Vladimir Bolea: Vom solicita instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va solicita Comisiei Situații Excepționale instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii. Anunțul a fost făcut de ministrul Vladimir Bolea, potrivit căruia instituirea situației excepționale este necesară în contextul secetei severe din acest an.

5 motive pentru care ar trebui să investești în agricultură

Ministrul a menționat că roada de grâu este mai mică față de cifrele prognozate, iar porumbul a fost compromis în proporție de sută la sută, în special, în sudul țării, transmite IPN.

Ministrul Agriculturii spune că deși procesul de recoltare nu este finalizat, datele preliminare relevă o roadă modestă în acest an, comparativ cu anul trecut. Chiar dacă seceta a compromis o mare parte din roadă, ministrul dă asigurări că nu există premisele unei crize alimentare.

„Vorbim de secetă cu consecințe de până la 100%, prejudicii în sudul Republicii Moldova, fiind vorba de Căușeni, Ștefan Vodă, Basarabeasca. La grâu roada nu este cea așteptată. Din ce s-a strâns până acum, pentru că la nord încă nu s-a finalizat procesul de recoltare, avem de la două la patru tone la hectar. 

Este o roadă mult mai mică decât anul trecut, dar asta nu înseamnă că avem vreun pericol de criză alimentară. La sud, culturile de porumb sunt compromise, chiar dacă mai plouă, ele nu mai pot fi salvate. Mai poate fi salvată doar floarea-soarelui, dacă plouă”, a spus Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la TVR Moldova.

Vladimir Bolea spune că pentru a depăși situația critică din domeniul agriculturii sunt necesare restabilirea funcționalității sistemelor de irigare și sporirea accesului fermierilor la apele de suprafață. Pentru soluții prompte urmează să fie instituită stare de urgență în domeniul agriculturii.

„La următoarea ședință a CSE, Ministerul Agriculturii va veni cu propunerea instituirii situației excepționale în agricultură, ceea ce va facilita irigarea la scară mică și accesul la sursele de apă. Paradoxul este că avem râul Nistru care are cotele scăzute, dar este totuși apă și alături este un pământ secetos. 

În acest context am discutat cu Ambasada SUA și cu alți donatori să identificăm țări care ar putea să investească, cum a fost programul Compact ca să reabilităm sistemele de irigare centralizate”, a mai spus ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

La 19 iulie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Portocaliu şi Roşu de secetă hidrologică în râurile din ţară, iar pentru râul Nistru a fost emis Cod Galben. În Nistru se atestă o scădere a apei cu 30-40%, în râul Prut apa a scăzut cu 15-30% sub media multianuală a lunii iulie, iar în râurile mici – cu 10-20 la sută.

A dispărut. Rudele cer ajutor pentru a o găsi

O fetiță de 12 ani din Chișinău a dispărut iar ultima dată a fost văzută urcând într-un troleibuz alături de un băiat.

Laura Arman, are 12 ani și locuiește în sectorul Botanica al Capitalei a relatat nana acesteia pentru echipa.md.

Laura a fost văzută ultima dată pe 15 octombrie, în jurul orei 15:00, pe strada Decebal, vizavi de Taxi Blues Cafe, urcând în troleibuzul 4, în direcția străzii Hristo Botev.

Conform martorilor, ea era însoțită de un tânăr de aproximativ 18 ani, cu o înălțime de 1,80 m, păr brunet și ochi căprui, având un iPhone alb.

Cei care dețin informații despre locul unde s-ar putea afla sunt rugați să contacteze la 112 sau 069 522 443.

Elemente ale unui proiectil depistate pe teritoriul Republicii Moldova

În dimineața zilei de 16 octombrie curent, în timpul îndeplinirii serviciului, o patrulă a Poliției de Frontieră a fost alertată de către localnici, în contextul depistării mai multor obiecte de metal provenite cel mai probabil de la un proiectil.

Rămășițele au fost depistate în apropierea localității Lencăuți, raionul Ocnița la distanța de 4 000 metri de frontierei de stat cu Ucraina.

Imediat au fost inițiate măsuri de securizare a zonei și informarea Serviciului 112, echipei Secției tehnico-explozivă din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP), cât și Procuratura r. Ocnița.

Poliția de Frontieră în comun cu inspectorii IP Ocnița, asigură la moment perimetrul delimitat și pregătesc asistența pentru echipele de intervenție și verificare ale Secției tehnico-explozivă și Procuratura.

Slujitor al bisericii, condamnat la 12 ani de închisoare pentru că a abuzat sexual un copil

Preotul de 40 de ani din raionul Glodeni, acuzat că a abuzat sexual un minor, a fost condamnat la închisoare pe un termen de 12 ani, cu executare într-un penitenciar de tip închis, informează UNICA.MD, cu referire la comunicatul Procuraturii Generale.

Poză simbol

Potrivit acuzării înaintate de procurori, la data de 24 iulie 2022, inculpatul se afla cu mai mulți cunoscuți ai săi, la scăldat. De ei se apropiase un minor în vârstă de 12 ani. Folosindu-se de statutul său de paroh-preot, l-a convins pe copil să urce în automobilul său pentru a-l transporta acasă, iar acolo l-a hărțuit sexual.

La fel, acesta l-a dus la domiciliul propriu, unde l-a constrâns psihic să coboare din automobil și să meargă în spatele casei unde continua să îl hărțuiască, profitând de imposibilitatea ultimului de a se apăra și a de a-și exprima voința din cauza vârstei fragede. La un moment dat, la poarta locuinței inculpatului a claxonat un automobil și acesta a plecat spre poartă, cerându-i minorului să îl aștepte. Copilul, folosindu-se de circumstanțele create, a sărit gardul și a fugit din ograda făptuitorului.

Ca rezultat al acțiunilor infracționale, potrivit raportului de expertiză judiciară, minorul a suportat o traumă psihologică, ce se manifesta prin: frică, sentimentul lipsei de securitate, hipervigilență, impulsivitate, gânduri intruzive, rușine, autoestimare deficitară.

Inculpatul a pledat nevinovat.

Sentința este cu drept de apel.

Un tată devastat strânge mâna băiatului ucis de o rachetă a Rusiei. Copilul avea numai 13 ani. Și sora lui a fost rănită, amândoi așteptau autobuzul
Articolul anterior
Un clip video arată teroarea recrutărilor forţate ale bărbaților ucraineni din regiunea Donbas: „Nimeni nu vrea să lupte! Ne-am săturat de voi și de războiul vostru”
Articolul următor