Kazahstan și Azerbaidjan s-au unit și reușesc să livreze cantitați mari de petrol ocolind teritoriul rusesc

Kazahstanul intenționează că, începând din luna septembrie, să vândă o parte din petrolul sau via cea mai mare conducta petrolieră din Azerbaidjan, că o alternativă la oleoductul CPC pe care Rusia a amenințat în trecut să îl închidă, au declarat mai multe surse din apropierea acestui dosar, pentru Reuters, informează Agerpres.

Elveția dă alerta: 'Nimeni nu poate garanta că va fi întotdeauna o  cantitate suficientă de gaze pentru toţi' - Stiri pe surse - Cele mai noi  stiri

Exporturile de petrol ale Kazahstanului reprezintă peste 1% din livrările mondiale, sau aproximativ 1,4 milioane de barili pe zi.

Timp de 20 de ani Kazahstanul și-a livrat petrolul via Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte de țiței din lume, care aduce petrol din Kazahstan până în portul rusesc Novorossiisk de la Marea Neagră.

Însă în luna iulie a acestui an un tribunal din Rusia a amenințat să închidă oleoductul CPC, astfel că Guvernul kazah și firmele petroliere din străînătate au început să caute să încheie contracte pentru alte modalități de livrare, că măsură preventivă. Problema este că nicio altă alternativă nu este la fel de practică precum conducta CPC, ceea ce crește riscul unor noi volatilități pe piețele energetice.

O sursă din apropierea acestui dosar a declarat că grupul de stat „KazMunayGas”, acționarul majoritar la KMG Internațional, este în discuții avansate cu divizia de trading a firmei petroliere SOCAR, controlată de statul azer, pentru că o cantitate de 1,5 milioane de țiței kazah să fie vândută anual prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) care livrează petrol azer până în portul turcesc Ceyhan de la Marea Mediterana. Însă la un volum de aproximativ 30.000 de barili pe zi ar fi vorba de o cantitate nesemnificativă comparativ cu cele 1,4 milioane de barili pe zi care trec prin conducta CPC.

Contractul final ar urmă să fie semnat la finele lunii august iar livrările de petrol kazah prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) ar urmă să înceapă în luna septembrie, a adăugat sursă citată de Reuters.

În plus, începând din 2023, alte 3,5 milioane tone de petrol kazah ar urmă să înceapă să fie transportate anual printr-o altă conducta azeră care ajunge până în portul georgian Supsa de la Marea Neagră, au dezvăluit alte două surse.

În acest fel, volumul combinat al livrărilor de petrol kazah prin cele două rute alternative ar ajunge la peste 100.000 de barili pe zi, sau 8% din livrările obișnuite prin conducta CPC.

Însă, varianta Azerbaidjan va permite Kazahstanului să ocolească teritoriul Rusiei. Prin nouă ruta BTC, Kazahstanul va trebui să se bazeze pe o flota de mici tancuri petroliere pentru a-și transporta petrolul peste Marea Caspică, până la Baku din portul kazah Aktau, care are deja capacități de rezervă limitate, au precizat sursele.

În paralel, compania petrolieră Tengizchevroil (TCO), o firma mixtă deținută de Chevron, ExxonMobil, LUKoil și KazMunayGas, a început să negocieze separat propriile sale rute alternative de livrare de petrol via conducte și calea ferată, au precizat sursele. Conducta BTC ar putea fi o opțiune și pentru Tengizchevroil dar dacă se va ajunge la un acord ar fi nevoie de șase luni pentru că livrările să demareze.

SUA au impus sancțiuni asupra petrolului rusesc dar au apreciat că livrările de petrol din Kazahstan via teritoriul Rusiei ar trebui să nu sufere întreruperi. La rândul sau, Uniunea Europeană a anunțat că vrea să se elibereze de dependență de combustibili fosili din Rusia până în 2027.

În 2025, Paștele catolic și cel ortodox va fi sărbătorit în aceeași zi

Paștele este o sărbătoare a cărei dată variază de la an la an. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea în 325 e.n., Paștele ortodox fiind sărbătorit în fiecare an în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară.

În 2025, atât Paștele catolic, cât și cel ortodox vor fi sărbătorite pe data de 20 aprilie, scrie diez.md.

În următorii ani:— Paștele ortodox:
2026 – 12 aprilie;
2027 – 2 mai;
2028 – 16 aprilie;
2029 – 8 aprilie;
2030 – 28 aprilie;
2031 – 13 aprilie;
2032 – 2 mai.

— Paștele catolic:
2026 – 5 aprilie;
2027 – 28 martie;
2028 – 16 aprilie;
2029 – 1 aprilie;
2030 – 21 aprilie;
2031 – 13 aprilie;
2032 – 28 martie.

Casa unui preot a fost jefuită chiar în noaptea de Paște

Casa preotului din localitatea Pelinia, raionul Drochia, a fost jefuită în noaptea de Paști. Persoane necunoscute au pătruns în locuință și au furat bani.

Despre acest caz anunță primăria localității.

„Stimați locuitori, vă aduc la cunoștință că, în Noaptea Învierii Domnului, în locuința preotului Bisericii din satul Pelinia, persoane necunoscute au pătruns în locuință, de unde au sustras mijloace bănești. Cei care posedă informații sau au observat persoane suspecte, rog să mă anunțați. Confidențialitatea o garantez”, se arată în mesajul Primăriei, potrivit www.stiri.md.

În timp ce armata lui bombarda Ucraina, Putin era la slujba de Înviere

În timp ce armata rusă bombarda Ucraina, Vladimir Putin era la slujba de Înviere în Catedrala Hristos Mântuitorul, distrusă pe vremea lui Stalin, dar reconstruită după căderea comunismului.

În timp ce armata lui bombarda Ucraina, Putin era la slujba de Înviere

Slujba a fost oficiată de Patriarhul Kirill, unul dintre cei mai mari susținători ai președintelui și un promotor al războiului din Ucraina. Vladimir Putin vine să celebreze Învierea Domnului aici an de an, transmite Digi24.ro.

În apropierea lui se află adesea lideri importanți ai regimului. Cine stă lângă Putin de Înviere arată că este, pentru moment, în grațiile președintelui rus. Anul acesta a fost primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

Un tânăr din Anglia a mers la solar de cinci ori pe săptămână, timp de şapte ani. Medicii i-au mai dat 12 luni de trăit din cauza cancerului
Articolul anterior
Băiețel de 10 ani, găsit mort la o școală din Australia. Polițiștii iau în calcul o posibilă sinucidere
Articolul următor