250 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care au revenit acasă în ultimii 5 ani, declară că nu intenționează să plece înapoi peste hotare. Datele aparțin ultimului sondaj axat pe migrație, efectuat de IDIS Viitorul și publicat în cadrul conferinței „Diaspora-NET”. , scrie realitatea.md.
„Până în 2015, oamenii au plecat pentru a-și rezolva problema sărăciei. Din 2015, au început a pleca oamenii înstăriți, care au afaceri – oameni care au plecat pentru o mai bună calitate a vieții. În ultimii cinci ani au venit 250 de mii de oameni, dar s-au dus 430 de mii. Deci, migrația este oricum negativă”, a menționat expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, în cadrul conferinței „Diaspora-NET”.
Guvernarea spune că încurajează revenirea acasă a conaționalilor noștri din diasporă prin acordarea unor facilități fiscale și vamale. În Parlament este examinată inițiativa președintelui Maia Sandu, care prevede scutirea de taxe pentru cetățenii din diasporă la introducerea în țară a bunurilor personale, obiectelor de uz casnic, mobilei, echipamentelor și a unei unități de transport auto per familie.
„În pofida dificultăților bugetare, vom găsi resursele necesare pentru a oferi șansa cetățenilor Republicii Moldova să revină acasă, fără a plăti în plus pentru devamarea obiectelor personale. Dacă nu putem ajuta într-o măsură mai generoasă, cel puțin să nu descurajăm revenirea cetățenilor noștri acasă”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi.
Reprezentanții societății civile spun că-și doresc, de comun acord cu guvernarea, să încurajeze investițiile moldovenilor din diasporă în Republica Moldova, creând locuri de muncă și contribuind la dezvoltarea economiei țării.
„Scopul programului care a început în vara anului 2021 este să discutăm despre diasporă și în afara alegerilor. Diaspora este interesantă pentru spațiul public, mediatic, doar când este vorba de alegeri sau remitențe. Prin acest program, dorim să scoatem discuțiile despre diasporă în afara alegerilor”, a spus coordonatorul de program la Institutul Republican Internațional (IRI), Alexandru Manole.
Conferința „Diaspora – NET” este parte a programului „Conectarea diasporei pentru schimbare” implementat de către IRI Moldova și finanțat de către National Endowment for Democracy (NED), mai scrie sursa citată.