Perioada ianuarie-iunie, cea mai secetoasă din 1976 conform meteorologilor britanici

Perioada dintre ianuarie şi iunie a acestui an a fost cea mai secetoasă din Marea Britanie din 1976, a anunţat serviciul meteorologic britanic (Met Office).

Prognoze SUMBRE: Seceta de anul acesta din România, la fel de cruntă ca cea  din 1947, când a fost foamete | PUBLIKA .MD - AICI SUNT ȘTIRILE

În condiţiile în care nivelul apei este scăzut, Grupul Naţional pentru Secetă s-a întâlnit marţi pentru a discuta despre măsuri, transmite News.ro.

Deşi există îngrijorări că ar putea fi declarată o secetă în această vară, grupul a îndemnat oamenii să folosească apa cu înţelepciune, în contextul în care canicula a provocat temperatori record săptămâna trecută în Marea Britanie.

Vremea a fost deosebit de aridă în sud-estul şi vestul Marii Britanii, iar în Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord au fost înregistrate temperaturi mai scăzute şi au căzut mai multe precipitaţii.

Oficiali din organisme precum Departamentul pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale (Defra), Agenţia de Mediu, Uniunea Naţională a Fermierilor şi Asociaţia Pământului şi Afacerilor din Ţară s-au întâlnit cu întreprinderile de apă pentru a discuta despre cum să protejeze proviziile.

Ei îndeamnă oamenii să economisească apa după luni în şir în care precipitaţiile au căzut sub rata medie, dar nu au instituit restricţii privind utilizarea apei în Marea Britanie.

Directorul executiv al Agenţiei de Mediu, Harvey Bradshaw, care este preşedintele Grupului Naţional de Secetă, a declarat că grupul va continua să monitorizeze situaţia cu prognoze suplimentare de vreme uscată pentru luna august.

Nu a fost declarată ”secetă” în nicio regiune din Marea Britanie, dar în cea mai mare parte a ţării a fost impusă starea de ”secetă prelungită”, cu debite scăzute ale râurilor, care pot afecta fermierii şi alţi utilizatori de apă, precum şi fauna sălbatică.

De asemenea, au fost înregistrate niveluri scăzute ale apelor subterane, solurile sunt uscate, iar rezervoarele au un nivel scăzut.

Ultima dată când a fost declarată oficial secetă a fost în 2018.

Pe fondul vremii uscate, Agenţia de Mediu a solicitat un ordin de secetă pentru rezervorul Holme Styes din Yorkshire, în timp ce compania de colectare si tratarea apelor uzate publice Southern Water a solicitat un permis de secetă pentru Fluviul Test din Southampton.

Ordinele permit mai multă flexibilitate în gestionarea resurselor de apă şi a efectelor secetei asupra aprovizionării cu apă şi asupra mediului.

Dr. Rob Thompson, meteorolog la Universitatea din Reading, a spus că, deşi vremea a fost uscată şi cantitatea de ploaie recentă a fost sub medie, nu este un fenomen neobişnuit, iar perioadele secetoase similare apar la câţiva ani.

El a mai spus că nivelul precipitaţiilor din acest an a fost aproximativ ca cel înregistrat în timpul ultimei secete oficiale din 2018/19.

Dr. Thompson a mai precizat că odată cu schimbările climatice, cantitatea de precipitaţii din fiecare an nu era aşteptată să crească mult, dar modul în care a căzut ar putea fi diferit.

”Ne aşteptăm la mai multe extreme, iar extremele să fie mai extreme”, a subliniat el, avertizând că Marea Britanie ar putea înregistra mai multe perioade de secetă, dar şi mai multe inundaţii rapide.

Marea Britanie nu este singura ţară care se confruntă cu vreme caldă şi uscată. Multe regiuni ale Europei se luptă cu incendii de vegetaţie, o urgenţă de secetă a fost declarată în nordul Italiei, iar ONU a emis un avertisment potrivit căruia 20 de milioane de oameni sunt expuşi riscului de foamete severă în Africa de Est.

Marea Britanie a înregistrat o temperatură record marţea trecută, termometrele atingând 40,3 de grade Celsius în Lincolnshire şi peste 30 de locuri au înregistrat temperaturi peste recordul anterior.

Moldovenii care dețin cetățenia română sunt îndemnați să voteze la alegerile europarlamentare programate pentru 9 iunie 2024

Secretarul român de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Adrian Dupu, îndeamnă cetățenii moldoveni care dețin cetățenia română să voteze la alegerile europarlamentare programate pentru ziua de 9 iunie 2024.

