Erdogan îi cere lui Vladimir Putin să dea Crimeea înapoi Ucrainei: „Anexarea a fost ilegitimă și ilegală”

Turcia susține integritate teritorială a Ucrainei și respinge anexarea ilegală a Crimeii, a declarat marți președintele turc Recep Erdogan, citat de agenția Anadolu.

„Returnarea Crimeii Ucrainei, din care este o parte inseparabilă, este o cerință esențială a dreptului internațional”, a declarat Erdogan într-un mesaj video transmis la Summitul Platforma Crimeii, un eveniment organizat pentru a coordona răspunsul internațional la anexarea ilegală a peninsulei de către Moscova în 2014.

„Turcia nu recunoaște anexarea Crimeii și a declarat deschis din prima zi că acest pas (anexarea) este ilegitim și ilegal. Aceasta este o poziție de principiu care nu are doar fundamente juridice ci și morale”, a adăugat Recep Erdogan.

Liderul de la Ankara a mai spus că protejarea integrității teritoriale a Ucrainei, precum și a unității sale politice, este „critică” atât pentru securitatea și stabilitatea regională, cât și cea globală.

Erdogan cere eliberarea tătarilor din Crimeea

El a vorbit și despre tătarii din Crimeea, afirmând că protejarea acestor „compatrioți” este printre prioritățile guvernului său.

Erdogan a reiterat solicitarea Ankarei ca Nariman Dzhelyal, președintele executiv al Uniunii Tătarilor din Crimeea, și cel puțin alți 45 de tătari din Crimeea care au fost arestați de autoritățile ruse anul trecut să fie eliberați.

„Tătarii crimeeni care au suferit mari dureri de-a lungul istoriei luptă pentru o viață pașnică în țara lor. Turcia va continua să stea alături de guvernul ucrainean și tătarii crimeeni în acest proces”, a conchis președintele turc.

Acesta a promis că Ankara își va continua rolul de mediator între Rusia și Ucraina pentru „a asigura pacea în regiune”.

Comentariile președintelui turc vin după ce la începutul lunii august acesta s-a întâlnit la Soci cu Vladimir Putin, cei doi anunțând după întrevedere consolidarea cooperării în domeniul economic și energetic.

Mai devreme în cursul zilei de marți ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a acuzat că „state membre NATO” doresc prelungirea războiului din Ucraina, fără a preciza despre ce state ar fi vorba.

sursa

La 81 de ani, judocanul Mihail Maler a devenit pentru a 9-a oară campion mondial la judo printre veterani

Judocanul Mihail Maler continuă să facă senzație la cei 81 de ani pe care îi are. Sportivul a devenit pentru a 9-a oară campion mondial la judo printre veterani, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La competiția care a fost găzduită anul acesta de orașul Las Vegas (SUA), în drumul spre cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere, Mihail Maler i-a învins în categoria de 100 kg pe americanul James Dugal, italianul Giuliano Invernizzi și germanul Lothar Sterlinsky.

”Campion mondial la 81 de ani! Azi sărbătorim un adevărat campion al spiritului și perseverenței: Mihail Maler! La vârsta de 81 de ani, judocanul moldovean a devenit pentru a 9-a oară campion mondial la judo printre veterani, obținând aurul la competiția din Las Vegas, SUA.

Colegul său Constantin Brînză a câștigat medalia de bronz. Împreună, acești sportivi ne arată ce înseamnă dedicarea și pasiunea pentru sport.

Felicitări, domnule Maler! Felicitări, domnule Brînză!

Dumneavoastră sunteți Oamenii care ne fac mândri. Sunteți un exemplu strălucit pentru toți cei care visează și muncesc din greu pentru a-și atinge obiectivele! Ne-ați convins că sportul nu are vârstă.”, scrie Maia Sandu într-o postare.

Un alt reprezentant al lotului național, Constantin Brânză, a cucerit medalia de bronz în categoria de greutate de 60 kg.

La ediția din acest an a Campionatului Mondial de judo, rezervat veteranilor, au participat 1278 de judocani din 68 de țări.

Ministerul Educației și Cercetării îi felicită pe Mihail Malear și Constantin Brînză pentru rezultatele obținute la ediția din acest an.

Sporuri la salariu din partea Uniunii Europene pentru funcționarii de la Guvern. Vor primi suplimentar 36 milioane de lei

1056 de funcționari publici, inclusiv 606 cu funcții de conducere și 450 cu funcții de execuție, vor beneficia de un spor lunar de până la 50% din salariul de bază. Este vorba doar despre funcționarii implicați în realizarea implementării cerințelor de aderare la Uniunea Europeană. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Guvernului de miercuri, 6 noiembrie, scrie omniapres.md.

În total sunt vizate 43 de autorități publice centrale, cei mai mulți functionari fiind conducători din Biroul National de Statistică (56), Ministerul Finanțelor (65), dar și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (43).

În hotărârea Guvernului se menționează că ”sporul UE poartă caracter stimulator și se bazează pe volumul, complexitatea și calitatea muncii, gradul de implicare și profesionalismul manifestat, fiind stabilit și achitat în funcție de contribuția salariatului la obținerea rezultatelor în realizarea sarcinilor prioritare în contextul implementării cerințelor de aderare la Uniunea Europeană”.

Maia Sandu s-a întâlnit cu cel mai vârstnic alegător din Moldova. Ce efort a făcut Constantin Cojocari din Sofia, la ai săi 105 ani, ca să voteze

Maia Sandu s-a întâlnit cu cel mai vârstnic alegător din Moldova – domnul Constantin Cojocari din satul Sofia, Hîncești, care a făcut un efort ca să voteze, informează unica.md.

”Azi am avut onoarea să stau la sfat cu cel mai în vârstă alegător din Moldova – domnul Constantin Cojocari din satul Sofia, Hîncești. La ai săi 105 ani, domnul Cojocari, a ținut neapărat să voteze, chiar dacă asta a însemnat să facă un drum până la Chișinău, unde are viza de reședință, să-și ia certificatul pentru drept de vot.

I-am spus că am fost cu toții tare impresionați de exemplul său. I-am ascultat fascinanta istorie de viață – despre cele două deportări ale familiei sale, despre cât de greu a fost când a revenit acasă și multe alte greutăți prin care a trecut. Mi-a povestit cum oamenii gospodari au avut cel mai mult de suferit în perioada regimului totalitar. Dar ei au rezistat și au continuat să facă lucrurile bine, cu dragoste față de țară și față de semeni. Chiar dacă nu mai poate citi și aude mai greu e foarte bine informat despre situația din Moldova și din lume. Mi-a spus cât de îngrijorat este de războiul din Ucraina și cât de mult își dorește să fie pace. Mi-a zis că a mers la vot pentru că își dorește să prindă ziua când Republica Moldova va fi pusă la adăpost, în Uniunea Europeană.

De dragul lui Constantin Cojocari, a urmașilor lui, care în pofida tuturor dramelor prin care au trecut, au rămas oameni demni, de dragul tuturor oamenilor gospodari, tuturor celor care iubesc Moldova, avem datoria să păstrăm libertatea și pacea în țară.”, scrie Maia Sandu în postarea sa.

Un ciclist a murit în somn, la câteva ore după ce a devenit campion al Scoției
Articolul anterior
Pentru prima dată, anul acesta, în România, s-au vândut mai multe mașini electrice și hybrid decât cele cu motoare diesel
Articolul următor