Creştere puternică a numărului înmormântărilor în zone ocupate de Rusia în Ucraina

O analiză a unor imagini satelitare şi imagini de pe reţele de socializare dezvăluie o creştere brutală a numărului înmormântărilor în regiuni din Ucraina aflate sub ocupaţia Rusiei, mai ales la Mariupol, arată un raport publicat vineri de către Centrul Rezilienţei Informaţiei (CIR), o organizaţie nonguvernamentală (ONG) care luptă împotriva dezinformării, elatează AFP.

Creştere puternică a numărului înmormântărilor în zone ocupate de Rusia în Ucraina

Centrul Rezilienţei Informaţiei a analizat şase zone din Ucraina care au fost sau sunt în continuare ocupate de Rusia, transmite News.ro.

”Informaţii din surse deschise pot oferi un acces fără precedent în spatele lniei frontului şi în zone ocupate de către forţe ruseşti”, subliniază directorul investigaţiilor CIR Benjamin Strick.

La cimitirul Starokrîmske din Mariupol (sud-est), de exemplu, autorii raportului estimează că aproximativ 1.000 de mormnte noi au apărut în decurs de cinci luni, de la 21 octombrie 2021 şi până la 28 martie 2022, la o lună după invazia Ucrainei de către Rusia.

Ritmul înhumărilor a crescut, apoi, în mod puternic, iar în imagini satelitare apar 1.141 de morminte noiî n perioada 28 martie-12 mai, şi alte 1.700 de morminte noi de la 12 mai la 29 iunie, potivit autorilor raportului.

”Raportul nostru ilustrează presiunea extemă şi continuă exercitată asupra vieţii civile în Ucraina”, declară Benjamin Strick.

El consideră că ”înmormântări improvizate şi numărul tot mai mare de morminte, mai ales înăuntrul şi în jurul zonelor ocupate, sunt o ilustrare frapantă a numărului morţilor civili”.

Cercetătorii au ajuns la aceste cifre confruntând imagini satelitate cu date de geolocalizare provenind mai ales de pe reţele de socializare.

Aceste imagini dezvăluie tranşee mari în două locuri, în apropiere de Mariupol, la Pionerske şi Manguş, dar şi morminte săpate în pripă în jurul oraşului.

Ucraina estimează la 22.000 numărul civililor ucişi la Mariupol, teatrul unora dintre cele mai violente confruntări armate în război de până în prezent.

La Herson, un oraş situat în sudul Ucrainei, cucerit de ruşi, CIR estmează că 824 de morminte au fost săpate de la lansarea invaziei, la sfârşitul lui februarie, şi până la începutul lui aprilie.

Biroul ONU al Drepturilor Omului (OHCHR) estimează la 5.000 numărul civililor ucişi în Ucraina, însă recunoaşte că bilanţul real este probabil mult mai mare.

Ion Ceban acuză Guvernul că nu a transferat banii pentru salariile profesorilor din Capitală

O parte din profesorii din capitală ar putea să nu primească salariul pentru luna decembrie, a anunțat edilul capitalei într-un discurs. Ion Ceban acuză Guvernul că nu ar fi transferat municipalității banii pentru salariile și premiile profesorilor, transmite IPN.

„Din 200 de milioane pe care, conform legii, trebuie să fie transferați municipalității pentru achitarea salariilor și premiilor profesorilor – au fost transferași doar 36 de milioane de lei”, a afirmat primarul capitalei. Edilul susține că salarizarea profesorilor este obligația autorităților publice centrale și nu ale celor locale.

Ministerul Educației și Cercetării a venit cu o replică la acuzațiile primarului. „Toate obligațiunile salariale vor fi respectate, procedura de rectificare este una standard și are loc în fiecare an. Îndemnăm primarul să nu dezinformeze și să se asigure de buna gestionare a municipiului”, a declarat ministrul Dan Perciun.

Reinterpretarea piesei „De ce plâng chitarele” face furori.

Azi, Mark Stam și Alessiah au lansat videoclipul la melodia formației NOROC, „De ce plâng chitarele?”, scrisă de Efim Krimerman și Mihai Dolgan. Tinerii au filmat și un videoclip foarte creativ. La scrierea muzicii a participat și Arsenie Todiraș.

Cum îți pare creația celor doi?

Tragedie la Ștefan Vodă! Un tânăr de 20 de ani a murit electrocutat pe un stâlp

Poliția din raionul Ștefan Vodă a fost sesizată astăzi, 15 noiembrie, precum că un tânăr ar fi fost electrocutat, scrie hn24.net.

Cazul a avut loc în jurul orei 10:40 în centrul orașului. La fața locului, polițiștii au stabilit preliminar că un tânăr de 20 ani, angajat al unei companii ce prestează lucrări electrice, în timpul efectuării unor lucrări planificate la înălțime, pe un pilon, a fost electrocutat, decedând la fața locului. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Ștefan Vodă, Mariana Didenco.

De menționat că pe caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Audierea mamei lui Igor Dodon, amânată: S-ar fi îmbolnăvit
Articolul anterior
Igor Dodon, lângă sediul CNA, întâmpinat astăzi cu huiduieli. „Băi, debilule, liniștește-te”, i s-a adresat fostul șef de stat unui bărbat care îl huiduia
Articolul următor