Presa ucraineană, despre criza economică provocată de război în ambele țări. „Putin va fi nevoit să aleagă între armament și ulei pentru popor”

Tot mai mulți editorialiști ucraineni tratează problema crizei economice prin care trece țara din cauza războiului, dar și cum sunt afectați rușii de atacul pornit în februarie. Jurnalistul Marin Gherman realizează o revistă a presei ucrainene care arată preocuparea pentru încurajarea rezistenței militare față de invadatori, dar și pentru refacerea țării amenințate de hiperinflație.

Presa ucraineană, despre criza economică provocată de război în ambele țări. „Putin va fi nevoit să aleagă între armament și ulei pentru popor”
foto: Shutterstock

Expertul militar și jurnalistul Iuri Butusov scrie pentru Obozrevatel că în acest război, orice pace pentru Rusia este ca o înfrângere. „Rusia va depune toate eforturile pentru a distruge Ucraina. Ne va distruge pe noi, pentru ca apoi să mai distrugă pe altcineva”, subliniază Butusov.

De ce aplică Rusia teroarea?

Expertul este convins că Rusia nu poate să învingă Ucraina politic, economic sau informațional, de aceea, unica cale de a-și atinge scopurile este cea militară.

„Rușii vor continua să-și bată joc de prizonierii de război, vor aplica torturi, vor ucide copii, vor distruge clădiri, arde păduri și câmpuri”, scrie Obozrevatel.

„Ne ajută cumva să ucidem cât mai mulți teroriști ruși sau ne încurcă”

Iuri Butusov nu crede în armistiții și tratate de pace, despre care crede că nu vor fi respectate niciodată de Rusia. El consideră că armata ucraineană trebuie să devină mult mai eficientă.

„Avem o singură cale să oprim teroarea – să ucidem mult mai mulți ruși decât până acum. Tot ce se întâmplă în jurul nostru trebuie să analizăm printr-o singură dimensiune – ne ajută cumva să ucidem cât mai mulți teroriști ruși sau ne încurcă?”, scrie jurnalistul Iuri Butusov.

El susține că pentru Ucraina trebuie să conteze acum doar numărul de militari ruși care și-au pierdut viața pe teritoriul unui stat independent care are dreptul să se apere.

„Mașinăria militară rusă are nevoie nu numai de bani, ci și de tehnologii”

Una dintre cele mai citate declarații ale oficialilor europeni despre războiul din Ucraina este cea a lui Josep Borrell. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate a declarat că în urma sancțiunilor, peste o perioadă de timp, Putin va fi nevoit să aleagă între armament și ulei pentru popor.

„Mașinăria militară rusă are nevoie nu numai de bani, ci și de tehnologii”, a spus Borrell, citat de Kurs. El a precizat că Rusia nu va mai avea acces la tehnologiile occidentale pentru a produce sau repara echipamentele și tehnica militară.

Cartelele alimentare – sinonimul destrămării Rusiei

Presa ucraineană a văzut în decizia Moscovei de a introduce cartele pentru produsele alimentare ce urmează să expire „un sinonim al destrămării Rusiei”.  

Jurnalista Lilia Kornilova scrie că autoritățile ruse au decis să ofere gratuit persoanelor nevoiașe, în baza unor cartele, produsele alimentare care urmează să expire.

Presa ucraineană scrie că, pas cu pas, majoritatea rușilor se vor folosi de aceste cartele alimentare, iar proiectul se va extinde asupra întregii societăți. Va fi o revenire la practicile sovietice, iar sărăcia va fi îmbrăcată în haine ideologice și propagandistice noi.

În plin război cu Ucraina, Rusia împarte alimente aproape expirate populației, iar sancțiunile devin din ce în ce mai vizibile, este modul în care traduc situația jurnaliștii de la Kiev.

Frica de hiperinflație pe teritoriul Ucrainei 

Presa ucraineană scrie și despre hiperinflația care ar putea să se producă în urma emisiei de numerar a Băncii Naționale a Ucrainei. Într-o singură săptămână au fost tipărite 30 de miliarde de grivne (echivalentul a 8 miliarde de euro).

Experții sunt îngrijorați de politicile monetare ale Kievului și recomandă să fie inițiate o serie de reforme. Rămâne o întrebare retorică pe care o pun toți editorialiștii și experții citați de presa ucraineană: cum să realizezi reforme, să purifici serviciile secrete și armata pe vreme de război? Cum să atragi investiții și bani din străinătate, în timp ce rachetele lui Putin distrug clădiri și ucid civili pentru a reduce la zero rezistența ucraineană, este preocuparea generală în Ucraina.

sursa

Două mii de familii și-au înlocuit electrocasnicile vechi cu altele noi

În a patra sesiune a Programului EcoVoucher, 2016 familii au schimbat electrocasnicele vechi cu altele noi, eficiente energetic. În cadrul sesiunii care se va încheia în data de 4 mai, sunt oferite 9000 de vouchere, transmite IPN.

Potrivit Centrului Național pentru Energie Durabilă, prin valorificarea celor 2019 vouchere, familiile și-au achiziționat 1093 de mașini de spălat și 932 de frigidere.

„Beneficiarii au folosit vouchere în valoare de 6000 de lei, acoperind până la 70% din prețul de achiziție al electrocasnicelor”, se arată într-un comunicat emis de CNED.

În această ediție a programului prioritate au familiile cu un număr mare de copii și cele cu un număr mare de persoane cu vârsta de peste 63 de ani. 

Programul este dezvoltat de Guvernul Republicii Moldova cu sprijinul Uniunii Europene. Familiile sunt ajutate să-și înlocuiască electrocasnicele vechi și consumatoare de energie cu altele noi și eficiente energetic.

