Unul dintre cele mai fierbinți orașe din Europa recurge la o tehnologie veche de 1.000 de ani pentru a combate căldura

Construit lângă râul Guadalquivir în Evul Mediu, orașul spaniol Sevilla înregistrează în mod regulat temperaturi de peste 40°C în iulie și august. Această situație se va înrăutăți pe măsură ce planeta se încălzește, oamenii de știință așteptându-se la mai multe zile consecutive cu temperaturi de peste 50°C în următorii cinci până la zece ani.

Sevilla

Este responsabilitatea noastră să luăm măsuri pentru a evita un scenariu în care acest oraș să devină nelocuibil”, spune primarul Sevillei, Antonio Muñoz. Trebuie să dezvoltăm măsuri de atenuare a efectelor schimbărilor climatice”, a spus el.

Combaterea căldurii în Sevilla nu este ceva nou – fotografii din 1940 arată străzi acoperite cu copertine mari care protejează oamenii de lumina directă a soarelui și ajută la menținerea răcoroasă a unora dintre cele mai populare zone ale orașului. În ultimii ani, aceste măsuri au fost extinse la stațiile de taxi, la locurile de joacă publice, la școli și la intrările în spitale.

Noi o numim politica umbrei”, a spus Muñoz. Este doar unul dintre multele lucruri pe care trebuie să le facem dacă vrem să putem folosi străzile, de la copii care se joacă, la oameni care vor să facă cumpărături sau pur și simplu să stea afară și să vorbească”, a adăugat el.

Orașul folosește, de asemenea, orice altă strategie pentru a se adapta la căldură – instalarea de fântâni publice, plantarea a 5.000 de copaci pe an și trecerea la materiale de construcție care reflectă căldura. Deoarece căldura extremă necesită măsuri drastice, la începutul acestei veri Sevilla a devenit primul oraș din lume care a numit și clasificat valurile de căldură în același mod în care SUA sau țările asiatice numesc uraganele și taifunurile.

Valul de caniculă Zoe a fost desemnat ca fiind un eveniment termic de categoria 3, cel mai sever dintre cele trei niveluri prevăzute în sistemul de clasificare. Acesta a lovit Sevilla la sfârșitul lunii iulie și a adus temperaturi minime de aproximativ 30°C și maxime de peste 43°C.

Inițiativa pilot, susținută de Centrul pentru reziliență al Fundației Adrienne Arsht-Rockefeller, înseamnă că orice val de căldură va declanșa măsuri precum deschiderea piscinelor și a parcurilor acvatice din oraș sau trimiterea de lucrători din domeniul sănătății pentru a verifica populațiile vulnerabile.

Căldura ucide mai mulți oameni decât orice alt pericol indus de climă și nu trebuie să fie așa”, spune directorul Arsht-Rock, Kathy Baughman McLeod.

Dar adaptarea la căldura de astăzi nu este suficientă. Conform estimărilor organizației non-profit Climate Action Tracker, la nivelurile actuale de emisii și cu cele mai recente politici de combatere a schimbărilor climatice, se așteaptă ca temperaturile globale să crească între 2,4°C și 2,7°C până la sfârșitul secolului, în raport cu mediile preindustriale. Acest nivel de încălzire ar face imposibilă viața în unele părți ale lumii.

Cartuja Qanat este un proiect-pilot în valoare de 5 milioane de euro care are ca scop reducerea temperaturilor medii din jurul unei străzi cu 10°C

Răspunsul Sevillei la aceste previziuni este Cartuja Qanat, un proiect-pilot în valoare de 5 milioane de euro care are ca scop reducerea temperaturilor medii din jurul unei străzi cu 10°C. Proiectul finanțat în proporție de 80% de Uniunea Europeană și care urmează să se încheie în octombrie este condus de Primăria orașului Sevilla și susținut de diverse instituții, inclusiv de Universitatea din Sevilla.

Pentru a reduce temperaturile medii, inginerii au conceput o modalitate de a reproduce tehnologia persană antică. Ganatele sunt sisteme dezvoltate cu peste 1.000 de ani în urmă și constau în canale subterane care transportă apa pe o suprafață mare pentru a fi răcită. Puțurile verticale forate de-a lungul canalului aduc aerul din subteran la suprafață, reducând temperaturile la suprafață.

