Preşedintele american Joe Biden şi-a încheiat mini-turneul în Orientul Mijlociu cu o controversată vizită în Arabia Saudită, unde a participat la un summit al liderilor din regiune. Biden a fost nevoit să reevalueze atitudinea sa faţă de regimul de la Riad, acuzat de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, în contextul complex al situaţiei de securitate energetică, declanşată de războiul din Ucraina în Europa, dar cu consecințe în întreaga lume.
Potrivit AFP și Reuters, citat de TVR, Arabia Saudită şi-a manifestat disponibilitatea de a-şi creşte capacitatea de extracţie a petrolului cu un milion de barili pe zi, atrăgând însă atenţia că aceasta nu va însemna în mod necesar o creştere similară a producţiei.
Promisiunea de creştere a acestei capacităţi, de la 12 la 13 milioane de barili pe zi, a fost făcută de Mohammed bin Salman. Dar el a avertizat totodată că Arabia Saudită nu-şi va putea spori capacitatea de extracţie a petrolului dincolo de acest prag, relatează agenţia DPA, preluată de Agerpres.
La rândul său, ministrul de Externe saudit, Faisal bin Farhan Al Saud, a declarat la o conferinţă de presă ulterioară întâlnirii lui Biden cu liderii statelor arabe din regiune că la această reuniune nu s-a discutat despre petrol, adăugând că statele OPEC+ (grup din care face parte şi Rusia) vor continua să evalueze condiţiile pieţei şi să ia deciziile necesare.
Potrivit agenției Reuters, Biden a pledat şi pentru o alianţă regională de securitate care să includă de asemenea Israelul, cu scopul contracarării ameninţării iraniene, dar iniţiativa sa nu a fost agreată de Arabia Saudită.