Ce spun medicii: poți influența natura să rămâi însărcinată cu băiat sau fată?

Probabil că înainte de a rămâne însărcinată, toată lumea te va întreba dacă îți dorești un băiețel sau o fetiță. Pe când unele dintre viitoarele mămici vor spune că își doresc o fetiță, cei mai mulți dintre viitorii tătici vor spune că își doresc un băiat care să le poarte numele mai departe. Oare poți influența natura să rămâi însărcinată cu o fată? În articolul care urmează vei regăsi câteva mituri care ascund semne că vei avea un băiat.

Determinarea sexului viitorului copil înainte de concepție a reprezentat un subiect care a stârnit dintotdeauna curiozitatea viitorilor părinți și nu numai. Medicii specialiști în medicină materno-fetală și obstetrică-ginecologie pot determina ecografic și nu numai sexul viitorului bebeluș înainte de naștere, dar oare se poate influența concepția unui băiat?

La momentul concepției, viitorul bebeluș primește 23 cromozomi de la tată și 23 cromozomi de la mamă. Deja în acest moment, pe lângă sexul viitorului bebeluș, vor fi determinate culoarea ochilor, culoarea părului, grupul de sânge, chiar și gradul de inteligență sau înălțimea.

Din punct de vedere embriologic, perioada în care se diferențiază sexul viitorului bebeluș este undeva între 9 si 12 săptămâni de sarcină. Inițial, organele genitale externe sunt identice, ca apoi să se diferențieze în feminin sau masculin în funcție de stimularea sau de absența hormonilor sexuali steroidieni. Din punct de vedere medical, determinarea precoce a sexului viitorului bebeluș are importanță majoră în managementul anomaliilor fetale genetice. Procedurile de determinare sunt variate, cele invazive din prima jumătate a sarcinii putând avea o rată de avort de 1%. Metoda examinării ADN-ului liber fetal din sângele matern poate determina sexul fetal eliminând nevoia de testare invazivă în cazul bolilor X-linkate precum distrofia musculară Duchenne sau hemofilie.

Ce simptome ai când ești gravidă cu băiat?

Deși nu sunt bazate pe dovezi științifice, există câteva mituri populare care pretind să facă diferența între un viitor băiețel sau fetiță. Trebuie să reținem că acestea sunt doar de amuzament și că întotdeauna există șanse de 50% ca ele să fie corecte.

Mitul numărul 1: O sarcină cu un viitor băiețel aparent va fi lipsită de grețuri matinale severe

Vor exista persoane care îți vor spune că severitatea grețurilor de dimineață anunță sexul viitorului bebeluș. În cazul în care urmează să ai o fetiță, se spune că grețurile matinale sunt mult mai severe, datorită nivelului crescut de hCG. Acestea se vor repeta de mai multe ori pe timpul zilei, uneori ajungând să ducă la deshidratare sau lipsa posibilității alimentației corespunzătoare. O sarcină cu un viitor băiețel aparent va fi lipsită de grețuri matinale severe.

Mitul numărul 2: un viitor băiețel va lăsa mămica să aibă un par lung și plin de vitalitate pe parcursul sarcinii

O viitoare fetiță va fura din frumusețea mamei pe parcursul sarcinii, pe când concepția de băiat nu va provoca mamei acnee. Dar nu numai pielea va fi afectată. O viitoare fetiță va face ca părul mamei să fie tern și lipsit de strălucire, pe când un viitor băiețel va lăsa mămica să aibă un par lung și plin de vitalitate pe parcursul sarcinii. Aceste păreri vor rămâne doar la stadiul de mit, întrucât modificările date de sarcină sunt diverse, iar fiecare organism reacționează diferit. Totuși, un ritual corect de îngrijire a tenului poate ajuta în prevenirea acneei.

Mitul numărul 3: viitorii băieți vor da mamei poftă de alimente sărate sau de murături

Viitorii băieți vor da mamei poftă de alimente sărate, de murături sau chiar de chipsuri de cartofi, pe când o fetiță va provoca poftă de dulciuri și de ciocolată. În realitate, poftele vin din schimbarea nevoilor nutriționale pe parcursul sarcinii, iar multe viitoare mămici au poftă de ceva dulce și sărat concomitent.

