Bărbatul spune că a refuzat pentru că nu este militar profesionist și nu a mai tras niciun foc de când și-a încheiat stagiul

„La ce ar putea să-i fie de folos 300.000 de ruble unui om mort”, a spus el.

sursa

O săptămână de doliu în Myanmar: Circa 3.000 de oameni au murit în urma cutremurului devastator

Bilanțul morților în cutremurul devastator din Myanmar a ajuns la 2.719 și este așteptat să depășească 3.000, a anunțat, marți, liderul militar al țării Min Aung Hlaing. Alte 4,521 de persoane au fost rănite și 441 sunt date dispărute. Sistemul de sănătate din Myanmar este depășit, iar operațiunile de salvare sunt în continuare îngreunate de „obstacole semnificative”, a precizat Organizația Mondială a Sănătății, precum drumuri distruse, poduri prăbușite, infrastructura de telecomunicații instabilă, dar și de conflictul civil care macină țara, scrie antena3.ro

„Spitalele din zonele afectate sunt copleșite, nu fac față numărului de răniți. Există o nevoie urgentă pentru medicii de urgențe și chirurgi, echipamente pentru transfuzii de sânge, anestezice, medicamente esențiale, dar și consiliere psihologică”, a transmis OMS, potrivit The Guardian.

OMS a mai spus că cel puțin trei spitale au fost distruse și 22 au suferit daune extinse. 

În timp ce, liderul militar al Myanmarului a spus că bilanțul morților ar putea ajunge la 3.000, o instituție americană, Agenția de Geologie a SUA, care monitorizează activitatea seismică, a transmis că se va ajunge la peste 10.000 de victime. 

Myanmar a declarat o săptămână de doliu național în amintirea victimelor. În centrul țării, locuințe, centre religioase, școli, universtăți, hoteluri și spitale au fost fie distruse complet, fie au suferit pagube uriașe.  

În grădinița din Kyaukse, la sud de Mandalay, culoarea rucsacurilor roz, albastre și portocalii, rupte și împrăștiate printre dărâmături, spun povestea unei tragedii. Localnicii din Kyaukse spun că, în momentul seismului, în grădiniță erau aproximativ 70 de copii cu vârste între doi și șapte ani. Învățau și se jucau, neștiind ce avea să urmeze. Astăzi, din clădire nu a mai rămas decât o grămadă de cărămizi, beton și fiare contorsionate. Oficial, instituția raportează moartea a 12 copii și a unei educatoare, dar oamenii din zonă cred că numărul real este de cel puțin 40 – aceștia se aflau la parterul clădirii, care s-a prăbușit complet.

Potrivit seismologilor, acest cutremur a fost unul rar de tip „super shear”, ceea ce înseamnă că ruptura din scoarța terestră s-a propagat mai rapid decât undele seismice. Ruptura a avansat spre sud cu aproximativ 5 kilometri pe secundă, direcționând astfel energia spre Bangkok.

Peste 1.000 de locuri de muncă vor fi prezentate la Târgul de Cariere din Chișinău. Ce joburi vor fi puse la bătaie

Târgul de Cariere, cea mai mare rețea de evenimente de recrutare și employer branding din România și Republica Moldova, revine primăvara aceasta la Chișinău cu o nouă ediție și numeroase oportunități profesionale. Evenimentul, care va avea loc în data de 4 și 5 aprilie, între orele 10:00 și 17:00 la Palatul Național „Nicolae Sulac”, reunește angajatori din diverse industrii, care oferă peste 1.000 de locuri de muncă, scrie diez.md.

Angajatori din domenii de activitate precum BPO, automotive, IT, producție, marketing, comunicare, finanțe-bănci sau consultanță sunt în căutare de talente și abia așteaptă să îți prezinte povestea companiei lor, ofertele de angajare sau oportunitățile pe care ți le pun la dispoziție pentru a te convinge să li te alături.

Printre angajatorii care și-au confirmat deja prezența la Târgul de Cariere se numără: Adtelligent, VEO, Pirelli, Autodoc, IuteCredit, AMBIANȚA, Banca Națională a Moldovei, FinComBank sau Efes Moldova. Printre joburile oferite de companiile participante se numără: specialiști în relații și suport clienți, manageri, consultanți, ingineri, electricieni, economiști, contabili, studenți pentru diverse internshipuri.

