Vladimir Putin escaladează tensiunile cu Occidentul, după ce a hotărât să trimită avioane de război MIG, dotate cu rachete hipersonice Kinzhal, chiar în inima Europei, în apropierea granițelor Poloniei și Lituaniei, în enclava Kaliningrad, care aparține Moscovei.
Ministerul rus al Apărării a anunțat joi, 18 august 2022, că 3 avioane MIG-31G echipate cu rcahete hipersonice Kinzhal au fost mutate în enclava Kaliningrad, potrivit Reuters.
Agenția de știri RIA de la Moscova, care a citat ministerul Apărării, a transmis că avioanele MIG din Kaliningrad vor fi în serviciu non-stop.
Să menționăm faptul că Kaliningrad este o enclavă rusă de pe coasta Mării Baltice, între țările NATO și ale Uniunii Europene, Polonia și Lituania. Această regiune a devenit un punct de disensiuni între Rusia și țările din Europa, după ce Lituania a decis să limiteze tranzitul de mărfuri în regiune, prin teritoriul său, iar Moscova a anunțat represalii.
Presedintele Vladimir Putin a vorbit pentru prima data de rachetele Kinzhal in Parlamentul de la Moscova, in 2018, spunând că sunt ”invincibile”. Atunci, el a explicat ca acestea pot atinge viteze de 10 ori mai mari decat a sunetului (intre 12.000 si 14.000 de kilometri pe ora) si pot lovi tinte pe o raza de 2.000 de kilometri.
Acum, când Rusia a amplasat rachete hipersonice Kinzhal la Kaliningrad, chiar lângă granița cu Polonia, acestea pot lovi Berlinul, capitala Germaniei (aflată la doar 527 de kilometri), în doar aproximativ 2,5 minute, iar Londra (situată la 1.500 de kilometri de Kaliningrad), capitala Marii Britanii, în circa 7,5 minute.
Fătă îndoială, amplasarea acestor rachetele hipersonice Kinzhal la Kaliningrad nu au darul decât să accentueze tensiunile dintre Putin și liderii occidentali, între Rusia și Vest.
Racheta hipersonică Kinzhal este o armă balistică lansată prin aer, cu capacitate nucleară, de ultimă generație. Ea poate atinge viteze de până la 12.000 de kilometri pe oră (Mach 10).
Aceste rachete Kinzhal pot fi lansate de pe avioanele MIG-31G la altitudini de aproximativ 18 kilometri. Ele sunt imprevizibile, deoarece pot fi cu greutate interceptate de către radare.
Rachetele hipersonice ale Rusiei au fost folosite pentru prima dată în Siria în 2016, dar și în Ucraina în martie 2022.