Seceta hidrologică atestată în ultimele luni în Moldova își lasă tot mai adânc amprenta asupra iazurilor și râurilor. Este și cazul a două lacuri de acumulare din satul Brînza, raionul Cahul, unde cresc natural nuferii albi și galbeni, plante care se află în Cartea Roșie.
În lunca râului Prut sunt două lacuri de acumulare de care are grijă Primăria satului Brînza. Aici cresc nuferi albi și galbeni. Seceta distruge totul în cale, iar unul dintre lacuri a secat aproape în totalitate, iar nivelul apei din celălalt iaz scade de la o zi la alta, transmite publika.md.
„Bălțile noastre se slăvesc prin fauna și flora respectivă. În primăvară când era mai multă apă, erau și păsări, erau și nuferii. Natura era vie. Deja nuferii au rămas puțini”, a spus Leonid Catera, primarul localității Brînza.
Autoritățile locale susțin că lucrări de curățare a albiei nu s-au efectuat de ani de zile. Iar pentru ca să salveze nuferii care au mai rămas , reprezentanții Primăriei spun că trebuie urgent de intervenit.
„Nu am avut ca în anul acesta așa degradare a bazinelor acvatice. Tragem nădejde că vor fi precipitații posibil că o să reînvie, dar nuferii dispar cu părere de rău. Însuși izvoarele care le au aceste bazine posibil că s-au înnămolit. Nu au fost curățate. Singura problemă este sursa de finanțare, pentru că a curăți un bazin acvatic sunt enorme cheltuieli și cred că nu sunt planificate nicăieri”, a declarat Leonid Catera, primarul localității Brînza.
Localnicii spun că pe vremuri veneau și admirau nuferii pe lac sau pescuiau, acum însă florile au dispărut, iar în loc de pește crește iarbă uscată: „De bine sau rău, anul trecut era mai multă apă, veneau, se odihneau, pescuiau aici. Acum e uscat și nu prea vin. Și nuferi nu sunt. Era frumos. Era totul verde, acum e uscat”.
La telefon, directorul Agenției ”Apele Moldovei”, Andrei Antonevici, susține că nu au primit nicio sesizare de la Primăria satului Brînza și din acest motiv nu poate să ne ofere soluții pentru situația de acolo. Totodată, acesta ne-a spus că lucrările de curățare a lacurilor de acumulare care aparțin autorităților publice locale sunt efectuate din bugetul lor, iar Agenția ”Apele Moldovei” poate veni cu suport doar atunci când situația este critică și lacurile sunt pe cursul unui râu. Pe de altă parte, specialiștii în ecologie spun că schimbările climatice sunt principala cauză a secetei şi o soluție ar fi plantarea pădurilor în jurul râurilor și a lacurilor.
„Putem îmbunătăți situația doar prin extinderea fâșiilor forestiere pe teritoriul Republicii Moldova. Iar pentru asta este necesar să plantăm păduri și anume trebuie să plantăm acele specii de copaci pentru care clima din țară e prielnică”, a spus Ilie Trombițchi, doctor în biologie.
Potrivit observațiilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, din cauza secetei, în acest sezon, 13 râuri din țară au secat complet pe anumite sectoare.