Târg al meșterilor populari din Basarabia în inima Bucovinei. Cu cei îi așteaptă artizanii pe vizitatori

Picturi, împletituri şi obiecte prelucrate din lemn. Sunt doar o parte dintre produsele artizanale pe care le puteţi admira zilele acestea la Muzeul Satului Bucovinean din Suceava. Totul, în cadrul evenimentului „Basarabia salută Bucovina”. Zeci de meşteri populari din Republica Moldova au venit aici pentru a-şi promova tradiţiile şi cultura.

„Gospodari şi gospodine! Oameni buni, femei frumoase! Ia intraţi la noi în curte să vedeţi ce obiecte frumoase confecţionate avem de meşterii populari de la noi din raion, Basarabia!”.

Este mesajul musafirilor de peste Prut care anunţă vizitatorii Muzeului Satului Bucovinean că au păşit într-un tărâm de poveste. Cei 42 de meşteri veniţi la târg şi-au expus cele mai frumoase împletituri, ţesături, dar şi obiecte prelucrate din lemn.

Cele mai populare au fost iile, lucrate cu multă migală. „Brodate la maşina de brodat cu elementele noastre bucovinene conform zonelor din care provinem”, explică unul dintre meșterii populari.

Iar pasiunea pentru tradiţie grăbeşte procesul de brodare al iilor. Meșter popular: „Naţională, cu altiţă, hai să zicem că am nevoie undeva la 2, 3 zile pentru a elabora proiectul. Deci uzorul, elementele care vor fi brodate pe ea.” 

Multe dintre ele au şi câteva mesaje de transmis. „Se numeşte „Trei culori şi o singură credinţă românească”, explică un alt meșter.

Alte produse artizanale sunt în pas cu timpurile. „Minionii, ştrumfi şi din deenele animate Angry Birds”. Iar vizitatorii au fost încântaţi de ce au văzut.

„Foarte original, foarte frumos. Extraordinar. Nu am mai întâlnit aşa ceva.”

„E binvenit aici. Să vezi foarte multe lucruri făcute de mâna omului.” 

Şi nu sunt singurele surprize oferite vizitatorilor.

Neculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava: „Sâmbătă este teatru, la teatrul Municipal Matei Vişinic, piesa de teatru „Fără pijamale” pusă in scenă de actorii Teatrului Naţional Ion Luca Caragiale din Chişinău.”

Târgul meşterilor basarabeni va rămâne deschis până mâine.

sursa: www.observator.ro

Mai multă autonomie pentru instituțiile publice din R. Moldova pentru a-și instala centrale pe biomasă

Școlile, grădinițele, primăriile și alte instituții publice din R. Moldova ar putea avea mai multă autonomie pentru a-și instala centrale pe biomasă, astfel încât să nu fie afectate de eventuale crize energetice și să-și reducă facturile la energie, scrie ziarulnational.md.

Anunțul a fost făcut astăzi la Varnița, raionul Anenii Noi, de către președinta Maia Sandu, după o discuție cu și mai mulți șefi de raioane și primarii localităților afectate de criza energetică generată de Federația Rusă în regiunea transnistreană, după sistarea livrărilor de gaze de la 1 ianuarie 2025.

Fără gaze și fără energie electrică timp de opt ore pe zi au rămas și 14 localități aflate sub controlul autorităților constituționale, dar care au infrastructura conectată la cea gestionată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Am ascultat situația din fiecare localitate și am notat care sunt necesitățile imediate. Am înțeles că e nevoie de sprijin sub formă de lemne, peleți, e nevoie de generatoare în plus și am discutat o soluție care nu poate fi realizată imediat, dar care este foarte importantă și anume să oferim mai multă autonomie instituțiilor publice – asta înseamnă centrale pe biomasă. Așteptăm acum ca Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și primăriile să pregătească aceste proiecte pentru mai multe instituții publice, așa încât să putem oferi autonomie pentru mai multe școli, grădinițe, primării și alte instituții publice”, a declarat Maia Sandu.

Dorin Recean: Nu există premise pentru creșterea tarifelor la energie

În prezent nu există premise pentru o nouă majorare a tarifului la energia electrică. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean, în cadrul unei vizite oficiale în zona de securitate, scrie newtv.md.

”Noi am luat în calcul absolut toate riscurile care se pot materializa în următoarele jumătate de an și azi nu există premise ca prețurile să crească. Rămânem la solicitarea către toți să economisim energia electrică în orele de vârf și atunci cu siguranță nu va trebui să creștem tarifele”, a declarat premierul.

Amintim că în ajunul alegerilor prezidențiale, premierul Dorin Recean adeclarat ferm, în ședința de Guvern, că nu există premise pentru scumpirea gazului. Imediat după alegeri, din decembrie, tariful la gaz a crescut cu aproape 3,4 lei lei și este de 16,74 lei pentru metrul cub.

Din ianuarie cetățenii vor achita dublu pentru energia electrică, după ce ANRE a aprobat noile tarife, la solicitarea furnizorilor. Astfel, consumatorii Premier Energy vor achita 4,10 lei/kWh, față de 2,34 lei, cât era până acum. Cetățenii din nordul țării, deserviți de FEE Nord, vor achita 4,68 lei/kWh, față de 2,84 lei.

Tânără moldoveancă de 24 de ani a fost ucisă de un tren în Spania

O cetățeancă a R.Moldova a murit, după ce a fost lovită de un tren. Tragedia ar fi avut loc la data de 6 ianuarie curent, în jurul orei 18:00, în orașul Alicante Spania, scrie pulsmedia.md.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că victima este o moldoveancă de 24 de ani. Cauza accidentului este, deocamdată, necunoscută, însă se presupune că tragedia s-a produs din cauza neatenției victimei.

Presa spaniolă scrie  că pe această porțiune de cale ferată au fost înregistrate mai multe accidente cu deces. Printre victime se numără pescari, turiști și simpli pietoni.

Prezentatoare de ştiri din Canada dată afară după ce a decis să nu-şi mai vopsească părul şi să apară pe post căruntă
Articolul anterior
Percheziții matinale la contabila PSRM. Este învinuită de complicitate împreună cu Igor Dodon și alte persoane
Articolul următor