Politiciană de opoziție din Rusia, însărcinată în luna a patra, arestată pentru o postare despre războiul din Ucraina

Autorităţile ruse au deschis vineri o anchetă împotriva unei reprezentante însărcinate a opoziţiei, Helga Pirogova, acuzată că a „difuzat informaţii false”, după ce a criticat organizarea de funeralii fastuoase pentru soldaţii ucişi în Ucraina, notează Agerpres.

Într-un comunicat de presă, Comitetul de Anchetă rus, însărcinat cu principalele cazuri penale, a precizat că ea a fost inculpată pentru „difuzare publică de informaţii false privind utilizarea forţelor armate”. Conform articolului din Codul Penal invocat, ea riscă trei ani de închisoare. Ea a fost reţinută pentru scurt timp şi interogată joi la comisariatul central din Novosibirsk, în Siberia, unde este aleasă locală.

Contactată de AFP, tânăra opozantă a spus că este însărcinată în luna a patra. „Ei au nevoie de un inamic intern cu care să poată lupta uşor, deoarece au mai multe probleme cu inamicul lor extern”, a afirmat ea. Pe 15 iulie, Helga Pirogova a reacţionat pe Twitter la un articol din publicaţia independentă Mediazona care relata despre funeralii fastuoase organizate pentru voluntarii ruşi ucişi în conflictul din Ucraina. 

„Aceste funeralii luxoase sunt organizate degeaba”, a scris ea, adăugând că vrea să îi „învie” pe aceşti voluntari, „să-i bată şi să îi trimită înapoi în morminte”.

Publicațiile din Rusia au cerut pedepsirea Helgăi Pirogova

În faţa scandalului stârnit de aceste declaraţii, preluate în media ruse care au făcut apel la o pedeapsă, Helga Pirogova a şters postarea de pe Twitter. Într-un mesaj publicat miercuri pe Facebook, ea a recunoscut că reacţia sa a fost „prea emoţională”. Femeia a spus că a fost şocată că autorităţile încearcă să compenseze durerea apropiaţilor soldaţilor ucişi, care trăiesc „în sărăcie”, cu mari funeralii.

Helga Pirogova, în vârstă de 33 de ani, este deputată municipală la Novosibirsk din 2020. Ea a făcut campanie cu echipa locală a principalului opozant rus, Alexei Navalnîi, care ispăşeşte o pedeapsă de nouă ani de închisoare. În martie, ea a apărut la o reuniune a consiliului municipal îmbrăcată cu o cămaşă albastră şi având pe cap o coroană de flori galbene, culorile Ucrainei.

De la începutul ofensivei Kremlinului în Ucraina la sfârşitul lunii februarie, cea mai mică critică la adresa operaţiunii militare poate atrage amenzi grele şi anchete penale grave. La 8 iulie, un ales local din Moscova, Alexei Gorinov, a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru că a denunţat atacul rus asupra Ucrainei.

Reacția PSRM după scrutinul prezidențial: ”Maia Sandu este un președinte nelegitim. Este a diasporei”

PSRM a venit cu o reacție după ce candidatul PAS Maia Sandu a pierdut alegerile în țară și le-a câștigat datorită diasporei, informează unica.md.

”Alexandr Stoianoglo, președintele poporului, este adevăratul învingător al alegerilor prezidențiale din Moldova. Maia Sandu este un președinte nelegitim, recunoscută doar de sponsorii și susținătorii ei din străinătate. Poporul Moldovei se simte trădat și jefuit.

În acest context, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care l-a promovat pe adevăratul învingător al alegerilor prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, declară:

1.Alegerile prezidențiale recente, în special votul în regiunea transnistreană și la secțiile de votare din străinătate, nu pot fi considerate o exprimare liberă și democratică a voinței poporului. Ne-am confruntat cu reducerea nejustificată a secțiilor de vot, blocarea accesului alegătorilor, agitație electorală în ziua tăcerii și în ziua alegerilor, și alte nereguli în mai multe țări, inclusiv sute de cazuri de falsificare intenționată, dispariția urnelor de vot. Astfel, sute de mii de cetățeni ai țării nu și-au putut exercita dreptul la vot, ceea ce explică diferența finală de voturi.

