Instagram a fost amendată cu 405 milioane euro de cea mai importantă organizație europeană de protecție a datelor, în Irlanda, pentru modul defectuos în care a gestionat datele tinerilor între 13 și 17 ani.
Totul a pornit de la deschiderea unei anchete în 2020. Investigația s-a concentrat pe utilizatorii cu vârste între 13 şi 17 ani, cărora li s-a permis să gestioneze conturi de business, ceea ce a facilitat publicarea numărului de telefon sau a adresei de e-mail a utilizatorului, transmite hotnews.ro.
Concluzia a fost că Instagram a încălcat regulamentul GDPR.
Un studiu din 2019 arăta că peste 60 de milioane de useri cu vârsta de 18 ani au putut avea ocazia să-și transforme contul personal într-unul de business și mulți au ales să facă asta, fiindcă aveau acces la mai multe date statistice (așa numite „metrics”) legate de câți oameni văd diverse postări.
Instagram spune că a colaborat cu instituția Data Protection Commission în timpul anchetei, dar nu este de acord cu modul în care a fost calculat cuantumul amenzii. Instagram spune că ancheta s-a bazat pe setări vechi ce au fost de atunci modificate, astfel încât toate informațiile delicate să rămână confidențiale.
Instituția irlandeză Data Protection Commission anchetează diversele încălcări ale regulamentelor de protecție a datelor la nivelul UE și a mai aplicat în trecut amenzi altor companii din grupul Meta, cum ar fi Facebook și WhatsApp. Amenda de acum este mai mare decât cele precedente.
Organizația irlandeză supervizează la nivelul UE mai mulți giganți tech care au sediul central european în Irlanda, companii precum Apple, Google și Meta.
În iulie 2021, Amazon a fost amendată cu 746 de milioane de euro în Uniunea Europeană pentru nerespectarea datelor private, de departe cea mai mare amendă aplicată vreodată în blocul comunitar pentru încălcarea GDPR.
Scandal în Franța: fiica premierului dezvăluie că a fost victima violențelor unui preot, în tabăra unei școli catolice aflate în centrul acuzațiilor de abuz și viol
Hélène Perlant a mărturisit că a fost victima violențelor fizice în urmă cu mai multe decenii în tabăra de vară a congregației Notre-Dame-de-Bétharram. Sute de victime ale abuzurilor fizice și sexuale care au avut loc în această școală au rupt tăcerea în ultimele săptămâni pentru a-și spune poveștile. Zeci de plângeri au fost depuse la tribunale, scriu AFP și Paris Match, preluat de hotnews.ro
Fiica premierului francez François Bayrou a dezvăluit marți că a fost abuzată fizic în adolescență, în timpul unei tabere de vară organizate de aceeași congregație care deține școala catolică Notre-Dame de Bétharram, din sud-vestul Franței, care este în prezent ținta acuzațiilor de abuz fizic și viol.
Hélène Perlant, care avea 14 ani în momentul incidentului, a declarat pentru săptămânalul Paris Match că nu i-a spus tatălui său despre agresiune.
Actualul șef al guvernului, care a fost ministru al Educației între 1993 și 1997, a declarat că „nu a fost niciodată informat” în trecut despre violențele fizice și sexuale denunțate acum de 200 de foști elevi ai școlii, pe care au frecventat-o mai mulți dintre copiii săi și unde soția sa preda catehismul.
Unele declarații susțin însă că Bayrou era la curent cu acuzațiile și ar fi intervenit pentru a le acoperi.
Tata „nu știe că sunt o victimă”
„Eram în jur de patruzeci în tabără, inclusiv consilierii”, a declarat fiica sa pentru Paris Match.
„Într-o seară, în timp ce ne despachetam sacii de dormit, (părintele) Lartiguet m-a prins brusc de păr și m-a târât câțiva metri la pământ, lovindu-mă cu pumnii și picioarele în tot corpul, în special în stomac. El cântărea aproximativ 120 de kilograme”, a povestit ea.
„Ca să o spun pe șleau, am făcut pe mine și am rămas așa toată noaptea, udă și ascunsă sub plapumă”, a adăugat Hélène Perlant, care are acum 53 de ani.
Mărturia lui Hélène Perlant este de asemenea inclusă în cartea „Le Silence de Bétharram”, scrisă de Alain Esquerre, purtător de cuvânt al colectivului victimelor, care va fi publicată joi.
Perlant a explicat că Bayrou nu a știut nimic despre ce a pățit în tabără.
Tata „nu știe că sunt o victimă și nu știe că voi depune mărturie în calitate de victimă”, a spus ea. „Am păstrat tăcerea timp de treizeci de ani. În afară de asta, nu am spus un cuvânt nimănui”, a adăugat fiica premierului.
„Poate că am vrut să-mi protejez tatăl, inconștient cred, de loviturile politice pe care le primea pe plan local”, a spus ea.
