17 instituții publice din Capitală s-au conectat la un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie

Opt școli, patru grădinițe, trei clădiri administrative, un spital și un teatru din municipiul Chișinău s-au conectat la EMIS – un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie electrică, termică, gaze naturale, apă caldă și rece. Aceasta a fost posibil datorită susținerii oferite de PNUD Moldova, prin proiectul său „Oraşe verzi durabile pentru Moldova” finanțat de Facilitatea Globală de Mediu, prin intermediul Green City Lab Moldova, scrie jurnal.md.

În total, în cele 17 clădiri publice au fost instalate peste 80 de contoare inteligente. Datele privind resursele utilizate sunt transmise automat pe platforma web EMIS, care permite monitorizarea de la distanță și în timp real a consumului. Totodată, sunt generate alerte atunci când consumul de energie sau apă crește brusc. Notificarea este transmisă managerului instituției și altor persoane responsabile, pentru a asigura o intervenție promptă.

Beneficiarii proiectului au fost selectați împreună cu Primăria Municipiului Chișinău. Printre aceștia este și IMSP Spitalul Clinic Municipal de Copii nr. 1 din capitală. Instituția a făcut anterior, cu suportul partenerilor de dezvoltare și programelor de stat, izolarea termică a pereților clădirii, a instalat panouri solare și a inițiat schimbarea sistemului de iluminare.

Noul sistem de monitorizare a consumului de energie va permite instituției să facă economii la facturi și să gestioneze eficient consumul de resurse în perioada în care prețurile cresc continuu, spune Aliona Rotari, directoarea spitalului: „În ultima perioadă evident că facturile sunt mai mari decât ne-am obișnuit și trebuie să facem economii. Totuși, aceste economii nu trebuie să afecteze confortul pacienților, care au nevoie de condiții optime ca să se facă bine. Avem instalate șase contoare cu ajutorul cărora putem să monitorizăm în timp real consumul de energie electrică, energie termică, apă caldă și apă rece. Sper că acest sistem ne va ajuta să facem un management energetic corect și un management financiar eficient”.

Platforma EMIS permite stocarea datelor lunare de consum și compararea indicatorilor energetici pentru diferite perioade ale zilei, lunii sau ale anului. În funcție de datele înregistrate, administrația instituțiilor poate să observe când consumul de resurse a fost făcut ineficient și să întreprindă măsuri.

„De exemplu, în timpul nopții, unele instituții pot să reducă nivelul de căldură, dacă aceasta le permite profilul de activitate. La fel, poate fi eficientizat consumul de apă și energie electrică. Scopul nostru este să reducem consumul de energie și să oferim maxim suport instituțiilor care vor să facă management energetic. Mecanismul de monitorizare a consumului de energie urmează să fie extins la nivel național și poate fi utilizat atât pentru sectorul public, cât și pentru sectorul privat”, spune Irina Apostol, dezvoltatoarea EMIS din cadrul Green City Lab Moldova.

EMIS a fost dezvoltat și lansat de PNUD în Croația în anul 2006, unde a fost replicat în peste 13.000 de clădiri publice. Ulterior, modelul EMIS a fost adaptat și în alte țări, inclusiv în Bosnia și Herțegovina, Serbia.

Dacă este folosit corect, acest sistem poate să genereze economii de la 5 la 15% din consumul de resurse. Monitorizarea datelor despre consumul de energie și apă poate să ajute managerii instituțiilor publice să întreprindă măsuri de eficientizare a managementului energetic, iar ca rezultat să economisească resurse financiare”, menționează Alexandru Rotaru, managerul de proiect la PNUD Moldova.

Cele 17 clădiri publice din municipiul Chișinău care au primit acces la sistemul informațional de monitorizare a consumului de energie EMIS au beneficiat, de asemenea, de instruire privind utilizarea noii platforme și principiile de management energetic. Totodată, instituțiile beneficiare au suportul specialiștilor din cadrul Green City Lab Moldova în procesul de citire și interpretare a datelor, dar și pentru a identifica posibilitățile de economisire.

Instituțiile publice și private care vor să utilizeze sistemul informațional EMIS de monitorizare a consumului de energie electrică, energie termică, gaze naturale, apă caldă și apă rece se pot adresa la Green City Lab Moldova, mai scrie sursa citată.

Lapoviță la noapte, în Moldova. Ce prognozează meteorologii

Meteorologii anunță că noaptea în nordul Moldovei vor cădea precipitații slabe, predominant sub formă de lapoviță, iar în raioanele de sud va ploua, a comunicat meteorologul Natalia Șcarevnea din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, scrie IPN.

Noaptea care vine se anunță rece în toată țara. La nord temperaturile vor oscila între minus 2 și 0 grade, în centrul țării mercurul va oscila între minus 1 și +1, iar la sud se vor înregistra între 0 și +3 grade Celsius.

Pe parcursul zilei de miercuri vor cădea ploi slabe și vor fi maxime de 8 grade Celsius. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în a doua jumătate a săptămânii vremea se va menține la aceleași caracteristici.