Mitul numărul 4: băieții au un ritm cardiac fetal sub 140 bătăi pe minut

O vorbă din popor spune că un ritm cardiac fetal sub 140 bătăi pe minut anunță o sarcină cu un băiat. În realitate, bătăile cardiace fetale normale sunt între 110 și 160 bătăi pe minut, iar pe măsură ce sarcina ajunge la termen sau chiar depășește cele 40 de săptămâni, ritmul cardiac fetal are tendință de scădere, situându-se spre limita inferioară.

Care sunt semnele unei sarcini cu un băiat?

Pe lângă miturile care pretind că pot face diferența dintre un viitor băiețel sau fetiță, există și câteva semne amuzante care prevestesc concepția unui băiat. O viitoare mămică de băiețel nu va avea grețuri matinale severe, va pofti la alimente sărate, murături sau brânză, va avea un păr plin de vitalitate și de strălucire, însă o piele uscată, sânul drept va fi mai mare decât sânul stâng, va dormi cu perna orientată către nord, când i se va cere să arate palmele, le va orienta cu fața către podea, verigheta legată cu o ață (metoda pendulului) deasupra burticii se va învârti în cerc, iar luna concepției adunată cu vârsta mamei la momentul concepției vor da un rezultat par.

Sarcina cu băiat durează mai mult?

Unii părinții au observat că o sarcină cu un băiat poate tinde să depășească termenul de 40 săptămâni. Oare se lasă băieții mai mult așteptați? În realitate, este doar un mit, deoarece studii în acest sens nu au fost efectuate până în acest moment.  

Cum arată burtica de gravidă cu băiat?

În momentul în care va crește burtica de graviduță, cu siguranță se va găsi o mătușă sau rudă în vârstă care își va da cu părerea despre sexul viitorului bebeluș în funcție de forma burticii: o burtica joasă și care se dezvoltă spre anterior (față) prevestește un băiețel.

Cum să concepi o fată?

Cele mai multe mituri legate de influențarea naturii în a rămâne însărcinată cu o fată provin din folclor. Întotdeauna va exista cineva care atunci când îți va vedea burtica de gravidă va spune că sigur faci o fată după forma burticii, așa cum am zis și mai sus, nu? Un studiu publicat de Jimenez și Marleau în anul 1999 a arătat faptul că momentul concepției poate influența viitorul sex al bebelușului. Cum anume? Un nivel crescut de hCG se corelează cu o proporție mai mare de feți de sex feminin. Adică șansele cele mai mari de a concepe o fată vor fi dacă se va produce concepția cât mai aproape de momentul ovulației.  

Cum arată burtica de gravidă cu fată?

Deși există numeroase teorii bazate pe mituri izvorâte din folclor, iar concepția de băiat poate fi un subiect mult mai interesant, se spune că o burtică de gravidă cu fată va fi o burtică mai lată, care se va distribui spre șolduri și spre lateral. O fetiță va avea nevoie de spațiul ei în burtică, nu?

Un lucru este cert: nu putem influența natura pentru a avea o sarcină cu o fetiță sau cu un baiețel. Recomandările sunt ca o viitoare mămică să aibă o dietă corectă, să ia suplimente de acid folic și să evite fumatul, printre altele. Sexul viitorului bebeluș se poate determina fie prin metode invazive precum biopsia de vilozități coriale sau amniocenteză, fie prin metode neinvazive precum analiza ADN-ului fetal din sângele matern sau ecografia. Însă trebuie să recunoaștem că miturile reprezintă o sursă de amuzament în sarcină și trebuie să le tratăm ca atare.

sursa: www.qbebe.ro

Un plasture aplicat pe scalp ce poate trata alopecia. Este noua descoperire a cercetătorilor britanici

Cercetătorii de la MIT, Brigham and Women\”s Hospital și Harvard Medical School au dezvoltat un nou tratament potențial pentru alopecia areata, o boală autoimună care provoacă căderea părului și afectează persoane de toate vârstele, inclusiv copii.

Majoritatea pacienților cu acest tip de cădere a părului nu au niciun tratament eficient. Echipa a dezvoltat un plasture cu microneedule care poate fi aplicat fără durere pe scalp și care eliberează medicamente care ajută la reechilibrarea răspunsului imunitar la fața locului, oprind atacul autoimunitar.

Într-un studiu efectuat pe șoareci, cercetătorii au constatat că acest tratament a permis regenerarea părului și a redus dramatic inflamația la locul tratamentului, evitând în același timp efectele imunitare sistemice în alte părți ale organismului. Potrivit cercetătorilor, această strategie ar putea fi adaptată și pentru a trata alte boli autoimune ale pielii, cum ar fi vitiligo, dermatita atopică și psoriazisul.