Ediția actuală este finanțată de Norvegia, cu un buget de 7,5 milioane de euro.

Liderii care vor participa la funeraliile Papei Francisc. Printre cei care și-au anunțat prezența se numără și președinta Maia Sandu

Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă, conform anunțului făcut de Vatican. La eveniment, și-au anunțat prezența lideri din toată lumea, inclusiv președintele american Donald Trump, notează Reuters, potrivit Mediafax.

Liderii care vor participa la funeraliile Papei Francisc:

  • Argentina – Președintele Javier Milei.
  • Belgia – Regele Filip și Regina Mathilde, prim-ministrul Bart De Wever.
  • Marea Britanie – Prințul William și prim-ministrul Keir Starmer.
  • Brazilia – Președintele Luiz Inacio Lula da Silva și prima doamnă Janja Lula da Silva.
  • Croația – Președintele Zoran Milanovic.
  • Cipru – Președintele Nikos Christodoulides.
  • Cehia – Premierul Petr Fiala.
  • Estonia – Președintele Alar Karis.
  • Republica Dominicană- Presedintele Luis Abinader.
  • UE – Președintele Comisiei Ursula von der Leyen, Președintele Consiliului Antonio Costa, Președintele Parlamentului Roberta Metsola.
  • Timor de Est – Președintele Jose Ramos-Horta.
  • Ecuador – Președintele Daniel Noboa.
  • Finlanda – Președintele Alexander Stubb.
  • Franța – Presedintele Emmanuel Macron.
  • Germania – Președintele Frank-Walter Steinmeier și cancelarul în exercițiu Olaf Scholz.
  • Grecia – Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis.
  • Ungaria – Președintele Tamas Sulyok.
  • Italia – Președintele Sergio Mattarella și premierul Giorgia Meloni.
  • Irlanda – Prim-ministrul Michael Martin.
  • Letonia – Președintele Edgars Rinkevics.
  • Lituania – Președintele Gitanas Nauseda.
  • R. Moldova – Președintele Maia Sandu.
  • Țările de Jos – Prim-ministrul Dick Schoof.
  • Noua Zeelandă – Prim-ministrul Christopher Luxon.
  • Norvegia – Prințul Moștenitor Haakon și Prințesa Moștenitoare Mette-Marit.
  • Filipine – Președintele Ferdinand Marcos Jr.
  • Polonia – Președintele Andrzej Duda.
  • Portugalia – Președintele Marcelo Rebelo de Sousa și prim-ministrul Luis Muntenegru.
  • România – Președintele interimar Ilie Bolojan.
  • Rusia – Ministrul rus al Culturii, Olga Lyubimova.
  • Spania – Regele Felipe și Regina Letizia.
  • Suedia – Regele Carl XVI Gustaf, Regina Silvia și prim-ministrul Ulf Kristersson.
  • Elveția – Presedintele Karin Keller-Sutter.
  • Ucraina – Președintele Volodymyr Zelenskiy.
  • ONU – Secretarul General Antonio Guterres.
  • SUA – Președintele Donald Trump și Prima Doamnă Melania Trump.

Înmormântarea Papei Francisc va avea loc sâmbătă, la ora 10 – ora Italiei, ora 11 – ora României.

Francisc a cerut să fie înmormântat în Sfânta Maria Maggiore, o bazilică romană de care a fost deosebit de atașat, mai degrabă decât de Bazilica Sfântul Petru, ca mulți dintre predecesorii săi, cu o simplă inscripție a numelui său în latină, Franciscus.

Românca căreia Papa Francisc i-a sărutat mâinile, în 2019

O emoție puternică și o amintire de neuitat pentru familia Elisabetei Bălan, o femeie din Iași care a avut privilegiul rarisim de a-l întâlni personal pe Papa Francisc, la vizita istorică a suveranului ponfif în România, din 2019..

Vizita Papei Francisc la Iași, parte din turneul apostolic în România din 2019, a adunat zeci de mii de credincioși în Piața Palatului Culturii. Elisabeta Bălan, femeia care a vorbit în numele familiei sale cu Papa Francisc pe scena amplasată în fața Palatului Culturii din Iași, și-a amintit, într-o declarație pentru portalul BZI, cu profundă recunoștință momentul în care Suveranul Pontif i-a sărutat mâinile.

Gestul plin de smerenie al Papei Francisc, care i-a sărutat mâinile în semn de respect, a impresionat profund întreaga comunitate, devenind un simbol al apropierii Bisericii de oameni și al iubirii necondiționate pe care Pontiful a transmis-o în timpul vizitei sale.

„Pentru mine şi familia mea a fost o mare bucurie să ne întâlnim cu sfântul părinte, când a venit la Iaşi. Am avut ocazia să ne urcăm chiar în faţa lui şi să dăm mâna cu el”, a declarat Elisabeta Bălan. ”A fost o bucurie mare pentru familia mea, așa ceva nu se uită niciodată!”

„L-am văzut foarte aproape de lume. mi-a plăcut foarte mult, îi mulţumesc sfântului părinte că a venit. Acel moment va rămâne în istoria familiei noastre şi îi mulţumesc mult. Dumnezeu să-l odihnească. Ne rugăm pentru sufletul lui”, a transmis Elisabeta Bălan.


Jennifer Lopez, concert caritabil pe Insula Capri. La gală s-au strâns bani pentru Ucraina şi Siria
Articolul anterior
Trei surori de 5, 8 şi 9 ani, găsite moarte într-un iaz din apropierea casei. Erau îngrijite de un prieten de familie când au dispărut. Mama copilelor nu îşi revine din şoc
Articolul următor
Close menu