Un jurnalist rus riscă să înfunde pușcăria pentru 24 de ani. Care este motivul

Cu câteva momente înainte ca jurnalistului Ivan Safronov să i se acorde o pedeapsă de 24 de ani de închisoare, un procuror rus i-a oferit un acord.

„Semnează o mărturisire”, a spus ea în timpul unei pauze finale a tribunalului, promițându-i că va recomanda în schimb o pedeapsă de 12 ani.

Răspunsul imediat al lui Safronov a fost „dispari”, a spus avocatul său, Evgeny Smirnov. „I-a spus asta destul de dur”, a adăugat Smirnov, potrivit The Guardian citat de stirileprotv.ro.

Un judecător rus este așteptat să pronunțe un verdict luni într-unul dintre cele mai importante cazuri penale împotriva unui jurnalist din Rusia din ultimele decenii.

Sentința „record” a lui Ivan Safronov

Safronov, un fost corespondent militar pentru Kommersant și Vedomosti, se confruntă cu o sentință „record” pentru acuzații de trădare care au fost urmărite penal cu probe secrete în spatele ușilor închise.

Aceste dovezi secrete, dezvăluite de publicația Proekt printr-o scurgere extraordinară de informații în timpul procesului, au arătat că guvernul abia a avut un caz împotriva lui Safronov.

„Cred că este incredibil de important de subliniat că acest lucru a arătat că Ivan a fost închis pentru jurnalismul său”, a spus Taisia ​​Bekbulatova, o prietenă a lui Safronov, care este redactor-șef al Holod, un site media independent. Ea a numit pedeapsa de 24 de ani cerută de procurori „aproape o închisoare pe viață”.

Cazul lui Safronov, o amenințare pentru toți jurnaliștii din Rusia

Cazul lui Safronov reprezintă o amenințare fundamentală pentru jurnaliştii care continuă să lucreze în Rusia.

„Cazul lui Safronov nu este doar despre el și familia lui”, a spus Smirnov prin telefon din Georgia, unde a fugit din cauza riscurilor legale legate de caz. „Guvernul a arătat că pentru o muncă bună, legală, de jurnalism, poți merge la închisoare pentru o lungă perioadă de timp. Și va avea un efect înfiorător de mare.”

Susținătorii lui Safronov bănuiesc că jurnalistul este vizat de Ministerul Apărării pentru munca sa care a dezvăluit complicatul comerț internațional cu arme al Rusiei.

Apărarea consideră că el ar fi putut fi vizat pentru dezvăluirea planurilor de vânzare a 20 de avioane de luptă Su-35 către Egipt pentru o sumă raportată de două miliarde de dolari. Acordul de vânzare a fost anulat curând și, conform dovezilor secrete, articolul lui Safronov a dus la plângeri din partea conducerii militare egiptene către Rusia.

„Ministerul rus al Apărării l-a urât pe Safronov ca fiind cel mai proeminent jurnalist cre a scris despre eșecurile lor”

„Ministerul Apărării l-a urât pe Safronov ca fiind cel mai proeminent jurnalist care a scris despre eșecurile lor”, a spus Bekbulatova, adăugând: „Și este clar că Shoigu și alții au suficiente resurse pentru a provoca un dosar penal împotriva lui”.

Cazul lui Safronov a început cu ani înainte de invazia rusă, care avea să introducă noi legi dure asupra jurnalismului și să forțeze sute de jurnaliști să fugă din țară.

„Am vorbit cu un număr mare de corespondenți militari de la acest caz”, a spus Smirnov, adăugând: „Toți și-au schimbat modul în care trăiesc și lucrează de la cazul lui Ivan. Mulți au refuzat investigații din cauza asta.”

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Incendiu de pădure în nordul Germaniei. Zeci de hectare sunt afectate, iar focul se extinde
Articolul anterior
Incendiu într-un bloc de locuit cu 10 etaje din sectorul Botanica. Cinci echipaje de pompieri au intervenit la fața locului
Articolul următor