A murit cunoscutul om de afaceri Silviu Prigoană. Acesta s-a înecat cu mâncare într-un restaurant

Omul de afaceri și fondatorul postului TV Realitatea Plus, Silviu Prigoană, a murit, marți, după ce i s-a făcut rău într-un restaurant. 50 de minute l-au resuscitat salvatorii de la ISU. Degeaba însă, scrie adevărul.ro.

Silviu Prigoană a murit după ce i s-a făcut rău în timp ce se afla la masă cu alte trei persoane la un restaurant din Brașov. La ora 14,13 a fost chemată ambulanța, însă medicii sosiți la fața locului nu au reușit să-l resusciteze și au declarat decesul. Inițial s-a spus că acesta s-ar fi înecat cu mâncare, însă ulterior s-a spus că acesta a murit în urma unui infarct, dat fiind că avea stenturi la inimă și în fiecare an se ducea la cardiologie în Germania pentru control.

„Vă pot spune că am fost anunțați să intervenim în localitatea Șimon, la o persoană care se afla în stop cardio-respirator, un bărbat în vârstă de aproximativ 60 de ani și că echipajul SMURD a ajuns acolo, a aplicat manevre de resuscitare timp de aproximativ 50 de minute, după care a fost predat echipajului SAJ cu medic, venit la fața locului, iar ulterior a fost declarat decesul bărbatului. Din păcate acesta nu a răspuns manevrelor de resuscitare.

– La ce oră a venit apelul?

Apelul a fost recepționat la ora 14,13.

– Suspiciunea era că s-ar fi înecat cu mâncare?

Nu avem această suspiciune. Colegii l-au găsit în stop cardio-respirator. Se vor face analize, anchete, și probabil se va stabili ulterior”, a declarat pentru Adevarul maior Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt ISU Brașov.

În anul 2010, Silviu Prigoană a mai suferit un infarct miocardic, în urma căruia a fost internat la spitalul Floreasca din Capitală.

IPJ Brașov: A fost resuscitat, dar nu s-a putut face nimic

Inspectoratul de Poliție din Brașov a anunțat că, în această dupa-amiază, polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Bran au fost sesiszati cu privire la faptul că, în timp ce o persoană, de 60 de ani, lua masa împreună cu alte persoane, la un restaurant din Stațiunea Bran, a resimțit o stare de rău, fapt pentru care a fost solicitat sprijin de specialitate.

Echipajul medical sosit la fața locului a întreprins procedurile de resuscitare, însă, în pofida tuturor manevrelor, a fost declarat decesul bărbatului.

Adrian Bahmuțeanu: Sunt foarte afectată

Fosta lui soție, Adriana Bahmuțeanu, și-a exprimat regretul într-o declarație pentru România TV: „Sunt în stare de șoc, nu îmi vine să cred! Mi s-a confirmat ce s-a întâmplat în Brașov, într-un restaurantt, dar nu știu nimic altceva. Îmi pare extrem de rău! Este tatăl copiilor mei! Sunt foarte afectată!”

În decembrie ar fi împlinit 61 de ani

Silviu Prigoană s-a născut în decembrie 1963, la Gherla, în județul Cluj. Acesta a fost acționar principal la Rosal Grup și fondator al mai multor posturi de televiziune. Dar ambițiile sale au fost mult mai mari de atât, ajungând să se implice și îm politică. Omul de afaceri a fost deputat de București, din partea PDL, în legislatura 2008-2012.

Silviu Prigoană a fost fondator al posturilor de televiziune Realitatea TV, Etno TV și Taraf TV.

Afaceristul a început să investească masiv în mass-media în 2001, an în care a înființat Realitatea TV. În 2003, a lansat TV Sport, urmat de Etno TV și Taraf TV. A deținut și 10% din acțiuni din Digital Cable Systems (DCS), care a lansat serviciul direct to home (DTH) Max TV. Prigoană deținea și licențe pentru alte două canale, Meteo TV și Manele TV. Omul de afaceri mai deținea, Sigma TV, acțiuni la Teleshop 24, fiind coproprietar și la Taifasuri FM, Manele FM, Jazz FM. Mai deținea și revista Taifasuri, firma Rosal Ortopedic și RTL (Romanian Television of America), precum și postul de radio Etno FM. Până în 2006, Silviu Prigoană a deținut și revista săptămânală Fanatik, cu profil sportiv.

ULTIMA ORĂ! Încă o dronă lansată de ruși, găsită la Coșernița: Este a treia în ultimele zile

Poliția Națională informează că, acum o oră, polițiștii din Criuleni au fost alertați despre depistarea unei drone în extravilanul localității Coșernița.

Informațiile au fost comunicate imediat autorităților competente, iar în zona căderii dronei accesul cetățenilor a fost restricționat.

”La fața locului se află toate serviciile specializate, iar angajații secției tehnico-explozivă a Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP urmează să investigheze complex aparatul de zbor. Vom reveni cu detalii.”, anunță Poliția.

Ne pregătim de școală: Rechizite, ghiozdane și ținute pentru un an de nota 10!
Articolul anterior
Doi tineri au așteptat la coadă pentru un certificat de căsătorie alături de Jennifer Lopez și Ben Affleck: ”Suntem fericiți!”
Articolul următor