Primele prune recoltate în Republica Moldova au ajuns pe pieţele din ţările UE

Primele prune timpurii recoltate în ţara noastră au ajuns deja pe pieţele din ţările europene. Este vorba despre 3400 de tone exportate în state precum Austria, Germania, Polonia, Olanda sau Rusia.

10 beneficii ale consumului de prune pentru sănătate - Sănătate > Medicina  alternativa - Eva.ro

Producătorii spun că în ultimii ani fructele din livezile moldoveneşti sunt tot mai căutate datorită gustului deosebit şi al calităţii. La rândul lor, reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe, Moldova Fruct spun că din cauza secetei, în luna august a acestui an au fost exportate cu aproape o mie de tone de prune mai puţin în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie publika.md.

Mihai Savin este unul dintre producătorii din ţară a cărui recoltă a ajuns deja pe rafturile pieţelor europene. Bărbatul spune că recoltarea a început în luna iulie, iar în acest an a cules aproape 300 de tone de prune, de două soiuri din livada de 50 de hectare care a fost plantată în anul 1998 în satul Susleni din Orhei.

”Roada a fost bogată, de calitate şi preţurile au fost bune. De la 5 lei în sus, până la opt. Majoritatea prunelor care au fost recoltate au fost în stare proaspătă exportate.”

Agricultorul afirmă că arşiţa a făcut ravagii în livezile din ţară, totuşi, bărbatul şi-a salvat recolta datorită sistemului de irigare instalat în livadă.

”Noi, de cinci ani, de când avem sistemul de irigare, avem de fiecare dată o roadă stabilă. Orice investiţie făcută la timp şi bine se răscumpără.”

Antreprenorul mai povesteşte că în ultimii ani prunele moldoveneşti sunt tot mai căutate datorită gustului şi calităţii fructelor.

”În primul rând, aroma, gustul. Prunele din Moldova acumulează mai mult soare, e mai mult soare şi sunt mai dulci. Iată, Polonia, ţară în care tot sunt livezi de pruni, importă fructe din Moldova. Asta pentru că prunele din Polonia sunt acre.”

Potrivit agricultorului, din cauza scumpirilor din acest an s-au majorat şi investiţiile în livadă.

” Noi am investit aproximativ 1,8 milioane de lei doar pentru erbicide, dar noi mai avem şi livadă de cireş, caise, vişine. Iată, faceţi un calcul, 1,8 milioane de lei doar pentru erbicide.”

” Pe locul doi în topul exporturilor de fructe sunt prunele. Moldova se numără şi printre primii zece exportatori din lume după volumul de prune livrate în stare proaspătă. De asemenea, ţara noastră este şi printre principalii producători de prune deshidratate.”

Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe, Moldova Fruct spun că din cauza secetei în luna august a anului trecut au fost exportate cu aproape o mie de tone de prune mai mult şi
îndeamnă agricultorii să investească în sisteme de irigare. Aceştia menţionează că cele 3400 de tone de prune recoltate în luna iulie au ajuns pe pieţele din 11 ţări.

” Pe primul loc este piaţa tradiţională, mă refer aici la Federaţia Rusă, au fost şi exporturi în Olanda, Germania, România, dar şi alte state europene. Fermierii trebuie să se gândească foarte bine la viitor pentru că prognozele care le spun învăţaţii nu sunt liniştitoare. ”

Ţara noastră are aproape 22 de mii de hectare de livezi cu prune. În 2021 Moldova a exportat mai mult de 52 mii tone de fructe, jumătate dintre care au ajuns pe piața Uniunii Europene. De asemenea, În acest am Uniunea Europeană a majorat cotele de export cu scutire de taxe vamale pentru şapte produse. Este vorba de prune, struguri, mere, roşii, usturoi, cireşe şi suc de struguri.

36% dintre minori fumează ţigări electronice. Îndemnul medicilor

Utilizarea ţigărilor electronice ia amploare în ţara noastră, mai ales în rândul minorilor, transmite Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate. Concluzia reiese din datele unui studiu realizat de către Societatea de Pediatrie, conform căruia 36% din copiii cu vârstele cuprinse între 11 și 15 ani au recunoscut că utilizează țigări electronice.

În acest sens, preşedintele Societăţii de Pediatrie din ţară, Ninel Revenco, a expediat o scrisoare deschisă preşedintelui Parlamentului, Igor Grosu, căruia îi solicită ajustarea cadrului legislativ pentru controlul tutunului, transmite Unica.md cu referire la newtv.md.

În mesaj, Ninel Revenco menționează că legislația națională are nevoie de o fortificare pentru lupta cu toxicitatea, dependența tabagică și modul în care produsele de tutungerie sunt prezente și promovate publicului.

„Folosirea acestor produse de către copii și adolescenți are consecințe grave asupra sănătății prin provocarea leziunilor cardiovasculare precoce, creșterea riscului de infecții, scăderea funcțiilor pulmonare, precum și afecțiuni ale pielii și danturii”, se mai arată în scrisoare.