„Betharram a fost organizat ca o sectă sau un regim totalitar”
În cartea care va fi publicată joi, Alain Esquerre descrie în detaliu violențele, inclusiv sexuale, suferite de tinerii elevi de la Bétharram, precum și eforturile sale de a scoate adevărul la lumină.
În total, peste 200 de persoane au raportat agresiuni fizice și sexuale la Notre-Dame-de-Bétharram, care au avut loc în principal în anii ’90. Pe 10 aprilie, ministra Educației, Elisabeth Borne, a anunțat lansarea unei anchete administrative asupra grupului școlar.
Într-un interviu acordat cotidianului La Croix, aceasta a declarat că investigațiile au fost demarate după ce o inspecție a autorității educaționale a dezvăluit „acțiuni din partea a doi profesori” care „nu pot fi acceptate”.
„Remarcile dureroase și umilitoare” și „batjocura publică” din partea acestor două persoane în mod „repetat și regulat” au fost evidențiate în raportul inspectorilor care au fost trimiși la fața locului.
Victimele au avut cuvinte mai dure. „Betharram a fost organizat ca o sectă sau un regim totalitar, exercitând presiuni psihologice asupra elevilor și profesorilor pentru a păstra tăcerea”, a acuzat Hélène Perlant.
Acuzații la adresa lui Bayrou
La începutul lunii, un fost jandarm și un fost judecător care au anchetat prima plângere pentru viol împotriva unui cleric din această școală catolică au indicat că Bayrou ar fi intervenit în această afacere, ceea ce premierul a negat ferm.
Prim-ministrul a negat vehement această afirmație. El urmează să fie audiat pe 14 mai de către comisia parlamentară de anchetă privind scandalul Betharram.
Potrivit unui apropiat citat de Le Parisien, François Bayrou a fost „șocat” de mărturia fiicei sale. „Trecem de la un prim-ministru acuzat pe nedrept de minciună la tatăl unei victime care află faptele patruzeci de ani mai târziu”, a spus unsusținător fidel al lui François Bayrou, citat de Le Parisien.
„Evident, putem presupune că el a avut toate informațiile. Dar el, ca și ceilalți părinți, a fost foarte, foarte implicat politic, local. El a fost mai implicat. Dar l-am pus la același nivel ca toți ceilalți părinți. Cu cât ești mai implicat, cu atât vezi mai puțin, cu atât înțelegi mai puțin. Și cu cât sunt mai mulți martori, cu atât se spune mai puțin”, a spus Hélène Perlant.
230 de mii de familii din R. Moldova, inclusiv din diaspora, vor beneficia de plăți unice de Paști. De când vor fi disponibile pe card sau la poștă
Peste 230 de mii de familii din Republica Moldova, inclusiv din diaspora, care au în grijă copii mici sau persoane cu dizabilități, vor beneficia de plăți unice cu ocazia sărbătorilor pascale. Sprijinul financiar, în valoare totală de 470 de milioane de lei, va fi oferit automat, fără a fi nevoie de depunerea unei cereri, începând cu 2 mai – fie prin transfer pe card, fie la oficiile poștale. Programul este finanțat din bugetul de stat și din sprijinul oferit de Uniunea Europeană, parte a pachetului de asistență de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova, scrie Moldova1
Cine va beneficia de plățile unice de Paști:
• Familiile cu copii de până la 5 ani – vor primi o plată unică de 1.500 de lei pentru fiecare copil. Sprijinul este oferit inclusiv familiilor aflate peste hotare. De acest ajutor vor beneficia circa 200.000 de copii.
• Familiile care îngrijesc copii cu dizabilități, indiferent de gradul sau tipul acestora – vor primi un suport unic de 5.000 de lei. Numărul estimat de beneficiari este de aproximativ 11.000.
• Familiile care au în îngrijire adulți cu dizabilități severe – vor beneficia, de asemenea, de o plată unică de 5.000 de lei, care va ajunge la circa 20.000 de familii.
Plățile vor fi disponibile începând cu 2 mai, iar banii vor fi transferați automat prin trei modalități: pe cardul social existent, pe un alt card activ identificat de autorități sau prin intermediul Poștei Moldovei. În momentul în care plata va ajunge pe contul lor sau va fi disponibilă la oficiile poștale, beneficiarii primi o notificare pe telefon.
În cazul cetățenilor aflați peste hotare, sprijinul financiar va fi transferat fie pe un card bancar activ din Republica Moldova, fie va fi disponibil la Poștă. Dacă beneficiarii nu pot ajunge în țară până la sfârșitul anului, banii pot fi ridicați de o rudă, în baza unei procuri autentificate la consulat.