Noua schemă va înlocui un vechi sistem care a fost folosit pentru prima dată în Sevilla modernă în 1992, ca proiect experimental, în timp ce orașul găzduia Expoziția Universală. Acest lucru a contribuit la scăderea temperaturii străzilor cu 3°C, dar motoarele care mențineau apa în mișcare în canal erau alimentate cu combustibil fosil. Acum, tehnologia dezvoltată de inginerii de la Universitatea din Sevilla permite ca acest sistem să funcționeze cu energie regenerabilă.

Un alt experiment prevede ca apa subterană rece să fie pompată la suprafață și direcționată spre partea superioară a unei clădiri. De acolo, se scurge pe pereții poroși, contribuind la scăderea temperaturilor în interior și în exterior. Băncile speciale conectate la acest sistem vor permite oamenilor să se așeze și să se recupereze de căldura extremă, spune Lucas Perea, un oficial al companiei publice de apă din Sevilla, EMASESA. Sună a science-fiction, dar se poate aplica la o grămadă de spații din oraș”, a spus el, adăugând: Este nevoie doar de puțină imaginație și de implicarea părților interesate la nivel local.”

În timp ce EMASESA contribuie la dezvoltarea proiectului Cartuja Qanat, va utiliza aceeași tehnologie și în așa-numitele camere de confort” de-a lungul uneia dintre principalele promenade din Sevilla, unde oamenii se vor putea refugia de căldura sufocantă. Discuțiile sunt în curs de desfășurare cu companiile municipale de metrou și autobuz pentru a crea un sistem similar în principalele noduri de comunicare ale orașului.

Vechile tradiții nu trebuie să dispară”, a spus Perea. Dar va fi din ce în ce mai dificil să le păstrăm dacă nu ne dăm seama cum să gestionăm spațiile publice pe măsură ce lumea se încălzește”, a adăugat el.

sursa

Salariul mediu în R. Moldova a crescut!

Mărimea salariului mediu lunar în Moldova în iulie-septembrie a fost de peste 14,1 mii lei, ceea ce este cu 14,2% mai mult decât în trimestrul III 2023, scrie infotag.

Astfel de date au fost publicate de Biroul Naţional de Statistică, menţionând că în sectorul real al economiei câştigurile s-au apropiat de 15 mii lei (+13,9%), în timp ce în sectorul bugetar continuă să rămână în urmă – 11,7 mii (+15,1%).

Potrivit calculelor statisticienilor, numărul de persoane ocupate în Moldova a crescut cu 0,6% pe parcursul anului. Cele mai mari salarii în Moldova sunt câştigate de cei angajaţi în domeniul informaţiei şi comunicaţiilor – peste 34 mii lei, în domeniul bancar şi financiar – 25,9 mii lei, iar de producătorii şi furnizorii de gaze, energie electrică, apă caldă, aer condiţionat – 21,1 mii lei.

Cele mai mici salarii sunt primite de lucrătorii din sectorul de catering şi cazare – 9,5 mii lei, din agricultură, silvicultură şi pescuit – 9,6 mii lei, precum şi din artă şi divertisment – 9,9 mii lei.

Salariile din învăţământ sunt încă departe de media statistică – doar 11,2 mii lei. În sănătate situaţia s-a îmbunătăţit, salariul mediu este de peste 15 mii de lei.

Teatrul ”Alexie Mateevici” invită la deschiderea unei noi stagiuni!

Teatrul Alexie Mateevici vă invită la deschiderea stagiunii XXVI! Așteptarea a luat sfârșit! După un an în care am construit, reclădit, reparat și ne-am depășit limitele, Teatrul Alexie Mateevici își redeschide ușile! 

Pe 14 decembrie, vă invităm să fiți alături de noi pentru a sărbători începutul stagiunii XXXVI și lansarea unei premiere: spectacolul Scaunele de Eugène Ionesco, în regia talentatului Florin Liță. 