2. Observatorii internaționali au raportat, încă din primul tur, cazuri masive de utilizare a resurselor administrative de către autorități, mobilizarea forțată a angajaților din sectorul public, accesul inegal al candidaților la mass-media și monopolul exercitat de președintele în funcție asupra mass-mediei.

3. Chiar și în aceste condiții, Maia Sandu a pierdut pe plan intern. Alexandr Stoianoglo, președintele poporului din Moldova, a obținut adevărata victorie la alegerile prezidențiale. 51,19% dintre cetățenii Moldovei – oameni care muncesc, primesc pensii, plătesc taxe, își cresc copiii și trăiesc aici – au votat pentru el. Majoritatea cetățenilor Moldovei s-au exprimat împotriva politicilor actualei guvernări.

4. Maia Sandu a devenit „președinta diasporei.” Partidul Socialiștilor din Republica Moldova nu recunoaște votul din secțiile din străinătate, datorită căruia Sandu a fost declarată învingătoare.

5.Astăzi a devenit clar că în Moldova nu pot avea loc alegeri libere și corecte fără respectarea regulilor minime de desfășurare a campaniilor electorale, specifice pentru țările democratice: depolitizarea Comisiei Electorale Centrale, a Curții Constituționale, a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, a televiziunii publice, a Curții de Conturi și a altor instituții de stat. Partidul Socialiștilor va negocia cu alte forțe politice și cu societatea civilă pentru a elabora o strategie comună de depolitizare a instituțiilor statului și asigurarea unor condiții egale în campaniile electorale.

6.Partidul Socialiștilor adresează mulțumiri sincere tuturor cetățenilor din țară și din afara ei, care și-au demonstrat responsabilitatea civică și au susținut victoria în Moldova a candidatului unic al forțelor de opoziție, președintele poporului, Alexandr Stoianoglo. Vom apăra interesele fiecărui locuitor al Moldovei, ale fiecărui raion și municipiu, care și-au exprimat voința și au făcut o alegere liberă.

„Moldova decide” a fost sloganul campaniei noastre. Locuitorii Moldovei au luat o decizie pe 3 noiembrie 2024, exprimând dorința de a schimba această guvernare. Locuitorii Moldovei vor lua o decizie definitivă și la viitoarele alegeri parlamentare.”, este mesajul PSRM.

Alegerile prezidențiale: 100% din voturi, numărate. Cum s-a votat în țară și peste hotare

Toate procesele verbale în urma turului II al alegerilor prezidențiale au fost procesate, iar rezultatele finale arată că Maia Sandu, candidata PAS, a câștigat scrutinul, obținând 55,33% din sufragii. Candidatul socialist, Alexandr Stoianoglo, a acumulat 44,67%. Voturile s-au împărțit diferit în țară și în străinătate, informează unica.md.

Cum s-a votat în țară:

În R. Moldova, după procesarea a 100% dintre procesele verbale, Alexandr Stoianoglo a obținut 51,19% din totalul celor 1,3 milioane exprimate, ceea ce l-a clasat pe locul întâi. Iar candidata PAS, Maia Sandu, a acumulat 48,81% din voturi.

Cum s-a votat în dispora

În afara țării, votanții au dat preferință Maiei Sandu, pentru care au votat peste 271 de mii de persoane, ceea ce reprezintă 82,83% din sufragii, iar contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a obținut peste 56 de mii din voturi, ceea ce reprezintă 17.17%.

Iată cum arată rezultatele totale:

sursa: cec.md

Postul vamal de tip debarcader Molovata și-a întrerupt activitatea

Postul vamal de tip debarcader “Molovata” și-a întrerupt temporar activitatea din cauza vântului puternic, informează unica.md.

”În aceste condiții, călătorii sunt îndemnați să opteze pentru postul vamal intern de control ”Criuleni 18”, aflat la circa 32 km distanță. Celelalte posturi vamale activează în regim normal. Vom reveni cu actualizări.”, anunță Serviciul Vamal.

Acord istoric între Rusia și Ucraina pentru deblocarea exporturilor de cereale prin Marea Neagră, semnat prin intermediul ONU
Articolul anterior
Primul autobuz electric produs în România, testat în această săptămână la Iași
Articolul următor