„Plățile vor fi oferite de Guvern într-un mod proactiv, din oficiu. Absolut nimeni nu trebuie să vină, să depună solicitări. Guvernul, împreună cu CNAS, și-a făcut temele pentru acasă. Noi am identificat aceste familii”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat, la rândul său, că acest ajutor vine „după o iarnă dificilă, plină de provocări” și într-un context regional complicat. „Kremlinul nu ne lasă să ne relaxăm și de fiecare dată vine cu câte o provocare, în stilul propriu. Important este să menționăm din partea cui a venit acest ajutor – al Uniunii Europene. Accentuez acest lucru, pentru că propaganda de la Kremlin încearcă de fiecare dată să distorsioneze toate mesajele și anunțurile pe care le facem noi”.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, și președintele Parlamentului, Igor Grosu, care este și liderul partidului de guvernământ, au respins acuzațiile privind o eventuală legătură între plățile sociale și alegerile care urmează în toamnă. Potrivit acestora, sprijinul financiar anunțat reflectă angajamentul constant al guvernării față de cetățeni, nu un calcul electoral.
„Întâmplarea face că noi de 3 ani suntem în an electoral. Dacă am merge pe logica asta, înseamnă că nu ar trebui să oferim și să facem nimic, până când nu se termină ciclul electoral. Noi trebuie să avem grijă de oameni constant. Am promis acest lucru”, a declarat Igor Grosu.
La rândul său, ministrul Buzu a amintit că acest tip de sprijin nu este o premieră: „În 2022 – un an neelectoral – am oferit plăți unice pentru pensionari. În 2023 – plăți unice pentru familiile cu copii cu dizabilități și pensionari. Toamna trecută – în 2024 – pentru pensionarii cu stagiu de cotizare și familiile cu dizabilități. În fiecare an din mandatul acestui Guvern și Parlament, noi ne-am străduit să mobilizăm resurse adiționale pentru ca să putem să oferim aceste suporturi”.
Detalii despre reținerea lui Nichita Dodon. Ar fi deposedat de milioane lei mai mulți bătrâni ademeniți „să investească” în criptomonede
Ofițerii Direcției Combaterea criminalității organizate și cei ai Direcției urmărire penală a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, au reținut patru bărbați și o femeie care au lipsit de aproximativ 7 milioane lei mai mulți vârstnici ademeniți „să investească” în criptomonede. Potrivit surselor PulsMedia.MD, apropiate anchetei, unul dintre ei ar fi Nichita Dodon, fiul lui Alexandru Dodon, proprietarul hotelului de lux „President”, scrie pulsmedia.md.
Potrivit unui comunicat al IGP; primele din cele nouă victime cu vârste cuprinse între 65 și 80 de ani au fost înșelate începând din 2023. Persoanele înșelate sunt din Edineț, Orhei, Ialoveni, Căușeni și Cahul și au fost convinse de către bănuiți să investească sume de peste 10.000 lei, în mai multe tranșe.
„În schimb, aceștia le promiteau că vor câștiga mulți mai bani (în funcție de creșterea sau scăderea bursei de valori). Cei patru bărbați bănuiți din Cahul, Căușeni, Ceadâr-Lunga și Edinet cu vârste cuprinse între 19 și 43 de ani creau conturi bancare și găseau prin comunicare pe aplicațiile Whatsapp și Telegram „investitorii” pe care-i convingeau să depună sume de bani. La rândul ei, femeia bănuită cu vârsta de 43 de ani (care este și concubina liderului grupului criminal organizat, anunțat în căutare prin Interpol), avea rolul de curier – primea banii de la victime. Astfel, bănuiții profitau de vulnerabilitatea acestora și lipsa de informare pentru a fi duse cu ușurință în eroare, ulterior aceștia extrăgeau de la bancomate banii depuși de către victime. Mai apoi, atunci când „investitorii” își cereau profitul promis, bănuiții le cereau alte sume de bani, ca și „comision” pentru extragerea banilor investiți. În final, banii erau convertiți în criptovalută de către un suspect de 22 de ani. Prin urmare, persoanele care au investit inclusiv din bani împrumutați au fost înșelate în total cu 385.000 lei, 360.000 dolari și 30.000 euro (sau aproximativ 7 milioane lei)”, menționează Poliția Națională.
În urma măsurilor de investigație și a probelor acumulate în cadrul urmăririi penale, oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliile suspecților, unde au fost depistate și ridicate mai multe probe relevante pentru cauza penală: mai multe telefoane mobile și carduri bancare, un aparat pentru numărarea bancnotelor, cartele telefonice, extrase ale transferurilor bancare, înscrisuri de ciornă, precum și suporturi de stocare a informației.
Amintim că potrivit surselor unul dintre ei este Nichita Dodon, fiul lui Alexandr Dodon. Ultimul este consăteanul ex-președintelui Igor Dodon.
Nichita Dodon ar fi suspectat de procurori că ar fi săvârșit infracțiuni de escrocherie în proporții deosebit de mari, dar și spălare de bani, iar la data de 19 aprilie curent magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au eliberat mandat de arest pentru 30 de zile pe numele său.
Anterior, Nichita Dodon a mai apărut în spațiul public, după ce pe rețele de socializare au fost publicate imagini în care acesta șofa prin centrul capitalei cu o viteză ce depășește 150 de km/h, dar și cum consumă alcool sau împușcă dintr-o armă pe ritmul unei melodii tematice care răsună la volum maxim.