De câți antioxidanți avem nevoie pentru a fi sănătoși!

În urma unor reacții chimice petrecute în organism, apar radicalii liberi care fragilizează corpul și atacă celulele, ducând uneori la moartea lor. Din fericire, există antioxidanții care blochează efectele acestor agenți și pot fi obținuți din diverse alimente pe care le ingerăm zilnic. Dr. Călin Mărginean prezintă o măsură a puterii antioxidante a unor alimente, numită ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului), în funcţie de cantitatea de antioxidanţi care este conţinută în ele.

separator
De câți antioxidanți avem nevoie pentru a fi sănătoși!

Pentru a se menţine într-o formă deplină de sănătate, dar și pentru a NU face cancer, un om trebuie să introducă zilnic în organism o cantitate de vegetale, care să-i asigure un optim de  > 5.000 unităţi ORAC / zi, însă în lipsa unor factori pro-oxidanţi semnificativi!!!

legume_anticancerÎn situaţii speciale (boli degenerative, boli acute, cancer, limfoame, leucemii, SIDA), recomand asigurarea a >30.000-50.000 unităţi ORAC / zi (sau chiar mult mai mult)!

Scala ORAC (unităţi / 100 g produs) a celor mai sănătoase alimente, de care trebuie să ţină cont în stabilirea regimului alimentar orice pacient cu o proliferare malignă, (dar nu numai) este următoarea:

