Averea agonisită prin acte de corupție va putea fi confiscată. În ce cazuri va fi posibil acest lucru

Astazi, deputatii au adoptat un proiect de lege ce va face posibil confiscarea extinsa a averilor acumulate prin acte de coruptie. Initiativa legislativa de modificare a Codului Penal apartine presedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, scrie protv.md.

„Initiativa prevede completarea Codului Penal, astfel incat sa fie posibila confiscarea bunurilor, care au fost transferate de condamnat catre terti pentru a evita confiscarea, precum si confiscarea bunurilor in absenta acuzatului, in cazul decesului sau in cazul in care acesta nu se prezinta  in instanta de judecata”, se arata in comunicatul Parlamentului.

Confiscarea extinsa se va dispune in cazurile in care valoarea bunurilor dobandite de persoana condamnata depaseste suma de 20 de salarii medii pe economie fata de veniturile dobandite legal de aceasta, iar persoana condamnata nu poate prezenta dovezi ca bunurile respective sunt dobandite pe alte cai decat cele ilegale.

Proiectul de lege a fost votat în lectură finală de 54 de deputați.

SFS a digitalizat peste 70% din servicii. Vezi lista

Peste 70% din serviciile prestate de Serviciul Fiscal de Stat sunt digitalizate. Lista serviciilor poate fi consultată pe site-ul sfs.md, informează un comunicat de presă al instituției.

În prezent, 73,68% din serviciile ale cărui proprietar este Serviciul Fiscal de Stat, sunt prestate în format digital, conform listei:

Serviciile fiscale electronice pot fi accesate prin intermediul Sistemului Informațional Automatizat „Cabinetul personal al contribuabilului” (în continuare – SIA „CPC”) de pe pagina-web oficială a instituției www.sfs.md, cu excepția Certificatului de atestare în calitate de plătitor de TVA în conformitate cu standardele UE și Certificatului privind lipsa sau existența restanțelor față de buget, care se accesează exclusiv prin intermediul MCabinet.

Confirmarea privind veniturile obținute în Republica Moldova de persoanele fizice cetățeni ai Republicii Moldova poate fi solicitată online atât prin intermediul MCabinet, cât și prin intermediul  SIA „CPC”.

Ghidul de utilizare a serviciilor prin intermediul SIA „CPC” poate fi găsit aici.

Autentificarea în cadrul SIA „CPC” are loc prin intermediul serviciului guvernamental de autentificare și control al accesului – MPass, prin următoarele metode:

  • semnătura electronică eliberată pe dispozitiv criptografic de la I. P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică” sau de la I.P. „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe”;
  • semnătura mobilă eliberată de operatorii de telefonie mobilă.

Procesul de solicitare și obținere a semnăturii electronice/mobile este specifică fiecărui prestator de servicii de certificare. Mai multe detalii la subiect pot fi consultate aici.

Autoritatea fiscală încurajează toți contribuabilii să opteze pentru utilizarea serviciilor fiscale electronice, datorită beneficiilor care le oferă și anume: economie de timp, simplitatea prezentării declarației datorită faptului că sistemul informațional pune la dispoziție o declarație precompletată cu datele care le deține deja Serviciul Fiscal de Stat.

Trei tinere au pus la cale o afacere de prostituție: obligau adolescente să ofere servicii sexuale clienților ademeniți pe rețele sociale

Potrivit Inspectoratului General al Poliției, începând din 2023, trei tinere puneau la dispoziția clienților adolescente, care le ofereau servicii sexuale în Chișinău, Soroca și Ungheni, informează subiectulzilei.md.

Două dintre bănuite sunt originare din Tighina, iar una din Taraclia însă, în perioada în care făceau trafic de ființe umane erau domiciliate în Chișinău, iar acestea aveau o activitate intensă, unde trimiteau în masă mesaje cu tentă sexuală clienților.

Pentru ca să le pună clienților la dispoziție serviciile sexuale la care făceau aluzie în comunicarea cu ei, bănuitele abordau studente care învățau la un colegiu din Chișinău cu vârste de 16-17 ani (atât pe rețeaua Instagram, cât și adolescente pe care le cunoșteau în persoană), care aveau probleme financiare și cărora le promiteau câștiguri atractive.

O fată de 17 ani, violată de tatăl prietenei sale

Un bărbat din Strășeni a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce acum doi ani a violat prietena minoră a fiicei sale. Sentința a fost pronunțată zilele trecute de magistrați, informează Deschide.md.

Potrivit materialelor dosarului, totul s-a produs în octombrie 2022, când individul se afla acasă împreună cu prietena fiicei care locuia temporar la ei în familie. Profitând de faptul că soția și fiica nu erau acasă, acesta i-a propus minorei să servească alcool.

După ce au consumat mai multe sticle de vin, bărbatul s-a apropiat de tânăra de 17 ani pe care a agresat-o, a dezbrăcat-o și a violat-o.

Fiind audiat, acesta nu și-a recunoscut vina. Totuși, procurorii au reușit să-i demonstreze culpabilitatea.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în decurs de 15 zile

Premierul Natalia Gavrilița se află într-o vizită în SUA. Ce vrea să obțină de la autoritățile americane
Articolul anterior
O tânără de 20 de ani, condamnată la moarte cu pietre pentru adulter. Prima execuţie din Sudan în ultimii 10 ani
Articolul următor