„Această abordare inovatoare marchează o schimbare de paradigmă. Mai degrabă decât să suprimăm sistemul imunitar, ne concentrăm acum pe reglarea acestuia cu precizie la locul de întâlnire cu antigenul pentru a genera toleranță imunitară”, spune Natalie Artzi, cercetător științific principal în cadrul Institutului de Inginerie și Știință Medicală al MIT, profesor asociat de medicină la Școala Medicală Harvard și la Spitalul Brigham and Women\”s și membru asociat al facultății la Institutul Wyss al Universității Harvard.

Artzi și Jamil R. Azzi, profesor asociat de medicină la Harvard Medical School și Brigham and Women\”s Hospital, sunt autorii principali ai noului studiu, care a fost publicat în revista Advanced Materials. Nour Younis, postdoctorand la Brigham and Women\”s, și Nuria Puigmal, postdoctorandă la Brigham and Women\”s și fostă afiliată de cercetare la MIT, sunt autorii principali ai lucrării.

Cercetătorii lucrează în prezent la lansarea unei companii pentru a dezvolta în continuare tehnologia, condusă de Puigmal, care a primit recent o bursă Blavatnik Fellowship de la Harvard Business School.

Alopecia areata, care afectează peste 6 milioane de americani, apare atunci când propriile celule T ale organismului atacă foliculii de păr, ceea ce duce la căderea părului. Singurul tratament disponibil pentru majoritatea pacienților – injecții de steroizi imunosupresori în scalp – este dureros și, adesea, pacienții nu îl pot tolera.

Unii pacienți cu alopecia areata și alte boli autoimune ale pielii pot fi, de asemenea, tratați cu medicamente imunosupresoare care se administrează pe cale orală, dar aceste medicamente duc la o suprimare generalizată a sistemului imunitar, ceea ce poate avea efecte secundare adverse.

„Această abordare reduce la tăcere întregul sistem imunitar, oferind o ameliorare a simptomelor inflamației, dar conducând la recurențe frecvente. În plus, crește susceptibilitatea la infecții, boli cardiovasculare și cancer”, spune Artzi.

În urmă cu câțiva ani, la o întâlnire a unui grup de lucru din Washington, Artzi s-a întâmplat să stea lângă Azzi (locurile erau în ordine alfabetică), un imunolog și medic de transplant care căuta noi modalități de a administra medicamente direct în piele pentru a trata bolile legate de piele.

Conversația lor a dus la o nouă colaborare, iar cele două laboratoare și-au unit forțele pentru a lucra la un plasture cu microneedule pentru a administra medicamente la nivelul pielii. În 2021, aceștia au raportat că un astfel de plasture poate fi utilizat pentru a preveni respingerea în urma unui transplant de piele. În noul studiu, au început să aplice această abordare la afecțiunile cutanate autoimune.

„Pielea este singurul organ din corpul nostru pe care îl putem vedea și atinge, și totuși, când vine vorba de administrarea de medicamente la nivelul pielii, revenim la administrarea sistemică. Am văzut un mare potențial în utilizarea plasturelui cu microneedule pentru a reprograma sistemul imunitar la nivel local”, spune Azzi.

Plasturii cu microace utilizați în acest studiu sunt realizați din acid hialuronic reticulat cu polietilenglicol (PEG), ambele fiind biocompatibile și utilizate în mod obișnuit în aplicații medicale. Cu această metodă de administrare, medicamentele pot trece prin stratul exterior dur al epidermei, care nu poate fi penetrat de cremele aplicate pe piele.

„Această formulă de polimer ne permite să creăm ace foarte durabile, capabile să penetreze eficient pielea. În plus, ne oferă flexibilitatea de a încorpora orice medicament dorit”, spune Artzi. Pentru acest studiu, cercetătorii au încărcat plasturii cu o combinație de citokine IL-2 și CCL-22. Împreună, aceste molecule imune ajută la recrutarea celulelor T de reglementare, care proliferează și ajută la reducerea inflamației. Aceste celule ajută, de asemenea, sistemul imunitar să învețe să recunoască faptul că foliculii de păr nu sunt antigeni străini, astfel încât să nu-i mai atace.

