Noi bombardamente în zona centralei nucleare de la Zaporojie, în apropiere de o zonă cu materiale radioactive depozitate

Suntem în ziua cu numărul 169 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Joi s-au înregistrat noi bombardamente în zona centralei nucleare de la Zaporojie, în apropiere de o zonă cu materiale radioactive depozitate.

Zaporojie: Bombardamente lângă un depozit de materialele radioactive

(21:10) Ministrul ucrainean de interne a declarat joi că Ucraina trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu la centrala nucleară de la Zaporojie – aflată sub controlul trupelor ruse și care a fost lovită din nou de bombardamente -, inclusiv pentru evacuarea oamenilor din zonă, informează Reuters, transmite digi24.ro.

Oficialii locali ucraineni și cei instalați de Rusia la conducerea regiunii Zaporojie s-au acuzat reciproc pentru o nouă serie de bombardamente care au avut loc joi la centrala nucleară – cea mai mare din Europa – situată în sudul Ucrainei.

„Centrala se află începând de astăzi nu doar în mâinile inamicului, ci și în mâinile unor nespecialiști care ar putea permite producerea unei tragedii”, a declarat ministrul ucrainean de interne, Denis Monastyrsky, într-un interviu acordat Reuters.

„Desigur, este greu să ne imaginăm măcar amploarea tragediei care ar putea avea loc dacă rușii își continuă acțiunile acolo”, a spus el.

În ultimele zile, Ucraina a avertizat asupra riscului unui dezastru nuclear de tipul celui produs în era sovietică la centrala de la Cernobîl.

„Acest lucru înseamnă pentru noi că trebuie să ne pregătim pentru orice scenariu. Serviciile de urgență împreună cu Ministerul de Interne discută acum diferite scenarii, inclusiv cel al evacuării”, a adăugat ministrul ucrainean de interne.

Oficial pro-rus: Nu s-au înregistrat scurgeri radioactive la Zaporojie

(20:43) După bombardamentele de joi asupra centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie nu s-a înregistrat nicio scurgere radioactivă, susține un oficial din administrația de ocupație pro-rusă.

„La ora actuală nu s-a constatat nicio contaminare la stație şi nivelul radioactivității este normal”, a scris pe Telegram șeful administrației locale civile şi militare instalate în regiunea din sudul Ucrainei controlată de Rusia, Evgheni Baliţki, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Operatorul ucrainean al centralei a informat însă, potrivit AFP, că mai mulți senzori de radiații de la cea mai mare centrală nucleară din Europa au fost avariați.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de noile bombardamente din perimetrul centralei, la fel ca după primele lovituri, de săptămâna trecută.

Balițki a afirmat joi că proiectilele au căzut în apropierea unui depozit unde se găsesc câteva tone de deșeuri radioactive, iar o lovitură directă asupra depozitului „ar face tot teritoriul impropriu pentru viață”.

În înregistrări video din zonă se vede ridicându-se fum; acesta provine, potrivit oficialului citat, de la un incendiu declanșat pe câmp, după ruperea unei linii electrice.

Centrala de la Zaporojie este controlată din martie de forțele ruse care au invadat Ucraina.

SUA cer zonă demilitarizată în jurul centralei de la Zaporojie

(20:02) Statele Unite sprijină apelurile pentru instituirea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare Zaporojie, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, potrivit Reuters. 

„A lupta în apropierea unei centrale nucleare este periculos și iresponsabil – și vom continua să cerem Rusiei să înceteze toate operațiunile militare la sau în apropierea centralelor nucleare ucrainene și să restituie controlul total Ucrainei. Sprijinim apelurile Ucrainei de a fi instituită o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare”, a spus purtătorul de cuvânt citat.

Noi bombardamente asupra centralei nucleare Zaporojie

(17:22) Compania ucraineană de stat Energoatom a anunțat că centrala nucleară de la Zaporojie a fost bombardată și joi, indicând Rusia ca autor al atacului, scrie Reuters.

Potrivit Energoatom, centrala a fost lovită de cinci ori, inclusiv în apropiere de locul unde sunt depozitate materialele radioactive, dar nimeni nu a fost rănit, iar situația rămâne sub control.

Tot joi, agenția rusă de presă TASS a scris că Ucraina a bombardat centrala pentru a doua oară joi, citând administrația locală din zonă, instalată de Rusia. 

Reuters nu a putut verifica informațiile din surse independente.

Vladimir Plahotniuc ar putea fi dat în căutare internațională. Cererea de revizuire, acceptată de INTERPOL

Comisia pentru Control al Fișierelor INTERPOL a acceptat cererea Procuraturii Anticorupție, depusă prin intermediul Direcției pentru Cooperare Polițienească Internațională al Ministerului Afacerilor Interne (DCPI), de revizuire a deciziei Comisiei din iulie 2020 în privința cetățeanului Vladimir Plahotniuc, scrie unimedia.info.

