Povestea unei tinere ucrainene care a născut într-un beci rece, în care se mai adăposteau 31 de persoane. Fără medicamente, fără asistență medicală. I-a pus fetiței numele Victoria

O tânără ucraineană din regiunea Cernihiv a născut o fetiţă într-un beci în care se adăpostea alături de alte 31 de persoane. Ea a fost asistată la naştere și de doi militari ruşi, dintre care unul avea competenţe medicale.

FOTO Cel puţin 20 de cadavre zăceau pe o stradă din Bucea, oraş recent  eliberat din apropiere de Kiev - Stirileprotv.ro

Ana Mordiukova are 19 ani, iar pe 23 martie se afla într-un beci din localitatea Lukaşivka, situată la 15 kilometri de Cernihiv. Cu toţii se adăposteau de trupele ruse care invadaseră satul şi care duceau lupte deschise cu armata ucraineană.

La momentul naşterii, lângă ea se aflau şi câteva rude apropiate. Pentru că nu aveau medicamente, acestea au apelat şi la militarii ruşi, aflaţi de câteva săptămâni în sat, scrie trimisul special Agerpres în Ucraina.

„Pe timpul ocupaţiei, am stat aici mai întâi noi, iar mai târziu încetul cu încetul au venit şi vecinii noştri. Când au venit ruşii, eram aici 32 de oameni, cu tot cu copii. Ne gândeam să mai facem şi un etaj la beci, să aibă unde dormi copiii, dar pe data de 9 au intrat ruşii şi atunci un obuz a căzut în curte, ne-a distrus casa şi suflul exploziei ne-a smuls uşa de la beci. (…)

Cât despre copil, el s-a născut la o lună după ce a început războiul. Pe 23 martie s-a născut o fetiţă aici. Au venit un ofiţer, un asistent medical militar rus şi o moaşă de la noi din sat. Ea a fost cea care a stat lângă mamă. Militarii ruşi aveau tot ceea ce era necesar din punct de vedere medical. Ei erau acolo pentru orice eventualitate”, a declarat proprietara beciului în care a avut loc naşterea, Irina Terihova, pentru Agerpres.

Deşi are doar 19 ani, Ana Mordiukova era la a doua naştere. Tânăra ucraineancă, de meserie bucătăreasă, a decis să îi pună numele fetiţei Victoria, ca simbol al victoriei Ucrainei în faţa Rusiei. Iniţial, dorea ca fetiţa să poarte numele de Carolina sau Corina, dar apoi a luat decizia de a o numi Victoria, scrie digi24.ro.

Niciodată nu s-a gândit că ar putea naşte în afara unei maternităţi şi nici printre gloanţe.

„Credeam că voi naşte în mod normal. Pe 24 (martie – n.r.) trebuia să ajung la spital. Eram programată la medic. Auzeam împuşcături, dar am crezut că în secolul XXI nu poate fi război (…) Am avut mai multe nume, şi Carolina, şi Corina, dar după ce am născut în beci a rămas un singur nume, Victoria”, a afirmat Ana Mordiukova.

Ucraineanca speră ca micuţa Victoria să aibă o viaţă liniştită, în pace, alături de sora sa mai mare, Anghelina, dar şi de ceilalţi copii ucraineni.

Val de nemulțumiri în mediul online după anunțarea compensațiilor

După ce marți, 10 decembrie, au fost anunțate compensațiile pentru cei care au solicitat ajutor din partea statului în perioada rece a anului, astăzi, mediul online abundă în postări, prin care oamenii se plâng de faptul că nu au fost evaluați corect, scrie libertv.md.

Mai mult, unii spun că deși au venituri modeste, au fost încadrați în categoria “non-vulnerabili”.

Un exemplu este o familie cu doi copii mici, care a primit 310 lei compensație, deși factura la gaz a ajuns la 1.800 de lei. O altă familie, formată din trei persoane, dintre care două cu dizabilități, a scris că a primit 300 de lei drept compensație. Într-o situație similară, o familie cu trei copii, unul având dizabilitate severă, se întreabă cum să gestioneze facturile de mii de lei dintr-un venit lunar de 11.000 de lei, în condițiile în care compensația este de doar 300 de lei.

Alexei Buzu a declarat că nemulțumirile sunt normale într-un program care implică peste 700.000 de gospodării.

„Acum, este o reacție firească. Această reacție am observat-o și în anii precedenți. Trebuie să înțelegem că atunci când avem peste 700 de mii de gospodării înregistrate, vorbim de aproximativ 1 milion 400 mii de cetățeni, chiar și 2-3% din aceștia, dacă sunt nemulțumiți, au anumite neclarități, este un număr destul de semnificativ. De aceea, reiterez, noi suntem gata să discutăm, să clarificăm fiecare cetățean care are anumite întrebări, neclarități, suspiciuni. Să ne contacteze la Lina Verde 080005000, să ne scrie pe support@compensatii.gov.md,” a menționat oficialul.

Alexei Buzu a mai specificat că pentru luna decembrie, compensațiile pentru consumatorii de gaz vor crește pentru a reflecta și majorarea de tarif.

Cine este avocatul reținut pentru mită grasă 

Avocatul reținut în dosarul de „trafic de influență în circumstanțe agravante” cu mită de zeci de mii de euro și care se află acum în izolatorul Centrului Național Anticorupție este fostul procuror Nicu Șendrea, au declarat pentru unimedia.info surse din cadrul anchetei.

Nicu Șendrea și-a luat licența de avocat în 2021.

Până atunci, acesta a fost procuror raional, apoi municipal.

Nicu Șendrea a devenit cunoscut opiniei publice după altercațiile cu activistul Pavel Grigoriuc, soldate cu spitalizarea procurorului, actual avocat și un dosar penal pe cealaltă parte a conflictului.

În 2017, presa scria că Șendrea ar fi fost protejat de un adjunct al Procurorului General, iar averea  acestuia s-ar fi îmbunătățit semnificativ în acea perioadă.

Cadavrul unui bărbat, dat dispărut, găsit într-un iaz din satul Mărinești

Cadavrul unui bărbat de 39 de ani, locuitor al satului Mărinești, a fost descoperit pe 10 decembrie în iazul din extravilanul localității. Potrivit Inspectoratului de Poliție Sângerei, victima era dată dispărută și era căutată de autorități, scrie nordnews.md.

La fața locului s-au deplasat polițiștii, care au constatat preliminar că trupul neînsuflețit nu prezenta urme de violență. Cadavrul a fost transportat la expertiza medico-legală pentru a stabili cauza exactă a decesului.

Deocamdată, nu se cunosc alte detalii despre împrejurările tragediei, iar poliția continuă investigațiile.

O misiune a Fondului Monetar Internațional vine la Chișinău
Articolul anterior
O mireasă din Iran a fost ucisă la propria nuntă, după o tradiție locală controversată care s-a încheiat tragic
Articolul următor