Sezon de sezon, Târgul de Cariere aduce angajatorii și candidații mai aproape de îndeplinirea obiectivelor, oferind un cadru dinamic pentru recrutare, employer branding, networking și dezvoltare profesională. Ediția din această primăvară nu face excepție și aduce în prim-plan cele mai noi oportunități profesionale și cele mai active companii naționale și internaționale.

Așadar, fie că ești în căutarea unui job, vrei să afli noutățile de pe piața muncii, să crești notorietatea brandului de angajator, fie vrei să descoperi noi talente care să se alăture echipei tale, Târgul de Cariere este locul potrivit pentru tine.

Târgul de Cariere se va desfășura în perioada 4-5 aprilie la Palatul Național „Nicolae Sulac”.

Târgul de Cariere nu revine la Chișinău doar cu joburi, ci și cu o serie de activități conexe. La eveniment vor avea loc quiz-uri, în cadrul cărora participanții care vor răspunde corect la întrebări vor câștiga premii oferite de companiile prezente. De asemenea, organizatorii vor pune la dispoziție o zonă de gaming, unde vei putea lua parte la diverse competiții care se vor juca pe PlayStation 5.

Logitech G se alătură, și la această ediție, evenimentelor Târgul de Cariere și oferă o serie de premii menite să simplifice activitatea angajaților la locul de muncă (microfoane, căști, mouse-uri, tastaturi). Pentru a le câștiga, candidații trebuie să participe la sesiunile de quiz din cadrul evenimentului și să răspundă corect la întrebări despre piața muncii și mediul profesional.

Trump crede că Putin va respecta acordul de încetare a focului în Ucraina

Donald Trump a declarat luni că Vladimir Putin „îşi va face partea sa” de înţelegere, după ce îşi exprimase cu o zi în urmă frustrarea faţă de blocajele care împiedică să se ajungă la un acord de încetare a focului între Moscova şi Kiev, relatează AFP.

Încercând să-şi îndeplinească propriile promisiuni de campanie, Donald Trump exercită presiuni pentru o încheiere rapidă a războiului în Ucraina, dar negocierile derulate de Washington n-au înregistrat până acum vreun rezultat concret.

Președintele american s-a declarat duminică ”foarte supărat” și ”furios” pe omologul său rus, reticent să se angajeze într-un acord de încetare a focului, şi a ameninţat să impună noi taxe împotriva petrolului rusesc, potrivit unui interviu acordat postului de televiziune NBC.

„Cred că se va ridica la înălţimea a ceea ce mi-a spus. Şi cred că îşi va îndeplini acum partea sa de înţelegere. Şi mai este şi Zelenski, sper că va fi la înălţimea” sarcinii sale, a afirmat deja luni Donald Trump în faţa jurnaliştilor acreditaţi la Casa Albă.

În ceea ce priveşte petrolul rusesc, Donald Trump a spus că nu vrea să „impună taxe vamale” suplimentare. „Dar, cred că aş face ceva dacă aş considera că (el) nu face ceea ce trebuie”, a adăugat el, referindu-se la Putin.

Preşedintele rus a evocat vineri ideea instituirii unei „administraţii temporare de tranziţie” în Ucraina, eventual sub egida ONU, pentru organizarea unor alegeri prezidenţiale „democratice” în această ţară şi abia apoi negocierea unui acord de pace cu noile autorităţi.

În declaraţiile ulterioare de duminică, Donald Trump şi-a moderat totuşi tonul faţă de Vladimir Putin, pentru a-l ataca pe Volodimir Zelenski, pe care îl acuză că vrea să întoarcă spatele acordului privind mineralele rare pe care Statele Unite vor să le exploateze în Ucraina.

Cleopatra Stratan a lansat piesa ,,Eu cu ce mă îmbrac?”: ,,Să-mi zică cineva că nu este asta întrebarea globală”
Articolul anterior
Peste 10.000 de oameni au defilat în București la parada LGBTQ+
Articolul următor
Close menu