Noi precizări despre distribuţia iodurii de potasiu. Rafila: Pastilele se iau numai în caz de expunere după un incident nuclear

Ministerul român al Sănătăţii transmite, luni seară, noi precizări despre distribuţia iodurii de potasiu, explicând că se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai în caz de expunere după un incident nuclear, scrie News.ro.

”Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că, încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătăţii s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod şi a iniţiat o campanie de informare a populaţiei referitoare la modul de utilizare a acestora.  

Distribuţia către populaţie se face în mod gratuit pe baza prescripţiei eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022”, a mai transmis ministerul.

Întrebat de ce doar cei până în 40 de ani se califică pentru administrarea pastilei de iodură de potasiu, Rafila a explicat că aceste recomandări se regăsesc şi pe prospect. 

Nici eu nu mă calific pentru administrarea iodurii de potasiu şi nici nu o să o iau, indiferent de situaţie. Aşa scrie în prospectul medicamentului şi explicaţia este simplă, după vârsta de 40 de ani, beneficiile administrării de iodură de potasiu sunt minime şi ele se îndreaptă la persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, doar celor care se află în imediata vecinătate a locului unde se produce un incident nuclear. Ori nu este o situaţie care privească cetăţenii români, sper  să nu fim în această situaţie. Atât Zaporojie, cât şi Cernobîl sunt la distanţă apreciabilă de România, deci nu se pune problema expunerii directe în focar la radioactivitate. După vârsta de 40 de ani, administrarea acestei pastile nu aduce beneficii, ci mai degrabă există un risc de hipotiroidie care se instalează după administrarea acestor pastile”, a precizat Rafila.

Instituţia precizează că pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Ministrul Rafila: Prefer să adoptăm un comportament preventiv

Întrebat dacă are informaţii privind un iminent incident nuclear, ministru Rafila a explicat că „preferă să adoptăm un comportament responsabil, preventiv”.

”Nu există informaţii (despre un incident nuclear – n.r). Prefer să adoptăm un comportament responsabil, preventiv pentru că, în cazul unei crize, timpul va fi foarte scurt şi se crează panică”, a spus Rafila. 

Critici legate de modul în care subiectul a fost comunicat populației

Decaraţiile ministrului au generat un val de reacţii ale pacienţilor, care au aglomerat cabinetele medicilor de familie. Purtotărul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a criticat modul în care subeictul a fost comunicat. Politicianul este de părere că este nevoie de profesionalism atunci când se comunică astfel de date sensibile. ”Din păcate, declaraţia domnului Rafila a lăsat foarte mult loc de interpretări”, a afirmat liberalul.

”Cu siguranţă există foarte multe întrebări al căror răspuns, în momentul de faţă, a fost lăsat pur şi simplu la nivelul rodului imaginaţiei sau percepţiei publice. În mod normal, un ministru când comunică public, mai ales pe subiecte de o asemenea sensibilitate, trebuie să facă cu profesionalism, trebuie să o facă cu calm, obiectiv şi complet. Subliniez complet. Din păcate, declaraţia domnului Rafila de astăzi a lăsat foarte mult loc de interpretări. Foarte bine că a fost completat ceea ce declara domnul ministru de Ministerul Sănătăţii, unde cred că e nevoie în continuare de a explicat public în ce situaţii se administrează această iodură de potasiu, cum se administrează, cine sunt persoanele care pot şi sunt şi intră în acest program şi în mod evident cum îşi va procura oamenii acest lucru”, a declarat Stroe. 

169 de elevi din întreaga țară participă la Olimpiada Republicană la Geografie

169 de elevi din întreaga țară participă la ediția din anul curent a Olimpiadei Republicane la Geografie. Competiția se desfășoară în perioada 09-11 mai la Liceul Teoretic „N. V. Gogol” din Chișinău.

Prezentă la festivitatea de deschidere a evenimentului, Adriana Cazacu, secretar de stat la Ministerului Educației și Cercetării, a felicitat participanții pentru performanțele lor în studierea geografiei și i-a încurajat să continue studiul aprofundat al disciplinelor școlare îndrăgite.

Olimpiada Republicană la Geografie este organizată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, în colaborare cu membrii Consiliului Olimpic Republican și se înscrie în lista celor 21 de olimpiade și concursuri republicane care au loc în perioada 16 februarie – 27 mai 2024.

Angajați exploatați la locul de muncă. Nu vor mai avea weekenduri libere

Angajați exploatați la locul de muncă. Mai exact, șefa de relații publice de la cel mai mare motor de căutare din China, Baidu, și-a cerut scuze după ce a încercat să-și exploateze subalternii obligându-i să lucreze și în weekenduri, scrie evz.ro.

