Pariul unui prinț saudit la începutul războiului din Ucraina. A băgat jumătate de miliard de dolari în trei giganți ruși

Kingdom Holding, firma  controlată de prințul Alwaleed Bin Talal al Arabiei Saudite, a investit mai mult de jumătate de miliard de dolari în trei companii rusești din domeniul energetic de la începutul războiului din Ucraina, mai exact între lunile februarie și martie, după cum arată datele oficiale, citate de CNN.

Investind în Gazprom, Rosneft și Lukoil, prințul căuta probabil active subevaluate, dar aceste manevre financiare au avut loc atunci când multe națiuni occidentale au impus sancțiuni firmelor rusești de energie și directorilor lor în urma invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie. Arabia Saudită și alte state din Golf au încercat până acum să mențină ceea ce spun ei că este o poziție neutră în acest război, ducând la apariția unui sentiment de frustrare în rândul celor care vor să izoleze Moscova.

Investiții masive în activele rusești

În februarie, firma controlată de prințul saudit, a investit în activele ale Gazprom365 milioane de dolari dolari și în cele ale Rosneft 52 milioane dolari. Firma a investit, de asemenea, 109 milioane dolari în acțiunile Lukoil în perioada februarie-martie, au arătat documentele depuse duminică, ca parte a unei dezvăluiri îndelungate a investițiilor recente. Conducerea instituției financiare nu a oferit vreo explicație legată de motivele din spatele acestor investiții.

Kingdom Holding, care este deținută în proporție de 16.9% de fondul suveran al Arabiei Saudite, prezidat de prințul moștenitor Mohammed Bin Salman, nu a dezvăluit anterior detaliile investițiilor sale.

Prințul Alwaleed bin Talal a ajuns cunoscut pe plan internațional după ce a pariat pe succesul Citigroup în anii 1990 și a fost unul dintre primii investitori în Apple. Prințul a mai avut câștiguri impresionante din acțiunile cumpărate la Uber sau Twitter. O sursă apropiată de Kingdom Holding și de Alwaleed Bin Talal susține că, în general, acesta se concentrează investițiile asupra activelor subevaluate, dar care prezintă o serie de riscuri.

Incendiu de proporții în apropierea lacului Dănceni, unde 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări

Circa 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări în apropierea lacului Dănceni din raionul Ialoveni. Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, incendiul a izbucnit în dimineața zilei de 6 mai, scrie deschide.md.

La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri.

La scurt timp, incendiul a fost localizat și lichidat. Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști.

Finala Eurovision 2024, sub amenințare teroristă

Manifestații cu aproximativ 40.000 de oameni, propalestinieni și proisraelieni, au fost anunțate în Suedia, țară care găzduiește în această săptămână concursul Eurovision 2024, în urma prezenței cântăreței israeliene Eden Golan. Au fost primite inclusiv amenințări teroriste, astfel că autoritățile suedeze sunt în alertă, cerând și întăriri din țările vecine, relatează Bild citată de libertatea.ro.

Semifinale Eurovision 2024 au loc marți și joi, sâmbătă este programată finala în care vor concerta artiști din 26 de națiuni. Potrivit autorităților locale, orașul Malmö este în „alertă roșie”. De altfel, vineri, un bărbat și o femeie au dat foc unui Coran în Suedia, înaintea începerii concursului Eurovision La concurs participă pentru Israel Eden Golan, 20 de ani. 

Ea s-a calificat cu piesa „October Rain”, dar melodia a fost interzisă pentru că este „prea politizată” și avea presupuse referiri la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. A rescris versurile, melodia se numește acum „Uragan” și a fost aprobată.

Anterior, 1.000 de artiști suedezi și 1.400 de artiști finlandezi au cerut excluderea Edenei Golan din cel mai mare festival de muzică din Europa. Eden Golan, cazată într-o locație secretă, păzită de bodyguarzi Serviciul secret israelian Shin Bet a fost la Malmö cu săptămâni în urmă pentru a verifica toate locațiile. Artista ar trebui să părăsească hotelul doar pentru repetiții, întâlniri cu presă și pentru concursul oficial.

Locația ei exactă este secretă, mai mulți bodyguarzi sunt tot timpul cu ea. Există informații furnizate de serviciile secrete că teroriştii islamişti au ameninţat că vor ataca scena finalei.

Cred că participarea noastră la Eurovision Song Contest în acest an este foarte importantă. Și are chiar mai multă semnificație decât oricare alt an.


Un tânăr care venea din Franța a vrut să intre în țară cu un lot uriaș de produse cosmetice de contrabandă

A tăinuit un lot comercial de produse cosmetice, însă a fost depistat în cadrul controlului vamal.

Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, urmare a controlului unui autoturism ce se deplasa din Franța spre Republica Moldova, condus de un conațional în vârstă de 24 de ani.

Urmare a controlului fizic efectuat, a fost depistat un lot de comercial de produse cosmetice, nedeclarate organului vamal.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana riscă să fie sancționată contravențional.

Cele trei morți ale lui Putin prezise de jurnalistul rus Alexander Nevzorov. ”Liderul se întoarce brusc de la marea vânătoare și aduce cu el un șoarece”
Articolul anterior
O propagandistă a Kremlinului a fost lichidată în Donbas. Era autoarea denigrărilor la adresa apărătorilor de la Azovstal
Articolul următor