314.446  pudra de cuişoare
267.536  pudra de scorţişoară
200.129  pudra de oregano uscat
159.277  pudra de curcuma
80.933  cacaoa pudră uscată şi neîndulcită
76.800  seminţele de chimen
Condimente74.349  pătrunjelul uscat
67.553  busuiocul uscat
48.504  pudra de curry
29.257  seminţele de muştar galben
28.811  ghimbirul pudră
27.618  piperul negru boabe
27.297  măghiranul în stare proaspătă
24.700  polenul granule
24.287  tărâţele de orez crude
19.600  cojile seminţelor de in
18.053  bomboanele de ciocolată amăruie
17.919  boiaua de ardei
15.542  frunzele proaspete de tarhon
14.840  rădăcina de ghimbir proaspătă
13.978  frunzele proaspete de mentă
13.970   boabele proaspete de oregano
9.645   alunele de pădure sau alunele turceşti
9.584   coacazele roşii crude
9.465   boabele proaspete de cimbru
9.416   infuzia de anghinarie
8.459   boabele de fasole roşie crudă
7.983   fisticul crud
7.960   coacazele negre crude
7.282   lintea crudă
6.665   pudra de usturoi uscat
6.552   anghinaria cruda
6.552   afinele crude
6.552   prunele uscate
5.997   frunzele proaspete de melisă
5.764   boabele de soia crude
5.735   pudra de ceapă
5.347   murele
5.346   usturoiul crud
5.141   frunzele crude de coriandru
4.882   zmeura crudă
4.805   frunzele proaspete de busuioc
4.454   migdalele
4.392   frunzele proaspete de mărar
4.343   frunzele de ceai
4.275   merele roşii
4.188   stafidele albe
3.577   căpşunile proaspete
3.432   untul de arahide
3.383   smochinele proaspete
3.365   cireşele obişnuite dulci
3.307   rodia
3.277   agrişele crude
3.234   caisele confiate
3.166   arahidele de orice fel, crude
3.145   varza roşie fiartă şi scursă fără sare
3.083   broccoli crud
Healthy-Eating3.082   merele obişnuite cu coajă
2.941   perele crude
2.906   sucul de coacăze negre
2.830   strugurii negri
2.573   merele crude fara coaja
2.386   brocolli fiert şi nesărat
2.359   fulgii de porumb
2.341   sucul proaspăt de rodie
2.308   fulgii de ovăz instant fortificat
2.252   varza roşie cruda
2.210   merele Golden crude fără coajă
2.184   seminţele de ridiche încolţite
2.183   tărâţele de ovăz
2.175   fulgii de ovăz simpli
2.150   frunzele de sparanghel crude
2.115   cartofii dulci copţi în coajă
2.104   pâinea integrală de grâu
2.094   arpagicul crud
2.050   varza albă fiartă, scursă şi nesărată
2.036   sucul de prune
1.965   piureul de mere
1.963   pâinea integrală de secară
1.946   frunzele crude de sfeclă
1.933   avocado
1.911   perele verzi cu coajă
1.819   portocalele
1.814   piersicile crude
1.788   sucul de struguri roşii
1.773   varza roşie fiartă
1.767   sfecla crudă
1.750   merişoarele
1.736   ridichile crude
1.687   frunzele de spanac congelate şi nefierte
1.680   cartofii roşii cu coajă copţi
1.644   sparanghelul fiert şi scurs
1.620   mandarinele crude
1.548   grape-fruit-ul roz şi roşu
1540    fragii
1.521   ceapa roşie crudă
1.515   spanacul crud
1.447   frunzele proaspete de salată verde
1.421   pâinea integrală din amestec de cereale
1.419   nucile braziliene uscate
1.326   cartofii roşii copţi
1.322   cartofii roşii cruzi
1.318   pâinea de ovăz
1.303   fulgii de grâu
1.301   pătrunjelul proaspăt
1.260   strugurii roşii proaspeţi
1.253   ceaiul verde gata preparat
1.238   sucul de grape-fruit galben
1.225   sucul de lămâie
1.210   kiwi
1.150   uleiul de măsline extra-virgin
1.138   cartofii albi copţi în coajă
1.118   strugurii albi sau verzi cruzi
1.115   caisele crude
1.098   cartofii roşii cruzi
1.058   cartofii albi cruzi
1.034   ceapa albă crudă
1.005   vinul de masă roşu
1.002   sucul de căpşune
1.002   mango crud
980   varza de Bruxelles
965   ardei dulce galben crud
962   seminţele de soia mature încolţite şi nefierte
933   vânăta crudă
923   ardeiul verde dulce crud
902   cartofii dulci cruzi
884   ananasul crud
879   banana
856   varza albă fiartă, scursă nesărată
847   năutul crud
847   ardeiul roşu călit
830   strugurii albi proaspeţi
829   conopida proaspătă
793   sucul de struguri albi
791   ardeiul dulce roşu proaspăt
759   fasolea verde crudă
750   nectarinele crude
741   mazărea galbenă crudă
728   boabele de porumb dulce crude
726   sucul de portocală
704   sucul de pere
694   ardeiul dulce galben
694   sos de tomate
666   morovii cruzi
620   conopida fiartă scursă fără sare
616   nucile uscate
600   mazărea verde congelată
578   sosul picant
568   sucul de ananas
564   oţetul de mere
546   prunele roşii crude
508   varza albă crudă
497   ţelina crudă
496   brocolli congelat
490   prazul crud
483   dovleacul crud
481   semintele de mac
436   siropul de piersici conservat
413   porumbul dulce conservat
410   oţetul din vin roşu
408   sucul de mere
392   vinul alb de masă
367   tomatele roşii coapte
317   morcovii fierţi şi scurşi nesăraţi
315   pepenele galben crud
245   vinetele fierte scurse nesărate
214   castraveţii cruzi cu coajă
180   dovlecelul crud
142   pepenele verde crud
126   castravetele decojit crud

Sursa

 

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Alimentele pe care trebuie să le ocolim. Ne otrăvesc și duc la apariția cancerului

Cât de des ne gândim la alimentele pe care le consumăm și la efectele pe care le au asupra sănătății noastre? Un stil de viață sănătos nu se reduce doar la activitatea fizică, ci și la alegerile alimentare pe care le facem zilnic. Specialiștii avertizează că unele alimente comune pot fi toxice și pot favoriza apariția unor afecțiuni grave, inclusiv cancerul, scrie realitatea.net.