Gigantul chinezesc al motoarelor de căutare Baidu a intrat într-o criză de relații publice, din cauza propriului său șef. Qu Jing, vicepreședintele și șeful departamentului de comunicare al Baidu, a stârnit un val de proteste publice după ce a susținut o cultură dură la locul de muncă. Mai mulți angajați au fost nevoiți să lucreze șase zile pe săptămână.

Într-o serie de videoclipuri postate săptămâna trecută pe Douyin, versiunea chineză a TikTok, Qu a vorbit despre devotamentul ei față de slujbă, despre stilul de management strict și despre cerințele față de subordonații săi direcți.

Ea a atacat dur un angajat care a refuzat să plece într-o călătorie de afaceri de 50 de zile în timpul pandemiei, când China a impus restricții stricte de călătorie și carantine.

„De ce ar trebui să iau în considerare familia angajatului meu? Nu sunt mama sa”, a spus Qu. O altă replică: „Cine ești tu să-mi spui că soțul tău nu poate suporta asta”.

„Sunt cu 10 sau cu 20 de ani mai în vârstă decât tine. Nu mă simt obosită, chiar dacă am doi copii. Cine ești tu să-mi spui că soțul tău nu poate suporta asta?”, a mai spus Qu Jing.

Angajați exploatați la locul de muncă: Nu te aștepta la weekenduri libere

Într-un alt clip, Qu a împărtășit sacrificiile sale personale ca mamă care lucrează. Ea muncea atât de mult încât a uitat ziua de naștere a fiului ei cel mare și în ce clasă era fiul ei cel mic la școală. Ea a spus că nu a regretat acest lucru pentru că „a ales să devină o femeie de carieră”,

„Dacă lucrezi în domeniul relațiilor publice, nu te aștepta la weekenduri libere. Ține telefonul deschis 24 de ore pe zi, mereu gata să răspunzi”, a spus ea într-un al treilea videoclip.

Utilizatorii au criticat-o pe Qu pentru abordarea sa agresivă și insensibilă și au acuzat-o de promovarea unui loc de muncă toxic. Compania şi-a cerut scuze, după ce a obligat angajaţii să răspundă 24 de ore pe zi

Qu și-a cerut scuze joi și a spus că nu vorbea în numele companiei, dar remarcile ei au declanșat deja o reacție în China, unde tinerii se plâng de mult timp de o cultură a suprasolicitării excesive și de medii profesionale extrem de competitive, în special în industria tehnologică.

„Am citit cu atenție toate opiniile și comentariile de pe diverse platforme, iar multe critici sunt foarte pertinente. Reflectez profund asupra lor și le accept cu umilință”, a scris Qu.

De asemenea, cofondatorul Alibaba, Jack Ma, a atras critici intense după ce a aprobat tendința „996”, ceea ce înseamnă să lucrezi de la 9 dimineața la 9 seara, șase zile pe săptămână, și a numit-o „o mare binecuvântare”.

„Ea ar trebui să conducă departamentul de relații publice al lui Baidu, dar ea însăși este profund implicată într-o criză de relații publice. Vorbește despre lipsa de profesionalism”, a scris un comentator.

Prețul carburanților continuă să scadă. Cât vor costa de mâine

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă în continuare ieftinirea prețurilor la carburanți pe bursele internaționale, tendință care se reflectă fidel la stațiile petroliere din Republica Moldova, scrie tvrmoldova.md.

În consecință, pe parcursul săptămânii curente benzina a scăzut sub pragul de 26 lei/litru, iar motorina sub 21 lei/litru. Motorina, la prețul dat s-a comercializat ultima dată la începutul anului curent, fapt ce semnifică o recuperare totală a prețului acestui produs după fluctuațiile din ultimele luni.

Pentru următoarele patru zile, 11.05.2024-14.05.2024, ANRE a stabilit prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la nivelul de:

– 25,69 lei/litru – pentru benzina COR 95 (-23 bani);
– 20,95 lei/litru – pentru motorina standard (-09 bani).

ANRE urmărește îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii că actualul mecanism de stabilire a prețurilor este unul transparent și garantează corectitudine maximă pentru acestea.

Imagini de groază! Intersecție trecută la roşu cu peste 160 de km/h! Rezultatul unui teribil accident produs în Los Angeles. Oamenii au zburat la propriu din mașină
Articolul anterior
Primul transport cu cereale care a plecat din Ucraina, refuzat de cumpărătorul din Liban pentru că a întârziat cinci luni
Articolul următor