Cercetătorii au descoperit că șoarecii tratați cu acest plasture o dată la două zile, timp de trei săptămâni, au avut mult mai multe celule T reglatoare prezente la fața locului, împreună cu o reducere a inflamației. Părul a putut să crească din nou în acele locuri, iar această creștere a fost menținută timp de câteva săptămâni după ce tratamentul s-a încheiat. La acești șoareci, nu au existat modificări ale nivelurilor de celule T de reglementare în splină sau în ganglionii limfatici, ceea ce sugerează că tratamentul a afectat doar locul unde a fost aplicat plasturele.

Într-un alt set de experimente, cercetătorii au grefat piele umană pe șoareci cu un sistem imunitar umanizat. La acești șoareci, tratamentul cu microneedle a indus, de asemenea, o proliferare a celulelor T reglatoare și o reducere a inflamației.

Cercetătorii au conceput plasturii cu microneedule astfel încât, după eliberarea încărcăturii de medicament, să poată colecta și probe care ar putea fi utilizate pentru a monitoriza evoluția tratamentului. Acidul hialuronic face ca acele să se umfle de aproximativ zece ori după ce intră în piele, ceea ce le permite să absoarbă lichidul interstițial care conține biomolecule și celule imunitare din piele.

După îndepărtarea plasturelui, cercetătorii pot analiza eșantioanele pentru a măsura nivelurile de celule T reglatoare și markerii inflamației. Acest lucru s-ar putea dovedi valoros pentru monitorizarea viitorilor pacienți care ar putea fi supuși acestui tratament. Cercetătorii intenționează acum să dezvolte în continuare această abordare pentru tratarea alopeciei și să o extindă și la alte boli autoimune ale pielii.

sursa

Cancerul pulmonar în creștere alarmantă în rândul nefumătorilor, legată de prezența unui gaz radioactiv din aer

Cancerul pulmonar, cunoscut în termeni medicali drept carcinom bronho-pulmonar, se dezvoltă în celulele din plămân care prezintă o creștere anormală și se înmulțesc, ceea ce duce la apariția unui nodul sau a unei tumori. Acest tip de cancer este cel mai întâlnit în rândul bărbaților (după cancerul de prostată) și al treilea cel mai întâlnit în rândul femeilor (după cancerul de sân și cel de colon și rect).  La nivel mondial, cancerul de plămân provoacă peste 1,6 milioane de decese.

Deşi acest cancer este considerat în mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, un procent surprinzător de 15-20% din cancerele pulmonare nou diagnosticate apar la persoane care nu au fumat niciodată, multe dintre acestea având între 40 şi 50 de ani, transmite News.ro.

Gazul radon: principala cauză de creștere a numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători

Specialişti din Statele Unite spun că această creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători este probabil legată de expunerile mari şi pe termen lung la gazul radon.

Acest gaz incolor şi inodor este emis prin descompunerea materialelor radioactive care se găsesc în mod natural în solul din întreaga lume.

Radonul poate intra în case prin crăpăturile din podele, pereţi şi fundaţie. Când se acumulează în interior, radonul poate deveni o problemă de sănătate serioasă. Inhalarea acestuia poate creşte riscul de cancer pulmonar.

Gazul poate să persiste şi să se acumuleze în casele şi în plămânii oamenilor în mod silenţios, în absenţa unui test de depistare a acestuia.

Într-un studiu publicat în 2009, cercetătorii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au arătat că radonul este cauza principală pentru 15% dintre cazurile de cancer pulmonar din lume.

Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului (IARC) clasifică radonul ca fiind principalul agent de mediu cancerigen pentru populaţie.

La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii numeşte radonul ca fiind principala cauză de cancer pulmonar în rândul nefumătorilor, respectiv a 2-a cauză de risc pentru fumatori, şi estimează că provoacă între 3% şi 14% din toate cancerele pulmonare dintr-o ţară, în funcţie de nivelul mediu naţional de radon şi de prevalenţa fumatului. Ca atare, combinaţia dintre expunerea la radon şi fumat este extrem de toxică pentru plămâni.

În Statele Unite, Agenţia pentru Protecţia Mediului din Sattele Unite (EPA) recomandă testarea periodică a radonului şi măsuri corective pentru a reduce nivelurile de expunere în locuinţe.

