41 de salvatori moldoveni au devenit paramedici SMURD

După patru săptămâni de pregătire teoretică și practică în domeniul acordării primului ajutor medical calificat, mai mulți angajați IGSU din nordul și sudul țării au susținut examenul de absolvire a cursului de paramedici SMURD, scrie provincial.md.

Astfel, 29 angajați ai IGSU din cadrul Direcției situații excepționale Bălți, Direcției regionale căutare-salvare nr. 2, Direcției situații excepționale Soroca, Dispeceratului Nord, dar și 12 ofițeri din cadrul Direcției situații excepționale Cahul au primit certificate de calificare pentru a activa în rândul paramedicilor.

Aici, salvatorii au susținut probe în acordarea primului ajutor medical calificat, demonstrând abilități în efectuarea manevrelor de resuscitare, imobilizarea fracturilor, aplicarea pansamentelor, manevre de hemostază, prim ajutor în caz de obstrucții severe, dar și manevre de descarcerare.

O dată ce au trecut testul, salvatorii vor putea schimba uniforma de pompier și salvator pe cea roșie de paramedic SMURD, pentru a interveni în salvarea a mii de vieți omenești. De la lansarea Proiectului SMURD în Republica Moldova, paramedicii IGSU au desfășurat peste 13 mii de misiuni pentru acordarea primului ajutor calificat oamenilor aflați în dificultate.

Începând de astăzi vom plăti mai puțin pentru gaz

De astăzi, cetățenii vor achita mai puțin pentru gazul consumat. Noile prețuri au intrat în vigoare după ce în Monitorul Oficial a fost publicată decizia aprobată ieri de către Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de micșorare a tarifelor, transmite MOLDPRES.

Astfel, consumatorii casnici vor achita un tarif de 12 lei și 15 bani (fără TVA) pentru un metru cub de gaze, cu 1,24 lei mai puțin decât până acum. 

Ultima modificare a tarifelor la gazele naturale a fost făcută la sfârșitul lunii februarie curent, atunci când prețurile au scăzut cu 3,3 lei.

Teatrul Național „Mihai Eminescu” readuce în scenă spectacolul ”Romeo și Julieta”

La Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va avea loc vineri, 3 mai, la ora 18.00, spectacolul ”Romeo și Julieta” de William Shakespeare, într-o versiune nouă, în regia Luminiței Țâcu, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul adjunct al instituției, Ghenadie Gâlcă, a menționat că spectacolul este montat pentru a treia oară pe scena TNME. ”Piesa ”Romeo și Julieta” a fost jucată pentru prima oară în teatrul nostru în 1971 în regia lui Andrei Băleanu, în rolul lui Romeo fiind Iurie Negoiță, iar în cel al Julietei – Dina Cocea, apoi – Viorica Chircă. Ulterior, în 2008, a fost a doua montare, în versiunea regizorului italian Andrea Battistini, în care eu și cu Snejana Puică am jucat rolurile principale. E o plăcere de fiecare dată să revii la Shakespeare, iar ”Romeo și Julieta” este un text-provocare pentru fiecare artist”, a remarcat Ghenadie Gâlcă.

De astă dată, Romeo va fi interpretat de Nicu Ciumașu, iar rolul Julietei va fi jucat de Corina Rotaru, cea mai tânără artistă din trupa TNME. Corina Rotaru a spus că piesa lui Shakespeare este foarte actuală, iar Nicu Ciumașu a afirmat că toți ar trebui să ne regăsim în acest personaj – Romeo, tânărul care iubește cu adevărat.

În aceeași, zi la ora 12.00, Teatrul ”De pe strada Trandafirilor” va oferi publicului spectacolul ”Muzicanții din Bremen”, după povestea Fraților Grimm, în regia  Iuliei Evstifeeva. 

Tot astăzi, la ora 19.00, Teatrul ”TOTEM” va juca pe scena Teatrului Dramatic Rus de Stat ”A.P. Cehov” spectacolul  “Este ușor să renunți” în regia lui Daniel Muntean. Piesa „Este ușor să renunți” este o poveste arzătoare despre patru adolescenți dependenți de droguri, fiecare dintre aceștia a parcurs un drum lung și spinos spre eliberarea de dependență, care le-a dat euforie și îi eliberează de povara grea pe care viața o dă uneori oamenilor.

Vor lupta împreună împotriva violenței în familie

Direcția de Poliție a municipiului Chișinău și Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM) au semnat un acord de colaborare prin care se angajează împreună în lupta împotriva violenței în familie.

Prin această alianță, Centrul de Justiție Familială al Poliției și AFAM își propun să-și consolideze eforturile pentru a sprijini victimele violenței domestice și a violenței sexuale.

Tudor Borș, șeful adjunct al Direcției de Poliție Chișinău: ”Prin combinarea expertizei și resurselor noastre, deschidem noi perspective pentru intervenția eficientă și prevenirea violenței domestice în comunitatea noastră.”

Carolina Bugaian, președinta AFAM: ”Acest acord reprezintă un pas important pentru crearea unei comunități în care fiecare persoană să se simtă protejată și susținută.”

Pentru a solicita ajutor de la echipa Centrului de Justiție Familială al Poliției apelați Serviciul Unic de Urgență 112.

Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete – 0 8008 8008. 060859988.

Veste proastă! Motorina se scumpește
Articolul anterior
Cavoul familiilor Macri-Donici, proiectat de arhitectul Bernardazzi, restaurat cu sprijinul UE
Articolul următor