Regizor din București, apreciat pentru modul unic în care îmbină tradiția cu modernul, vine să ne surprindă cu o montare care transformă absurdul într-un joc fascinant de întrebări și răspunsuri. Scaunele este o poveste despre sensul vieții, despre cât de importante sunt cuvintele rostite la momentul potrivit și despre obsesii – acele umbre care se așază confortabil pe scaun și nu te mai părăsesc. 

Poate o dorință să nu devină obsesie? Și dacă obsesia apare, cum îi facem față? Veniți să descoperiți împreună răspunsurile. 

Sub îndrumarea lui Florin Liță, actorii noștri – Elena Frunze-Hatman, Grigore Bechet, Giasti Sirah și Victor Untilă – aduc la viață personajele lui Ionesco într-un spectacol care explorează timpul, spațiul și formele în stilul inconfundabil al teatrului absurd.

Nu ratați reprezentațiile:

SCAUNELE:

  • 14 decembrie, ora 18:00 
  • 21 decembrie, ora 18:00 
  • 22 decembrie, ora 18:00 

MICUL PRINȚ

Vă așteptăm la Micul Prinț, în regia lui Mihai Țărnă – o istorie care nu are vârstă, dar reușește mereu să rămână actuală. Spectacolul este o invitație la reflecție, o călătorie prin lumi pline de înțelesuri, unde iubirea și bunătatea sunt cele mai prețioase comori. O poveste despre esența umană, perfectă pentru toate generațiile și mai relevantă ca niciodată în vremurile noastre. 

  • 17 decembrie, ora 18:00 
  • 18 decembrie, ora 18:00 
  • 19 decembrie, ora 18:00
  • 24 decembrie, ora 11:00 

ARTĂ  

Spectacolul ARTĂ, în regia lui Slava Sambriș, este alegerea ideală pentru acest an tumultos. Cele trei personaje – Francoise, Paula și Catherine – vă vor provoca să vă gândiți la limitele prieteniei și la ce înseamnă, cu adevărat, să cunoști pe cineva. Este o comedie dramatică plină de farmec, care cucerește prin replici tăioase, un stil minimalist și o poveste realistă. 

  • 20 decembrie, ora 18:00 

Biletele le găsiți pe pagina noastră https://tam.md/bilete/  sau pot fi rezervate la nr de telefon 0 604 41 471.

Idei de cadouri pentru Crăciun și Revelion!/P

Deja am intrat în febra sărbătorilor de iarnă. Indiferent de vârstă, cu toţii așteptăm să desfacem darul pus sub brad, doar am fost cuminți tot anul!

În rețeaua Farmacia Familiei vă așteaptă o gamă variată de produse la un preț special, tocmai bune de pus sub brad. Cu siguranță, veți găsi cadoul perfect!

SETURI CADOU PENTRU EL

Să găsești cadoul perfect pentru un bărbat este un lucru dificil – puțin spus! 

Produsele din rețeaua Farmacia Familiei îi vor îngriji nu doar pielea, dar și barba :), deci bucuria va fi dublă!

SETURI CADOU PENTRU EA

Cu siguranță nu trebuie să te convingem că femeile adoră cosmeticele și lucrurile frumoase. Oferă-i cel mai bun produs dermatocosmetic, care o va alinta.

SETURI CADOU PENTRU COPIL

Copiii au nevoie de îngrijire specială, astfel că produsele delicate, care protejează pielea, părul sau dinţii, sunt recomandate pentru dezvoltarea lor armonioasă. În rețeaua Farmacia Familiei găseşti produse pentru baie, şampoane şi creme inclusiv pentru pielea sensibilă a bebeluşului.

CERTIFICAT CADOU

Ne-am propus să îți oferim o modalitate simplă, elegantă și flexibilă prin care să le poți oferi un cadou oamenilor dragi din viața ta, așa că am creat Certificatul Cadou, Farmacia Familiei!

Și da, cel mai valoros cadou dintotdeauna a fost și rămâne Dragostea! Chiar dacă nu ai toți banii din lume pentru cadouri, acestea rămân memorabile, dacă sunt însoțite de sentimentul cel mai profund și mai omenesc – dragostea!

Navka, soția lui Peskov, s-a dat în spectacol la o petrecere în Grecia
Articolul anterior
Video. Un super-iaht al unui oligarh rus va fi scos la licitație marți de guvernul din Gibraltar
Articolul următor