Un nou sondaj realizat pentru Centrul de cancer al universităţii de stat din Ohio (OSUCCC) şi publicat vineri arată că un procent extrem de mare (75%) dintre americani nu şi-au testat locuinţele pentru radon, iar peste jumătate (55%) nu sunt îngrijoraţi de expunerea la radon în locuinţele, comunitatea sau şcolile lor.

sursa

AstraZeneca retrage vaccinul său anti-Covid la nivel global

AstraZeneca a anunţat marţi că a iniţiat retragerea la nivel mondial a vaccinului său anti-COVID-19 din cauza unui „surplus de vaccinuri actualizate disponibile”. De asemenea, compania a precizat că va proceda la retragerea autorizaţiilor de introducere pe piaţă a vaccinului Vaxzevria în Europa, relatează Reuters citat de news.ro.

„Deoarece între timp au fost dezvoltate mai multe variante ale vaccinului COVID-19, există un surplus de vaccinuri actualizate disponibile”, a declarat compania, adăugând că acest lucru a dus la o scădere a cererii pentru Vaxzevria, care nu mai este fabricat sau furnizat.

Potrivit presei, producătorul de medicamente anglo-suedez a recunoscut anterior, în documente judiciare, că vaccinul provoacă efecte secundare precum formarea de cheaguri de sânge şi scăderea numărului de trombocite. Cererea firmei de retragere a vaccinului a fost făcută la 5 martie şi a intrat în vigoare pe 7 mai, potrivit Telegraph, care a relatat prima dată despre această decizie. 

Vaccinul nu mai poate fi utilizat în Uniunea Europeană după ce compania şi-a retras în mod voluntar „autorizaţia de introducere pe piaţă”. 

AstraZeneca, listată la bursa de la Londra, a început să se orienteze spre vaccinurile împotriva virusului sinciţial respirator şi spre medicamente împotriva obezităţii prin mai multe tranzacţii făcute anul trecut, după o încetinire a creşterii, în urma scăderii vânzărilor legate de COVID-19.

În ultimele luni, scrie The Telegraph, Vaxzevria a făcut obiectul unei examinări intense din cauza unui efect secundar – foarte rar – , care provoacă formarea de cheaguri de sânge şi un număr scăzut de trombocite. AstraZeneca a recunoscut în documentele judiciare depuse la Înalta Curte în februarie că vaccinul „poate, în cazuri foarte rare, să provoace TTS”.

TTS este acronimul de la Sindromul Trombozei cu Tromobocitopenie şi a fost asociat cu cel puţin 81 de decese în Marea Britanie, precum şi cu sute de cazuri grave. AstraZeneca a fost dată în judecată de peste 50 de presupuse victime şi rude îndurerate într-un proces la Înalta Curte din Londra.

Însă compania britaică insistă că decizia de a retrage vaccinul nu are legătură cu procesul în instanţă sau cu faptul că a recunoscut că acesta poate provoca TTS. Aceasta a declarat că momentul este o pură coincidenţă. „Suntem incredibil de mândri de rolul pe care Vaxzevria l-a jucat în stoparea pandemiei mondiale. Conform unor estimări independente, peste 6,5 milioane de vieţi au fost salvate numai în primul an de utilizare şi peste trei miliarde de doze au fost furnizate la nivel mondial. Eforturile noastre au fost recunoscute de guvernele din întreaga lume şi sunt considerate pe scară largă ca fiind o componentă esenţială pentru a pune capăt pandemiei globale” – se arată într-un comunicat al companiei.

AstraZeneca nu a avut niciodată aprobare pentru ca vaccinul să fie utilizat în SUA.

Guvernul britanic a încetat în mare parte să mai folosească vaccinul Oxford-AstraZeneca în toamna anului 2021, moment în care compania furnizase aproximativ 50 de milioane de doze în Marea Britanie. Vaccinul a fost înlocuit în Marea Britanie cu vaccinurile Pfizer şi Moderna pentru campania de rapel de iarnă de la sfârşitul anului 2021.

Marco Cavaleri, şeful departamentului de vaccinuri din cadrul Agenţiei Europene pentru Medicamente, organismul care răspunde de siguranţa medicamentelor şi a medicamentelor în cadrul UE, a declarat presei italiene că se aşteaptă ca toate vaccinurile „monovalente” – care se ocupă doar de tulpina originală Wuhan a virusului – să fie retrase în timp util, scrie The Telegraph.

Mii de oameni din întreaga lume, cu ochii pe avionul în care s-ar afla oficialul american Nancy Pelosi: China a ridicat avioane de luptă
Articolul anterior
Mama a fost sfătuită de medici să renunțe la fetița diagnosticată la naștere cu Down. Ani mai târziu, aceasta devine celebră
Articolul următor