În luna august, Guvernul a aprobat noi măsuri privind limitarea consumului de tutun. Astfel, interdicțiile privind fumatul în spațiile publice comune au fost extinse, inclusiv în cazul țigărilor electronice, iar sancțiunea contravențională aplicată pentru comercializarea produselor din tutun minorilor a fost majorată.

Pentru a preveni accesul minorilor la produsele din tutun, au mai fost introduse şi interdicții privind publicitatea și promovarea produselor din tutun și a scenelor ce vizează consumul acestora în programe video, audio, TV și a jocurilor de calculator.

Totodată, proiectul prevedea reguli noi pentru ambalarea și etichetarea produselor din tutun încălzit, cu obligativitatea aplicării avertismentelor grafice de sănătate.

Documentul mai interzicea şi acceptarea de către medici a oricărui tip de contribuție din partea industriei tutunului și promovarea oricăror produse din tutun sau conexe în calitate de alternative pentru fumat.

Percheziții CNA la oficiile Blocului Victorie din Nisporeni și Strășeni

Șase reprezentanți ai unui partid politic afiliat lui fugarului Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, sunt cercetați de CNA într-un dosar de corupere electorală. Aceștia sunt bănuiți că ar fi oferit mijloace bănești alegătorilor în vederea determinării acestora să voteze într-un anumit mod în cadrul scrutinului electoral din 20 octombrie.

Potrivit faptelor investigate, banii ar fi fost transmiși în cadrul adunărilor organizate cu cetățenii în schimbul exercitării de către aceștia a drepturilor electorale în favoarea unui candidat de partid, înregistrat în cursa electorală la alegerile prezidențiale, precum și contra Referendumului republican constituțional.

CNA anunță că desfășoară la moment acțiuni în vederea identificării provenienței fondurilor utilizate la comiterea infracțiunii și eventualele legături ale persoanelor implicate cu membrii grupurilor criminale organizate care acționează în interesele unor formațiuni politice. Persoanele implicate urmează a fi escortate la CNA pentru a fi audiate în calitate de bănuit.

Amintim că, recent, au fost descoperite rețele de corupere a alegătorilor, coordonate de susținătorii lui Ilan Șor. Peste 130.000 de persoane au fost implicate în scheme de influențare a alegerilor, inclusiv prin recompense financiare și promisiuni electorale, potrivit unui raport realizat de autoritățile moldovene.

Mai mult, potrivit unui raport de monitorizare realizat de Promo-LEX, au fost descoperite sume de peste 2 milioane de lei nedeclarate, folosite pentru mită electorală sub formă de „pomeni” pentru alegători.

Potrivit Articolului 47 prim, pretinderea, acceptarea sau primirea de bunuri, servicii sau avantaje pentru a influența comportamentul de vot al unei persoane este considerată contravenție gravă și se sancționează cu amenzi cuprinse între 25.000 și 37.500 de lei.

A decedat. Un renumit interpret și-a pierdut viața la doar 31 ani

Fanii One Direction sunt în stare de șoc. Liam Payne, unul dintre membrii trupei a murit în Buenos Aires. Britanicul în vârstă de 31 de ani și-a pierdut viața după ce a căzut de la etajul trei al hotelului unde era cazat. El ar fi fost sub influența drogurilor și a alcoolului. Milioane de fani din întreaga lume sunt devastați. Membrii trupei nu au făcut momentan nicio declarație publică.

Principalele ziare locale, La Nacion şi Clarin, au relatat, citând oficiali locali, că poliţia a fost chemată la hotelul din cartierul Palermo din capitală printr-un apel de urgenţă care menţiona „un bărbat agresiv care ar putea fi sub efectul drogurilor şi alcoolului”, notează News.ro.

Angajaţii de la ambulanţă au confirmat ulterior decesul cântăreţului, care a fost găsit într-o curte interioară a hotelului, potrivit relatărilor de presă. Artistul avea „răni foarte grave în urma căzăturii, l-am declarat mort, nu exista nicio posibilitate de resuscitare”, a declarat şeful serviciilor de urgenţă, Alberto Crescenti, la televiziunea locală. El a adăugat că serviciile de urgenţă au fost chemate la hotelul Casa Sur după ce au primit un apel la ora locală 17.04 (23.04, ora României). O echipă a sosit şapte minute mai târziu şi „a găsit bărbatul mort, iar mai târziu am descoperit că era cântăreţ într-o formaţie”, a continuat el.

Liam Payne a devenit celebru la nivel mondial ca membru al trupei pop One Direction, între timp destrămată, alături de Harry Styles, Zayn Malik, Niall Horan şi Louis Tomlinson.

Angajatorul ar putea să achite salariul în mărime direct proporțională cu timpul de muncă efectiv prestat
Articolul anterior
Elveția cară apă cu elicopterele pentru mii de animale însetate
Articolul următor