„Din aprilie 2024, Procuratura Anticorupție investighează o schemă de corupție prin care au fost afectate deciziile Comisiei INTERPOL de a bloca Notificări Roșii și anunțuri în căutare internațională. Pe baza probelor și informației acumulate în acest dosar, dar și altor circumstanțe noi, în octombrie 2024, Procuratura Anticorupție a formulat o cerere către INTERPOL, solicitând revizuirea deciziei din iulie 2020. Pe baza acestei cereri, DCPI – autoritatea centrală a Republicii Moldova pentru cooperare cu INTERPOL – a expediat un demers către INTERPOL pentru revizuirea deciziei de respingerea solicitării Republicii Moldova de anunțare în căutare internațională a lui Vladimir Plahotniuc.

La 25 noiembrie 2024, noul șef al DCPI, a informat Procuratura Anticorupție despre decizia Comisiei INTERPOL, care a acceptat cererea Republicii Moldova de a revizui și examina din nou cazul lui Vladimir Plahotniuc pe baza noilor circumstanțe. Ca urmare, persoana vizată și avocații săi vor avea oportunitatea să prezinte informație și argumente, dar și Republica Moldova va putea din nou argumenta de ce această cauză penală este una legală, corectă și în conformitate cu Constituția INTERPOL.

Amintim că, în octombrie 2019, la solicitarea Procuraturii Anticorupție, DCPI a solicitat anunțarea în căutare prin intermediul INTERPOL a lui Vladimir Plahotniuc, în privința căruia a fost emis un mandat de arest pentru infracțiunea de spălare de bani, în legătură cu rolul său în schema bancară care a avut loc în Republica Moldova în anii 2013-2015, prin care au fost scoși peste un miliard de dolari din sistemul bancar și eventual din bugetul statului, investigația denumită generic ,,Frauda Bancară”, în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

În iulie 2020, Comisia INTERPOL a informat Republica Moldova că, la solicitarea lui Vladimir Plahotniuc, cauza respectivă a fost examinată de către Comisie și a fost adoptată decizia de a respinge solicitarea Republicii Moldova, fiind radiate din sistemul INTERPOL toate datele în privința lui Vladimir Plahotniuc. Solicitările suplimentare către INTERPOL din partea Republicii Moldova în privința lui Vladimir Plahotniuc, pe parcursul anilor 2021-2022, au rămas fără răspuns.

Procuratura Anticorupție, în coordonare cu instituțiile naționale competente, va continua să depună tot efortul pentru a asigura că persoanele vizate în cauzele penale în gestiunea instituției sunt anunțate în căutare, arestate și extrădate în Republica Moldova pentru a fi trase la răspundere penală”, se arată în comunicatul emis de Procuratura Anticorupție.

În luna februarie 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo a precizat că INTERPOL examinează cererea Republicii Moldova privind darea în căutare interpațională a lui Vladimir Plahotniuc.

Vânătoarea la graniță se admite doar cu avizul Poliției de Frontieră

Pentru a participa la vânătoare în sezonul 2024-2025 în zona de frontieră, este obligatoriu să obții un aviz eliberat de Poliția de Frontieră, informează unica.md.

”Solicită avizul Poliției de Frontieră în baza permisului electronic de acces în zona de frontieră. Acesta îți oferă dreptul de aflare în zona de frontieră pentru desfășurarea vânătorii, în termenul de vânătoare stabilit și în limitele sectorului indicate în acesta.

Avizul este obligatoriu pentru toți vânătorii, chiar și pentru cei care locuiesc în zona de frontieră.”, anunță Poliția de Frontieră.

Doar două zile rămase pentru înregistrarea în programul de compensații la energie

Consumatorii casnici care doresc să beneficieze de compensații pentru energia consumată în sezonul rece 2024-2025 mai au doar câteva zile pentru a se înregistra în sistemul guvernamental „Ajutor la contor”, scrie agrotv.md.

Termenul limită pentru depunerea cererilor este 28 noiembrie, iar cei care nu se înscriu până atunci vor putea obține compensațiile doar începând cu luna decembrie. Înscrierea se face pe platforma compensatii.gov.md, iar beneficiarii vor primi ajutoarele sub formă de plată monetară, fie pe cardul social, prin poștă sau direct în cont bancar.

În acest an, guvernul a simplificat procesul prin acordarea compensațiilor sub formă de bani, iar suma alocată fiecărei gospodării va fi calculată în funcție de venitul, numărul de membri și statutul acestora. Astfel, persoanele vulnerabile, precum copiii, pensionarii sau persoanele cu dizabilități, vor beneficia de un ajutor suplimentar. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a subliniat importanța unui sistem personalizat care să sprijine eficient gospodăriile cele mai afectate de costurile energetice.

De asemenea, autoritățile au implementat măsuri de verificare mai stricte, prin utilizarea unor baze de date integrate cu instituțiile statului, pentru a calcula exact nevoile fiecărei familii. Cei care nu au acces la internet pot depune cererea cu ajutorul asistenților sociali sau al echipelor mobile din zonele cu mulți solicitanți. În cazul în care nu reușiți să vă înregistrați până pe 28 noiembrie, nu veți putea beneficia de compensații retroactiv.

Terifiant! O femeie din Anenii Noi a fost ucisă în bătaie de propriul fiu
Articolul anterior
Penalul Igor Dodon: „În toamnă sau la iarnă situația va exploda. Vor apărea tabere de corturi în raioane, la Chișinău, în sate”
Articolul următor