Mai multe declarații pe subiect a făcut în cadrul emisiunii „Moldova LIVE”, moderată de Oxana Bodnar, de la Exclusiv TV, transmite realitatea.md.

„Cetățenii Republicii Moldova, în mare parte, pot să decidă cum va arăta viitorul Parlament European, pentru că au cetățenie română și au dreptul să voteze la alegerile europarlamentare. Cred eu că e prima dată, când miza alegerilor europarlamentare este atât de mare pentru Republica Moldova. Parlamentul care va fi ales pe 9 iunie și, automat, viitoarea Comisie vor fi cei care decid soarta integrării Republicii Moldova și atunci este foarte important ca cetățenii moldoveni care au dreptul de vot să iasă pe 9 iunie și să decidă cum va arăta viitorul Parlament European, Parlament care va decide nu doar deschiderea negocierilor, dar și integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova”, a declarat Adrian Dupu.

„E clar că în următorii 5 ani se va decide acest lucru și atunci moldovenii au o șansă sau această miză pentru Republica Moldova este mai mare decât niciodată. Plus că numărul celor care pot să voteze este mai mare ca niciodată pentru Parlamentul European. Și e clar că sunt partide eurosceptice, partide care nu doresc extinderea UE, partide care nu doresc integrarea Republicii Moldova”, a mai explicat el.

Cele mai recente date arată că cel puțin un milion de cetățeni ai Republicii Moldova au obținut cetățenia României, iar alți zeci de mii sunt în așteptare.

Este de menționat că Ministerul Afacerilor Externe din România organizează prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din străinătate 915 secții de votare pentru alegerile membrilor din România la europarlamentarele din 9 iunie. În Republica Moldova vor fi deschise 52 de secții de votare. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministra română de Externe, Luminița Odobescu.

Marea finală Eurovision Song Contest 2024 va avea loc astăzi

Marea finală Eurovision Song Contest 2024 are loc în această seară, la ea participând cele douăzeci de state calificate în urma primei și celei de-a doua semifinale, Suedia – câștigătoarea ediției de anul trecut și statele Big 5, grupul cu cea mai mare contribuție la desfășurarea competiției.

Concursul, care în acest an are loc în orașul suedez Malmö, va fi transmis în direct de la ora 22.00 (21.00 CEST). Moldova nu a acces în finala competiției, transmite IPN.

Finala poate fi urmărită în direct pe pagina de YouTube Eurovision Song Contest, dar și în direct la postul public Moldova 1.

Țările vor evolua în finala concursului conform ordinii: 1.Suedia, 2. Ucraina, 3. Germania, 4. Luxemburg, 5. Olanda, 6. Israel, 7. Lituania, 8. Spania, 9. Estonia, 10. Irlanda, 11. Letonia, 12. Grecia, 13. Regatul Unit, 14. Norvegia, 15. Italia, 16. Serbia, 17. Finlanda, 18. Portugalia, 19. Armenia, 20. Cipru, 21. Elveția, 22. Slovenia, 23. Croația, 24. Georgia, 25. Franța și 26. Austria.

Reprezenta Moldovei la Eurovision Song Contest 2024, Natalia Barbu, cu piesa „In the middle”, nu s-a calificat în finala concursului. Cel mai bun rezultat al Moldovei la Eurovision a fost în anul 2017, atunci când trupa SunStroke Project a obţinut locul 3, cu piesa „Hey Mammaˮ.

Alegeri europarlamentare: 52 de secții de votare, deschise în Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe din România organizează prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din străinătate 915 secții de votare pentru alegerile membrilor din România la europarlamentarele din 9 iunie.

 În Republica Moldova vor fi deschise 52 de secții de votare. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, transmite IPN.

În Chișinău vor fi deschise cele mai multe secții de votare din Moldova: 13, dintre care trei la consulatul general, opt în cadrul mai multor licee din capitală și două la Universitatea de Stat. Două secții de votare vor fi deschise în municipiul Bălți, dintre care unul la consulatul general. Lista secțiilor de votare poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe a României, la secțiunea dedicată alegerilor.

Ministerul roman de Externe reamintește că la alegerile europarlamentare din 9 iunie cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

La scrutinul din 9 iunie  votarea începe la ora locală 07.00 și se încheie la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora locală 23.59.

Un preot din Glodeni ar fi încercat să violeze un băiat de 12 ani. Mărturii șocante
Articolul anterior
Profesiile viitorului: Universitățile din Moldova se adaptează pieței muncii
Articolul următor