Într-un interviu recent, cunoscutul medic cardiolog, dr. Cezar, a discutat despre alimentele care ar trebui evitate din cauza impactului lor negativ asupra sănătății. Printre acestea se numără prăjelile și uleiurile din semințe, care, deși sunt consumate frecvent, pot crea inflamații în organism și pot favoriza apariția cancerului. Dr. Cezar subliniază importanța limitării consumului acestor alimente, chiar dacă nu este întotdeauna posibil să le evităm complet.

„Niciodată nu zic niciodată, dar să fie cât mai rar. Pe primul aș pune prăjelile, uleiurile din semințe, ulei de floarea soarelui prăjit, ceea ce foarte multă lume consumă. Trebuie consumat cât mai rar posibil, nu niciodată. Prăjeala e favorizantă pentru apariția cancerului, creează inflamație și deteriorează anumite structuri, anumite molecule și corpul folosește energie să repare ceea ce s-a stricat.”, a declarat dr. Cezar.

Pe locul do i în lista alimentelor de evitat se află zahărul, iar pe locul trei, făinoasele. Dr. Cezar explică că grâul modificat genetic din făină și cereale poate cauza inflamații în organism. Recomandarea sa este să alegem produse din grâu integral și să consumăm făinoasele cu moderație.

„Eu mănânc paste de patru ori pe lună să zicem, în medie, dar încerc să aleg paste dintr-un grâu integral mai scump, dar mâncând rar, nu e o problemă. Cea mai mare problemă a societății este lipsa de mișcare. Dacă ar face sport, atunci nu sunt neapărat atât de nocive aceste alimente.

Pe locul patru aș spune excesul de proteine de origine animală. Adică mâncăm prea multă carne, în raport cu munca fizică pe care am făcut-o. Nu trebuie consumată în fiecare zi, dar a renunța de tot la carne se poate asocia cu foarte multe carențe.(…)”, a completat specialistul.

Excesul de proteine de origine animală este un alt factor de risc pentru sănătatea noastră, potrivit medicului. Consumul excesiv de carne poate duce la diverse probleme de sănătate, mai ales în lipsa activității fizice adecvate.

Cât de periculoase sunt ouăle dacă sunt consumate în cantități mari

În plus față de aceste alimente, există și riscul de intoxicație alimentară asociat cu ouăle, mai ales atunci când sunt consumate crude sau insuficient gătite. Bacteriile precum Salmonella pot fi prezente în ouă și pot provoca boli grave. Pentru a minimiza riscul, se recomandă alegerea ouălor pasteurizate și gătirea lor corespunzătoare.

Este important să fim conștienți de alegerile noastre alimentare și să ne informăm corect pentru a menține sănătatea și bunăstarea noastră pe termen lung.

ANSA retrage din comerț peste 23 tone de banane cu un conținut depășit de pesticide

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează consumatorii că, în cadrul Programului Național de Monitorizare a conținutului de nitrați și a reziduurilor de pesticide în produsele alimentare de origine vegetală provenite din import pentru anul 2024, s-a depistat un lot de „BANANE”, cu depășirea limitei maxime admisibile al reziduului de pesticid Clorpirifos, țara de origine Ecuador.

Pentru a garanta consumatorilor produse alimentare sigure ANSA a dispus, în mod urgent, retragerea lotului nominalizat din unitățile de comerț.

Informații despre produs:

Denumirea produsului: BANANE

ImportatorS.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS”

Masa netă23 180 kg

Bananele neconforme au fost  comercializate în magazinele S.R.L. MOLDRETAIL GROUP (Linella și Fidesco) în perioada 29.04.2024 – 02.05.2024.

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate să nu le consume și sunt în drept să le returneze unității de comerț de unde au fost procurate (în baza bonului fiscal).

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor alimentare neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse, pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar neconform pentru sănătatea umană.

Operatorii din domeniul alimentar, deținători de produse alimentare neconforme, care nu au luat măsuri de retragere a acestor produse de pe piață, sunt pasibili de răspundere juridică.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 511-511;

Linia Verde: 0 800 800 33; Viber: 067675544

Nunţi celebre: Anna şi Mircea Marco (Video)
Articolul anterior
Lilu își creează singură ținutele. Ce rochie va îmbrăca de Revelion!
Articolul următor