Casele de 250 de euro din Gura Văii, judeţul Bacău, căutate cu ardoare la începutul anului, par să fi fost din nou abadonate, chiar dacă, între timp, și-au găsit proprietari. Din cele 205 case scoase la licitaţie, doar 20 sunt în curs de reabilitare. Entuziasmul noilor proprietari s-a stins rapid, odată cu prețurile tot mai mari ale materialelor de construcții. Chiar și asa, încă există cerere. Primăria va scoate la vânzare loturi de teren, iar cei care nu se apucă de refăcut locuințele se vor trezi cu taxe de cinci ori mai mari.
850 de oameni s-au înghesuit, într-o dimineaţă înfrigurată de februarie, în faţa Primăriei Gura Văii, pentru a deveni proprietari pe casele cu prețuri ce porneau de la 250 de euro. Cumpărători au venit nu doar din judeţ, ci şi de peste hotare. Iar unii au licitat şi de cinci ori suma cu care au fost scoase imobilele la licitaţie. Mulţi nu s-au mulţumit cu una, au cumpărat mai multe.
Cea mai dorită a fost casa cu numărul 72. Nu mai puţin de 33 de persoane au licitat pentru a fi proprietarii acestei case. Vorbim despre o sumă mare cu care s-a vândut. Deşi plecase la licitaţie cu doar 5.000 de lei, în cele din urmă s-a vândut cu 15.000 de lei. Însă, pe cât de mare a fost dorinţa oamenilor de a fi proprietarii acestei case, se pare că pe atât de repede le-a dispărut entuziasmul, pentru că, după jumătate de an, nu au făcut aici absolut nimic.
204 din cele 205 locuinţe abandonate în satul Rotunda şi-au găsit proprietari
Culmea ironiei este că, exact locuinţa de la care a plecat întreaga isterie cu casele de aici, din satul Rotunda, comuna Gura Văii, aceasta care fusese scoasă la licitaţie cu doar 250 de euro, a rămas, fix ea, fără proprietar. Singura care, de altfel, nu s-a vândut, poate şi din cauza stării avansate de degradare. Au crescut copaci în înterior pentru că, deja, nu mai are acoperiş, nici ferestre, şi ar fi foarte mulţi bani de investit.
A trecut mai bine de jumătate de an, satul Rotunda tot părăsit pare.
Silviu Tinei, primar comuna Gura Văii: Aceasta a fost cea mai scumpă casă vândută la licitaţie. În jur de 20.000 de lei s-au oferit de către câştigător. A plecat preţ pornire licitaţie în jur de 6.000-6.500 de lei. Aşa de mult şi-a dorit-o cumpărătorul încât nu a întreprins nicio acţiune de modernizare. A rămas exact la stadiul în care s-a licitat pentru ea.
Mai puțin de 20 dintre noii proprietari s-au apucat de lucru la case. Gheorghe Mihalea a reușit să cumpere un duplex. A plătit pe cele două corpuri de clădire 8.400 de lei, a investit de atunci 20.000 de euro.
Gheorghe Mihalcea, proprietar: Am început cu acoperişul, gardul. Interioarele momentan nimica pentru că uşor, uşor, că banii sunt foarte preţioşi. Am făcut şi o terasă aici, un grătărel. Weekend de weekend venim aici, de câte ori avem posibilitatea. Aş vrea să se facă un sătuţ de vacanţă, ceva. Să se facă ceva că e foarte frumoasă priveliştea aici, linişte. O să iasă un dormitor, un living mare. O să despărţim casele din două facem una şi am decis cu soţia să mai facem un etaj. Şi aici o terasă pentru cafeluţa de dimineaţă. Mi-a plăcut zona. Oraşul e la 5-6 kilometri, facem 10 minute până în oraş. Uşor-uşor începem să formăm un sat.
Până când satul Rotunda va scăpa de titulatura de „localitate fantomă” mai este cale lungă
Cei mai mulți au uitat de case, unii le-au scos la vânzare. La un preţ halucinant, prin comparație cu investiţia din februarie. Pe o locuință pe care a dat în iarnă mai puţin de 15.000 de lei şi în care nu a investit nimic, proprietarul cere acum 10.000 de euro. Pentru că zona are potențial, unora chiar le-a ieşit afacerea.
Giani Crângașu, agent imobiliar Onești: Zona are potenţial. Casele sunt bune, sunt construcţii solide din BCA. Este o zona turistică. Este o zonă uşor… foarte aproape de oraş. Practic din oraş se vede zona. E un sfert de oră de mers cu maşina. Acum şapte ani, împreună cu cinci agenţi imobiliari am cumpărat. Noi am luat hotărârea foarte repede. Ne-a plăcut foarte mult zona. Am cumpărat special pentru case de vacanţă.
Silviu Tinei, primar Gura Văii: O parte au vândut la speculă, aşa cum ne aşteptam, cu mult peste preţul pentru care le-au achiziţionat. Au fost revândute, între proprietari, circa 20. Noi avem un regulament de supraimpozitare a clădirilor lăsate în paragină, degradate, şi, dacă nu vor, dacă nu se vor apuca să renoveze şi să construiască zona, să reinvestească, le majorăm impozitul cu până la 500%.
Primăria va scoate și terenuri la licitație, la finalul acestei luni
Cu gândul la succesul din februarie, când, în urma licitaţiei, a strâns 1,7 milioane de lei, primăria vrea să scoată, la finalul lunii, si terenuri la licitație.
Silviu Tinei, primar Gura Văii: Preţul este undeva la 1,5-2 euro per metrul pătrat. Avem 41 de loturi disponibile cu suprafeţe cuprinse între 600 şi 650 de metri pătraţi.
Cele peste 200 de case din Gura Văii au fost construite, în urmă cu 16 ani, pentru familiile rămase pe drumuri după inundații. Guvernul a investit atunci 1,5 milioane de euro, dar, fiindcă „satul nou” era departe de restul localității și în zonă nu existau utilități, proprietarii au părăsit repede casele noi și le-au lăsat în paragină. De atunci, autorităţile au tras curent şi au adus conducta de apă până în dreptul primelor locuinţe. Primarul îi aşteaptă pe noii proprietari să repare casele înainte să continue investiţiile în zonă.
sursa: www.observatornews.ro